Ανακαλύφθηκε το παλαιότερο θύμα επίθεσης καρχαρία, 3.000 χρόνια πριν - OlaDeka

Ανακαλύφθηκε το παλαιότερο θύμα επίθεσης καρχαρία, 3.000 χρόνια πριν

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασαν τον σκελετό και κατέληξαν ότι φέρει τουλάχιστον 790 τραύματα από την επίθεση του προϊστορικού καρχαρία σε χέρια, πόδια, θώρακα και κοιλιακή χώρα

anakalyfthike-to-palaiotero-thyma-epithesis-karcharia-3-000-chronia-prin-561413869

Ενας ανθρώπινος σκελετός ηλικιάς 3.000 ετών που οι επιστήμονες πιστεύουν οτι ανήκει στο παλαιότερο θύμα επίθεσης καρχαρία στον πλανήτη, ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην περιοχή Τσουκούμο (Tsukumo) στην Εσωτερική Θάλασσα της Ιαπωνίας (γνωστή και ως Εσωτερική Θάλασσα του Σέτο), τη θάλασσα που χωρίζει τα τρία από τα 4 μεγαλύτερα νησιά που αποτελούν την Ιαπωνία, Χονσού, Σικόκου και Κιούσου. 

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασαν τον σκελετό και κατέληξαν ότι φέρει τουλάχιστον 790 τραύματα από την επίθεση του προϊστορικού καρχαρία σε χέρια, πόδια, θώρακα και κοιλιακή χώρα. 

Μερικές από τις βλάβες στα οστά ήταν πολύ αιχμηρές, βαθιές και σχήματος V. 

anakalyfthike-to-palaiotero-thyma-epithesis-karcharia-3-000-chronia-prin0

Σύμφωνα με την μελέτη τους, η κατανομή των τραυμάτων υποδεικνύει ότι το θύμα βρισκόταν εν ζωή την ώρα της επίθεσης -το αριστερό χέρι και το δεξί πόδι έλειπαν, πιθανότατα λόγω αμυντικής κίνησης την ώρα της επίθεσης, ενώ το αριστερό ήταν κομμένο και είχε τοποθετηθεί στην ταφή πάνω στο υπόλοιπο σώμα.

«Μέσω μιας διαδικασίας αποκλεισμού υποθέσεων απορρίψαμε το ενδεχόμενο ανθρώπινων συγκρούσεων ή επίθεση από αρπακτικά. Πρόκειται για τις αρχαιότερες ενδείξεις επίθεσης από καρχαρία που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα» επεσήμαναν σε δήλωσή τους οι καθηγητές ανθρωπολογίας J. Alyssa White και Rick Schulting.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria