Έρχεται ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις: Το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης, τα κριτήρια - OlaDeka

Έρχεται ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις: Το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης, τα κριτήρια

Προς τα τέλη του επόμενου μήνα τοποθετείται η έναρξή του – Ποια τα κριτήρια για περίπου 25.000 επιχειρήσεις

Προς το τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας επιχειρήσεων.

Πρόκειται για τη χρηματοδότηση του 35% της συνολικής ενίσχυσης που είχαν λάβει οι επιχειρήσεις από τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Το παραπάνω θα αποτελέσει τη συνέχεια στο πρόγραμμα κάλυψης των παγίων δαπανών, το οποίο βρίσκεται σήμερα στη φάση της υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι και τις 17 Ιουνίου, με προοπτική τα πιστωτικά για ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις να δοθούν στους δικαιούχους μέχρι και τα μέσα Ιουλίου.

Έναρξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μόλις αρχίσουν οι πληρωμές του προγράμματος κάλυψης παγίων δαπανών, με τα κοινά στοιχεία να είναι πολλά.

Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα δεν θα ενισχύει άμεσα, αλλά έμμεσα τις επιχειρήσεις.

Και σε αυτήν την περίπτωση, αντί ενός ποσού που πιστώνεται , θα αποδίδεται στους δικαιούχους ένα πιστωτικό, για να καλυφθούν υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και το τέλος του 2021.

Επίσης, η συμμετοχή θα προϋποθέτει – πέραν της συμμετοχής στους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής- η επιχείρηση να είχε αποδεδειγμένα το 2020,  μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το 2019. Επίσης θα πρέπει να απασχολεί έναν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Κριτήρια

Δικαιούχοι θα είναι οι περίπου 25.000 επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν σωρευτικά το κριτήριο συμμετοχής στις επιστρεπτέες, το κριτήριο του τζίρου και το κριτήριο απασχόλησης και φυσικά έχουν χαμηλή ρευστότητα,  πράγμα που σημαίνει, ότι μπορεί να προχωρήσουν σε απολύσεις για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Κριτήριο συμμετοχής θα είναι επίσης να αποποιηθούν το δικαίωμα της έκπτωσης του 50% στο κομμάτι των ενισχύσεων των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,  όπως θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Συνεπώς, όσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης των επιστρεπτέων 1,2,3 σε 60 μήνες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι θα διατηρήσουν  την έκπτωση του 50% για τις ενισχύσεις που έλαβαν στους επόμενους τέσσερις κύκλους, δηλαδή τις επιστρεπτέες 4 έως και 7.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι αποφασίσουν να κρατήσουν το δικαίωμα της έκπτωσης και απευθυνθούν στο τραπεζικό σύστημα για κεφάλαιο κίνησης τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιτόκια της τάξης του 7% για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Με την ευκαιρία που δίνεται από το πρόγραμμα θα ενισχύσουν άμεσα τη ρευστότητά τους χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν επιτόκιο, ενώ θα έχουν 5 χρόνια για να αποπληρώσουν τις ενισχύσεις από τις επιστρεπτέες 1,2 και 3.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria