EE τουρισμός: Ανοίγουν τα σύνορα για εμβολιασμένους ταξιδιώτες - OlaDeka

EE τουρισμός: Ανοίγουν τα σύνορα για εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Το μέτρο θα αφορά στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να έχει δώσει πλέον το πράσινο φως για το άνοιγμα των συνόρων στους εμβολιασμένους πολίτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το μέτρο θα αφορά στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες (και με τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca, και τη μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson) και ικανοποιεί το σχετικό αίτημα τόσο της ελληνικής όσο και πολλών άλλων κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρακτορείο επικαλέστηκε την Τετάρτη ευρωπαϊκές πηγές που δεν κατονομάζει, την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πορτογαλικής προεδρίας σχετικά με τη σύνταξη του κανονισμού για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει από την αρχή του μήνα την απελευθέρωση των μετακινήσεων για τους εμβολιασμένους, πράγμα που φαίνεται να γίνεται πλέον αποδεκτό και από τα σώματα που λαμβάνουν τις οριστικές αποφάσεις σε ενωσιακό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ανέφερε ότι το Συμβούλιο συνιστά τη χαλάρωση ορισμένων εκ των περιορισμών και κυρίως γι’ αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο που έχει εγκριθεί από την ΕΕ και σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι Πρέσβεις συμφώνησαν να επικαιροποιήσουν την προσέγγιση όσον αφορά στα ταξίδια εκτός της ΕΕ.

Παράλληλα, ο Κρίστιαν Βίγκαν επισήμανε ότι «την ίδια ώρα, για να μειωθεί ο κίνδυνος να εισχωρήσουν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού στην ΕΕ, το Συμβούλιο συμφώνησε σε έναν μηχανισμό φρένου έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στα κράτη μέλη να δρουν γρήγορα και με συντονισμένο τρόπο».

Ευρωκοινοβούλιο: Αύριο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Greenpass

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και η Πορτογαλική Προεδρία δεν κατάφεραν χθες, Τρίτη, το βράδυ να καταλήξουν σε συμφωνία για τον κανονισμό του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

ΕΕ: Δεν βρέθηκε η χρυσή τομή για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό – Νέος γύρος διαπραγματεύσεων αύριο Πέμπτη

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιμένουν ότι πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για δωρεάν διαγνωστικά τεστ «ως μέσο αποκατάστασης του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών της ΕΕ στην ελεύθερη κυκλοφορία και για την αποφυγή διακρίσεων προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει τη χρήση του μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης και τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη διασφάλιση προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν τεστ.

Καθώς η συμφωνία για το «Πιστοποιητικό Covid19» επείγει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την εφαρμογή της επείγουσας διαδικασίας προκειμένου να εγκριθεί η χρήση του Μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, μαζί με τον κανονισμό για το Πιστοποιητικού Covid19, στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ιουνίου.

Μπόρις Τζόνσον: Μην κάνετε διακοπές στις «πορτοκαλί» χώρες

Την ίδια ώρα, ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε χθες τους Βρετανούς να μην κάνουν διακοπές στις «πορτοκαλί» χώρες της ταξιδιωτικής λίστας της Βρετανίας. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση ενός υπουργού του ο οποίος υποστήριξε ότι οι Βρετανοί μπορούσαν να πάνε και να επισκεφτούν φίλους.

Τουρισμός Μπόρις Τζόνσον: Μην κάνετε διακοπές στις «πορτοκαλί» χώρες

Η σύγχυση δημιουργήθηκε όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πάνε σε αυτές τις χώρες εάν παραμείνουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν. Ο ίδιος έκανε αυτή την τοποθέτηση μετά από δημοσιεύματα ότι ορισμένες ταξιδιωτικές εταιρείες αρνούνται επιστροφές χρημάτων για πακέτα διακοπών που έχουν κλειστεί σε «πορτοκαλί» προορισμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πλέον νόμιμο το να ταξιδεύει κανείς σε χώρες που περιλαμβάνονται στην πορτοκαλί λίστα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις «πορτοκαλί» χώρες της ταξιδιωτικής λίστας της Βρετανίας.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους να κατανοήσουν τι είναι μια πορτοκαλί χώρα. Δεν είναι κάπου όπου θα έπρεπε να πηγαίνετε διακοπές, επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής για αυτό», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Και εάν οι πολίτες πάνε σε μια χώρα από την πορτοκαλί λίστα, και πρέπει να είναι για κάποιο απολύτως πιεστικό οικογενειακό ή επείγον επιχειρηματικό λόγο, τότε παρακαλούμε να θυμάστε ότι θα πρέπει να απομονωθείτε, θα πρέπει να κάνετε τεστ και να συμπληρώσετε τη φόρμα εντοπισμού και όλα τα υπόλοιπα», συνέχισε.

Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω αναφορών ότι χιλιάδες Βρετανοί σχεδιάζουν να επισκεφθούν προορισμούς όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και οι ΗΠΑ, με περισσότερες από 150 πτήσεις να έχουν αναχωρήσει τη Δευτέρα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria