«Όσοι θέλουν να πάνε από Έδεσσα - Αμύνταιο, Φλώρινα, Καστοριά, γυρνάνε στον περασμένο αιώνα από απόψεως οδικής μετακίνησης» - OlaDeka

«Όσοι θέλουν να πάνε από Έδεσσα – Αμύνταιο, Φλώρινα, Καστοριά, γυρνάνε στον περασμένο αιώνα από απόψεως οδικής μετακίνησης»

Γ. Μπουτάρης: Περί τριών έργων που αφορούν άμεσα τη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 25/04/2021 που ανέβηκε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκαν πέρα των άλλων και ορισμένα έργα που αφορούν άμεσα τη Θεσσαλονίκη.

1. Η σύνδεση τους καλοκαιρινούς μήνες της πόλης με τις Σποράδες, μία ιστορία που χρόνια εκκρεμεί και μόνο 3 χρονιές 2017, 2018, 2019 είχε αποκατασταθεί μετά από πολλές προσπάθειες μας, αλλά μετά καταργήθηκε. Είχα επανειλημμένα οχλήσει τους αρμόδιους και τον υπουργό στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να ενταχθεί αυτή η γραμμή στις επιδοτούμενες γραμμές, εις μάτην. Αντ’ αυτού είδαμε να καταργείται η γραμμή Θεσσαλονίκη – Μυτιλήνη – Χίος κ.λπ. προς ικανοποίηση συμφερόντων ένας Θεός ξέρει ποιων, με την γραμμή Μυτιλήνη – Καβάλα. Η γραμμή αυτή η «καλοκαιρινή» ανακοινώθηκε κατόπιν επιμονής του υφυπουργού Σταύρου Καλαφάτη και φυσικά τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Το θέμα όμως και για τις δύο γραμμές παραμένει ανοιχτό και ο δήμος, η Περιφέρεια και οι φορείς της πόλης να επιμένουν και να μην περιμένουν τη μοίρα τους να γίνει αυτό που αποφασίζει το κέντρο χωρίς να υπολογίζει τα συμφέροντα της Θεσσαλονίκης.

2. Η δεύτερη σημαντική ανακοίνωση ήταν η ένταξη στο πρόγραμμα επενδύσεων και υποδομών του δρόμου Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. Ο δρόμος αυτός και έχει καταντήσει χειρότερος από το γεφύρι της Άρτας, έχει σε ορισμένα σημεία (παράκαμψη Πέλλας και παράκαμψη Έδεσσας) αποκατασταθεί σε αξιοπρεπές επίπεδο και έτσι έχει βελτιωθεί η ταχύτητα και η ασφάλεια όσων πηγαίνουν Δ. Μακεδονία και δεν χρησιμοποιούν την Εγνατία Οδό. Από την Έδεσσα και μετά ένα μικρό κομμάτι μέχρι τον Άγρα είναι όπως ήταν το 1950. Μετά τον Άγρα, ένα μικρό κομμάτι διαπλατύνθηκε κακήν κακώς και όσοι θέλουν να πάνε Άγιο Αθανάσιο (χιονοδρομικό κέντρο) Αμύνταιο, Φλώρινα, Καστοριά γυρνάνε στον περασμένο αιώνα από απόψεως οδικής μετακίνησης. Πιστεύω ότι αυτό το κομμάτι πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθεί στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Δ. Μακεδονίας με προφανή αποτελέσματα μιας αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαδρομής για όλη την περιοχή. Πιστεύω επίσης ότι ο υπουργός Β. Ελλάδος αλλά και ο περιφερειάρχης Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας οφείλουν να ζητήσουν και να επιμείνουν την συνολική εντέλει αναβάθμιση της οδικής διαδρομής Θεσσαλονίκη – Έδεσσα – Αμύνταιο – Φλώρινα.

3. Η Δυτική Μακεδονία έχει ανάγκη ήπιων παρεμβάσεων, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον με τα βουνά, τις λίμνες, τα δάση κ.λπ., ειδικά τώρα που μπαίνουν στην φάση απολιγνιτοποίησης. Και μόνο οι παρεμβάσεις αφενός στον πρωτογενή αλλά και στον δευτερογενή γεωργικό τομέα και αφετέρου στον τομέα του ορεινού περιβάλλοντος θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Μία αξιοπρεπής, γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Αμύνταιο, Φλώρινα είναι απολύτως απαραίτητη για την ανάπτυξη της περιοχής. Η Εγνατία Οδός είναι αναμφίβολα εξαιρετική αλλά δεν αρκεί εάν θέλουμε να έχουμε ήπια και πράσινη ανάπτυξη. Πιστεύω ότι οι φορείς της πόλης μαζί με τους φορείς των άλλων πόλεων, Έδεσσα – Αμύνταιο – Φλώρινα – Καστοριά πρέπει να απαιτήσουν την ολοκλήρωση αυτής της πρότασης.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 16.05.2021

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria