Τουρκία: Η ψευδαίσθηση πίσω από το αναπτυξιακό θαύμα - OlaDeka

Τουρκία: Η ψευδαίσθηση πίσω από το αναπτυξιακό θαύμα

Τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης ανάμεσα στις χώρες του G20, μετά την Κίνα, εμφάνισε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η τουρκική οικονομία. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι γίνονται πλουσιότεροι.

Η Τουρκία εμφάνισε ανάπτυξη 7% κατά το πρώτο τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι επιδόσεις αυτές ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν ανάπτυξη 6,3% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Πρόκειται για «συναλλαγματική ψευδαίσθηση», εξηγεί ο Enver Erkan, επικεφαλής οικονομολόγος της Tera Yatirim, που σύμφωνα με το Bloomberg είναι ο πιο εύστοχος αναλυτής στις προβλέψεις για το τουρκικό ΑΕΠ.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Τουρκίας σε δολαριακή βάση έχει μειωθεί σχεδόν κατά 40% από το 2013, φτάνοντας στα 7.700 δολάρια πέρυσι. Σύμφωνα με τον Erkan, το οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί τελευταία η Τουρκία δεν είναι βιώσιμο, καθώς η ανάπτυξη τροφοδοτείται κυρίως από την κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της στηρίζεται από τις κρατικές δαπάνες και τα δάνεια. «Αυτό έρχεται σε βάρος της λίρας και της σταθερότητας των τιμών», εξηγεί ο αναλυτής.

Η κυβέρνηση πίεσε τις τράπεζες να ενισχύσουν τον δανεισμό, προκειμένου βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η πιστωτική έκρηξη συνοδεύτηκε από την χαλάρωση της πολιτικής, με αποτέλεσμα η λίρα να πέσει κατά 20% πέρυσι και ο πληθωρισμός να φτάσει σε διψήφια επίπεδα. Το μέγεθος της οικονομίας υποχώρησε στα 717 δισ. δολάρια πέρυσι, από 760,8 δισ. δολάρια που ήταν πριν από έναν χρόνο.

Η λίρα έχασε ένα 10% ακόμα, έναντι του δολαρίου, κατά το πρώτο τρίμηνο, ειδικά αφότου ο Ερντογάν απέλυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, τον Μάρτιο.

Αυτό σημαίνει ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης έχει μπροστά του μία δύσκολη πρόκληση, καθώς καλείται να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών, χωρίς να «φρενάρει» την ανάπτυξη, εν όψει και των εκλογών του 2023.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria