Τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης ανάμεσα στις χώρες του G20, μετά την Κίνα, εμφάνισε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η τουρκική οικονομία. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι γίνονται πλουσιότεροι.
Η Τουρκία εμφάνισε ανάπτυξη 7% κατά το πρώτο τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι επιδόσεις αυτές ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν ανάπτυξη 6,3% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.
Πρόκειται για «συναλλαγματική ψευδαίσθηση», εξηγεί ο Enver Erkan, επικεφαλής οικονομολόγος της Tera Yatirim, που σύμφωνα με το Bloomberg είναι ο πιο εύστοχος αναλυτής στις προβλέψεις για το τουρκικό ΑΕΠ.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Τουρκίας σε δολαριακή βάση έχει μειωθεί σχεδόν κατά 40% από το 2013, φτάνοντας στα 7.700 δολάρια πέρυσι. Σύμφωνα με τον Erkan, το οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί τελευταία η Τουρκία δεν είναι βιώσιμο, καθώς η ανάπτυξη τροφοδοτείται κυρίως από την κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της στηρίζεται από τις κρατικές δαπάνες και τα δάνεια. «Αυτό έρχεται σε βάρος της λίρας και της σταθερότητας των τιμών», εξηγεί ο αναλυτής.
Η κυβέρνηση πίεσε τις τράπεζες να ενισχύσουν τον δανεισμό, προκειμένου βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η πιστωτική έκρηξη συνοδεύτηκε από την χαλάρωση της πολιτικής, με αποτέλεσμα η λίρα να πέσει κατά 20% πέρυσι και ο πληθωρισμός να φτάσει σε διψήφια επίπεδα. Το μέγεθος της οικονομίας υποχώρησε στα 717 δισ. δολάρια πέρυσι, από 760,8 δισ. δολάρια που ήταν πριν από έναν χρόνο.
Η λίρα έχασε ένα 10% ακόμα, έναντι του δολαρίου, κατά το πρώτο τρίμηνο, ειδικά αφότου ο Ερντογάν απέλυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, τον Μάρτιο.
Αυτό σημαίνει ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης έχει μπροστά του μία δύσκολη πρόκληση, καθώς καλείται να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών, χωρίς να «φρενάρει» την ανάπτυξη, εν όψει και των εκλογών του 2023.
Πηγή