Σουηδία : Το 'κόλπο' που έκαναν για να καταγράφουν λίγους νεκρούς. Πρώτη σε μολύνσεις πανευρωπαϊκά - OlaDeka

Σουηδία : Το ‘κόλπο’ που έκαναν για να καταγράφουν λίγους νεκρούς. Πρώτη σε μολύνσεις πανευρωπαϊκά

του Αλέξανδρου Γιατζίδη

Η Σουηδία είναι πρώτη στις μολύνσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δημοσιεύτηκαν σήμερα, παρότι ο αριθμός των θανάτων παραμένει αρκετά χαμηλός.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία εφάρμοσε μια λιγότερο αυστηρή στρατηγική κατά του ιού, καταγράφει ποσοστό επίπτωσης 577 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, σύμφωνα με την έκθεση του ECDC.

Η Σουηδία ξεπέρασε το συμβολικό όριο του ενός εκατομμυρίου καταγεγραμμένων κρουσμάτων στις αρχές Μαΐου και παρέμενε επί εβδομάδες στη δεύτερη θέση όσον αφορά τις νέες μολύνσεις πίσω από την Κύπρο.

«Πολλές χώρες είχαν υψηλότερα ποσοστά από τα δικά μας σήμερα, επομένως μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτό το φαινόμενο αντικατοπτρίζει μόνο μια καθυστερημένη αύξηση των κρουσμάτων στο πλαίσιο του τρίτου κύματος στη Σουηδία», εξήγησε ο επιδημιολόγος ‘Αντερς Τένγκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο συνολικός απολογισμός από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σήμερα σε 14.351 νεκρούς, θέτοντας τη Σουηδία στη μέση της κατάταξης στην Ευρώπη, αλλά σαφώς πάνω από τους Σκανδιναβούς γείτονές της, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Δανία.

Οι ευρωπαϊκές στατιστικές για τη θνησιμότητα δείχνουν επίσης ότι η Σουηδία είχε υπερθνησιμότητα μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2020.

Πώς κατέγραψαν τους θανάτους του κοροναϊού οι Σουηδοί.

Έλληνες γιατροί που ζουν και δουλεύουν στην Σουηδία, μας είπαν ότι από την αρχή της πανδημίας οι Σουηδοί κατέγραφαν μόνο τα βεβαιωμένα με PCR (μοριακό τεστ) περιστατικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βαριά Covid-19 γιατρός δεν καταγράφηκε στο σύστημα ως ασθενής με κοροναϊό γιατί δεν είχε κάνει PCR αλλά καταγράφηκε ως ασθενής με πνευμονία. Αντιστοίχως και οι νεκροί καταγράφηκαν ως αιτία θανάτου ο κοροναϊός μόνο αν είχε διαγνωστεί με PCR. Άρα πολλοί θάνατοι διέφυγαν της καταγραφής ότι είναι αιτία ο κοροναϊός. Πληροφορίες, μας λένε ότι είναι πιθανόν να είναι και διπλάσιος ο αριθμός των νεκρών από τα επίσημα στοιχεία που καταγράφονται (28.600 από 14.300). Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε η Σουηδία θα είναι και πρώτη σε αναλογία πληθυσμού σε νεκρούς από κοροναϊό σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε με βάση το διάγραμμα που έχουμε φαίνεται ότι καταγράφεται στην Σουηδία αύξηση θανάτων, γενικά, μεταξύ 2020 και 2019 κατά 9.175 περίπου 10%. 

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πάρα πολλοί από τους νεκρούς που αναφέρουν οι Σουηδοί είναι ηλικιωμένοι που ήταν τρόφιμοι γηροκομείων. Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2019 (πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία) η Σουηδία, αντιμετώπιζε τεράστια κρίση με τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία της χώρας. Ο διευθυντής και αρχίατρος στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Σουηδίας, καθηγητής της γηριατρικής, Yngve Gustafson προειδοποιούσε ότι 75.000 συνάνθρωποι μας δεν τρέφονται κανονικά. Οι 15.000 από αυτούς κινδυνεύουν να πεθάνουν από την ασιτία και τις συνέπειες της, ουρολοίμωξη, πτώση των δοντιών και κατάθλιψη. Λίγους μήνες μετά όλοι αυτοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κοροναϊό.

Να θυμίσουμε ότι στην κρίση του κοροναϊού, η Σουηδία ξεχώρισε με την απουσία καραντίνας και μια στρατηγική βασισμένη σε συστάσεις παρά σε υποχρεωτικά μέτρα και με πολύ περιορισμένη χρήση της μάσκας στους δημόσιους χώρους.

Παρά τα νέα μέτρα στο τέλος του 2020, για παράδειγμα με το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων στις 8.30 το βράδυ, η χώρα παραμένει συγκριτικά λιγότερο αυστηρή από ό,τι άλλες χώρες της Ευρώπης απέναντι στον ιό.

Παρότι η σουηδική στρατηγική προκάλεσε αντιπαράθεση, η αύξηση των περιοριστικών μέτρων αλλού στην Ευρώπη προσέδωσε ξανά αξιοπιστία σε μια στρατηγική που προορίζεται να είναι “μαραθώνια” και θέλει να λάβει υπόψη την υγεία και την ψυχική υγεία της κοινωνίας στο σύνολό της.

με στοιχεία του medlabnews.gr και από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria