Πέντε Καστοριανοί έπεσαν θύματα χακερς - Τους άδειασαν τους λογαριασμούς - OlaDeka

Πέντε Καστοριανοί έπεσαν θύματα χακερς – Τους άδειασαν τους λογαριασμούς

Χάκερς άδειασαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς πέντε καστοριανών

Έκρηξη της απάτης με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και στην Καστοριά , καθώς λόγω του κορονοϊού, και της καραντίνας, έχουν αυξηθεί αισθητά οι ηλεκτρονικές πληρωμές.

Η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, καθώς και μέσω web-banking, έχει προκαλέσει τη μαζική εισβολή των χάκερ στα ηλεκτρονικά συστήματα, με αποτέλεσμα να χρεώνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών.

Παράλληλα, ένα άλλο φαινόμενο που έχει κάνει την εμφάνισή του, στην ελληνική πραγματικότητα είναι τα εικονικά ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία εμφανίζονται ξαφνικά στο διαδίκτυο και εξαφανίζονται το ίδιο ξαφνικά αφού έχουν μαζέψει χρήματα από πελάτες, οι οποίοι περιμένουν μάταια τα προϊόντα που παρήγγειλαν.

Η αληθεια είναι πως για τον χρήστη/ στόχο τους οι χάκερς γνωρίζουν περισσότερα πράγματα από όσα γνωρίζει ακόμα κι ο αγαπημένος κι έμπιστος σύντροφος του. Και δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του.

Αυτόν τον κανόνα φαίνεται πως δεν γνώριζαν –ή δεν έπαιρναν και πολύ στα σοβαρά οι Καστοριανοί συμπολίτες μας που προσφάτως έπεσαν θύματα τους.

Η πιο απλή πρακτική Ηacking είναι το phising.

Μια ωραία πρωΐα ο ανύποπτος χρήστης του διαδικτύου δέχεται ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό του γραμματοκιβώτιο από την τράπεζα, που του λέει πως υπήρξε ένα εσωτερικό πρόβλημα. Κάτι με τις διαδικασίες, ή με τα αρχεία, ή με τα υπόλοιπα των καταθέσεων του, κάτι τέλος πάντων που να ακούγεται αρκετά ανησυχητικό και να τον κάνει να αρχίσει να κάθεται απάνω σε αναμμένα κάρβουνα.

Για να λυθεί το πρόβλημα, συνεχίζει το μήνυμα θα πρέπει  το ταχύτερο δυνατόν να επισκεφτεί το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ link που του δίνουν παρακάτω προκειμένου να τσεκάρει τον λογαριασμό του.

Το θύμα ανυποψίαστο,  κλικάρει το link κι αυτομάτως μεταφέρεται στην σελίδα της τράπεζας όπου του ζητάται ταυτοποίηση. Συμμορφώνεται και δίνει στοιχεία και κωδικούς και εις απόκριση λαμβάνει ένα καθησυχαστικό μήνυμα που του λέει ότι η όλη υπόθεση ευτυχώς τακτοποιήθηκε και πως όλα πλέον βαίνουν ομαλώς και λήξη συναγερμού.

Την επόμενη φορά όμως που πάει να κάνει μια τραπεζική κίνηση, είτε μέσω e- banking, είτε μέσω ΑΤΜ, είτε μέσω γκισέ, διαπιστώνει περίτρομος ότι τα χρήματα του δεν βρίσκονται πλέον στην θέση τους και πως έχουν κάνει φτερά.

Αυτή είναι ακριβώς και η ιστορία των συμπολιτών μας! Τους ψάρεψαν, τους έκαναν να δώσουν τους κωδικούς τους και μετά τους ξάφρισαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Χάσανε τις καταθέσεις μιας ζωής οι οποίες πέταξαν σε κάποιους μακρινούς προορισμούς, κατά Ρωσία   μεριά. Πως έγινε αυτό? Απλά το link στο οποίο τους παρέπεμψαν έντεχνα οι χάκερς δεν ήταν το κανονικό της τράπεζας.

Ηταν ένα πανομοιότυπο που είχαν στήσει οι ίδιοι , με όλες τις λεπτομέρειες και μόνο από κάποια πολύ- πολύ ψιλά γράμματα θα μπορούσε ένας υποψιασμένος να καταλάβει την ψευτιά και απάτη.

Οι περισσότεροι όμως δεν διαθέτουν τέτοιες ικανότητες. Αλλά και να έχουν, εκεί απάνω στην ζάλή τους  και στον επίτηδες καλλιεργημένο πανικό τους πού να βρουν το μυαλό να προχωρήσουν σε έναν εξονυχιστικό έλεγχο…

Θέλει μεγάλη προσοχή το πράμα γιατί υπάρχουν άπειροι λύκοι εκεί έξω…..

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria