Ο προϋπολογισμός του Τζο Μπάιντεν και τα «τύμπανα του πολέμου» - OlaDeka

Ο προϋπολογισμός του Τζο Μπάιντεν και τα «τύμπανα του πολέμου»

Την Παρασκευή κατατέθηκε στο Κογκρέσο το σχέδιο προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2022, εκ μέρους της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν, ύψους 6 τρισ. δολαρίων, το οποίο, αν και αναμένεται να υπάρξουν προσαρμογές πριν οριστικοποιηθεί, δίνει το στίγμα της αμερικανικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα.

Στον προϋπολογισμό περιέχονται και τα δύο προβεβλημένα προγράμματα-μαμούθ, American Jobs Plan και American Families Plan, συνολικού κόστους 4 τρισ. δολαρίων, για την ενίσχυση των υποδομών, της εργασίας, και πλευρών του οικονομικού μοντέλου των ΗΠΑ.

«Αυτός ο προϋπολογισμός είναι η ατζέντα για στιβαρή και διαρκή οικονομική ανάπτυξη και ευρέως κατανεμημένη ευημερία. Θα μας δώσει ισχυρή οικονομία τώρα και για τις μελλοντικές δεκαετίες, και είναι μια επένδυση στους Αμερικανούς όλης της χώρας που είναι η δύναμη της οικονομίας μας», δήλωσε η Σαλάντα Γιανγκ, διευθύντρια του γραφείου Διοίκησης και Προϋπολογισμού.

Στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να ξαναγίνουν οι ΗΠΑ παραγωγικά ανταγωνιστικές, σε μια περίοδο που η «κόντρα» με την Κίνα, όχι απλά δεν «χαλάρωσε» μετά την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, αλλά βρίσκεται σε φάση αναζωπύρωσης, με τα αποτελέσματα για την αμερικανική υπερδύναμη, σε εμπορικό επίπεδο, να μην είναι τόσο θετικά.

Η τελική μορφή του προϋπολογισμού θα εξαρτηθεί από τον βαθμό που θα βρεθούν οι απαραίτητες «ισορροπίες» στα αρμόδια θεσμικά όργανα με τους Ρεπουμπλικάνους, των οποίων η κριτική περιστρέφεται γύρω από την «υπερβολή» των σχεδίων Μπάιντεν και τους φόβους για υπερθέρμανση της οικονομίας. Η συζήτηση για το «σκιάχτρο» του πληθωρισμού, άλλωστε, κάθε άλλο παρά λήξασα είναι.

Στρατιωτικές δαπάνες-ρεκόρ

Από τον πρώτο προϋπολογισμό του Τζο Μπάιντεν, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο το ύψος των στρατιωτικών δαπανών. Αρκεί να σημειωθεί πως από το 1,52 τρισ. δολάρια που υπολογίζεται πως θα κυμανθούν οι προαιρετικές δαπάνες για το δημοσιονομικό έτος 2022, το μισό αφορά σε πολεμικές δαπάνες.

Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ ύψους στρατιωτικού προϋπολογισμού, συνολικού μεγέθους 753 δισ. δολαρίων. Σε αυτά, περιλαμβάνονται 24,7 δισ. δολάρια για εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, μια ευρύτατη επέκταση στις πυρηνικά ικανές εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις του αμερικανικού στρατού, αλλά και το μεγαλύτερο ποσό που έχει ζητηθεί ποτέ για έρευνα και ανάπτυξη νέων συστημάτων, ήτοι 112 δισ. δολαρίων.

Από το σύνολο των δαπανών, ένα ποσό 5,4 δισ. δολαρίων θα κατευθυνθεί στην υλοποίηση του σχεδίου Pacific Deterrence Initiative (Αποτρεπτική Πρωτοβουλία Ειρηνικού). Ουσιαστικά πρόκειται περί διαβουλεύσεων που ήδη διεξάγει η αμερικανική κυβέρνηση με τις Ιαπωνία, Νότιο Κορέα και Ταϊβάν για την εγκατάσταση επιθετικών πυραύλων στο έδαφος τους, με στόχευση στην Κινεζική ενδοχώρα, κάτι που το Πεκίνο προειδοποίησε ότι θα το εκλάβει ως πράξη πολέμου. Η συμπερίληψη και της Ταϊβάν στο σχέδιο, σηματοδοτεί την εγκατάλειψη μιας πολιτικής «στρατηγικής ασάφειας» απέναντι στην χώρα-«κόκκινο πανί» για την Κίνα, εκ μέρους των ΗΠΑ, που είχε τεθεί σε ισχύ από την κυβέρνηση Κάρτερ το 1978.

Τα τύμπανα του πολέμου

Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός, ως τμήμα του συνολικού προϋπολογισμού, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας, με την εισαγωγική δήλωση του υπουργού, στρατηγού εν αποστρατεία Λόυντ Ώστιν:

«Ο προϋπολογισμός μας προσφέρει το μείγμα δυνατοτήτων που χρειαζόμαστε περισσότερο και παραμένει πιστός στην στόχευση μας προς την επιταχυνόμενη πρόκληση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, καταπολεμώντας τις επιζήμιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις μας, και εκσυγχρονίζοντας τις δυνατότητες μας να αντιμετωπίσουμε τις αναπτυσσόμενες απειλές του αύριο».

Στην κατάθεση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη, από τα χείλη του αρχηγού του γενικού επιτελείου υπογραμμίστηκε η ανάγκη οι ΗΠΑ να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τον στρατό για να προετοιμαστούν για πόλεμο με τους «στρατηγικούς ανταγωνιστές» τους.

Αντίστοιχα, ξανά ο Ώστιν, δήλωσε ενώπιων των βουλευτών: «Πρέπει να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε το πλεονέκτημα σε γη, θάλασσα και αέρα, αλλά και σε ανερχόμενους τομείς, όπως το διάστημα και το κυβερνοδιάστημα. Είμαι πεπεισμένος πως ο αιτούμενος προϋπολογισμός του προέδρου μας βοηθά να το πράξουμε. Το αίτημα γεννιέται από την αναγνώριση πως οι ανταγωνιστές μας –και ειδικά η Κίνα- συνεχίζουν να αναπτύσσουν τις δυνατότητες τους. Πρέπει να προσπεράσουμε αυτήν τους την ανάπτυξη για να παραμείνουμε ένας φερέγγυος αποτρεπτικός παράγοντας για συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria