Νέα μπαταρία από το Χάρβαρντ που θα φορτίζει το όχημα σε 10 λεπτά - OlaDeka

Νέα μπαταρία από το Χάρβαρντ που θα φορτίζει το όχημα σε 10 λεπτά

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ πειραματίζονται με έναν νέο τύπο μπαταρίας που θα φορτίζει κυριολεκτικά στο λεπτό. Η νέα μπαταρία θα μπορεί να προσφέρει την πλήρη αυτονομία ενός ηλεκτρικού οχήματος σε 20 λεπτά το πολύ.

Η επανάσταση αυτή στην αποθήκευση ενέργειας γίνεται με τη χρήση της τεχνολογίας Λιθίου και μετάλλου, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη χωρητικότητα και ενεργειακή πυκνότητα. Το ζήτημα που προβληματίζει τους ερευνητές είναι εκείνο της σταθερότητας στη λειτουργία, κάτι που αποτελεί αντικείμενο μελέτης.

Οι ερευνητές ακολουθούν μία διάταξη τύπου σάντουιτς, με διαφορετικά επίπεδα στα οποία τοποθετούνται οι ηλεκτρολύτες, με τη λογική που θα ακολουθούσε κανείς στην προετοιμασία ενός σάντουιτς με την τοποθέτηση των επιμέρους υλικών. Η λογική εδώ είναι να μην δημιουργούνται δενδρίτες, μικροσκοπικές βελόνες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και βραχυκύκλωμα σε μία μπαταρία.

Στη μελέτη του Χάρβαρντ προβλέπεται η δυνατότητα της μπαταρίας να διορθώνει μόνη της τα σφάλματα που προκύπτουν, ενώ σε πειραματικό επίπεδο, διατήρησε το 82% της χωρητικότητάς της, ακόμα και μετά από 10.000 κύκλους φόρτισης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria