Μητσοτάκης για αεροπειρατεία: Δεν υπάρχει εκτίμηση για εμπλοκή της Ρωσίας - OlaDeka

Μητσοτάκης για αεροπειρατεία: Δεν υπάρχει εκτίμηση για εμπλοκή της Ρωσίας

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του στους δημοσιογράφους. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό για το θέμα της Λευκορωσία τόνισε η Ευρωπαϊκή Ένωση κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και προσδιόρισε ένα πλαίσιο αποφάσεων σε επίπεδο Συμβουλίου το οποίο πιστεύω ότι είναι αντίστοιχο της σοβαρότητας της πράξης ενώ ξεκαθάρισε ότι συμφωνήθηκε να γίνει εισήγηση ώστε να απαγορευτούν οι υπερπτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Την ίδια ώρα, πάντως, ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός του αεροσκάφους συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής του αεροσκάφους από την πορεία του και την προσγείωσή του τελικά στο Μινσκ αντί του Βίλνιους όπου επρόκειτο να προσγειωθεί. «Θεωρώ αυτές τις φήμες ανυπόστατες», είπε.

Επανερχόμενος στα ζητήματα του κορονοϊού ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, εκ νέου, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση για αυτό το οποίο αποκαλούμε πια Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid έγινε αποδεκτή με πολύ μεγάλη ταχύτητα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Εκτίμησε, δε, ότι θα χρειαστεί σίγουρα μία δόση ακόμα, ίσως 9 με 12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, ως «ενισχυτική δόση». 

«Θα τις έχουμε αυτές τις δόσεις στη διάθεσή μας και περισσότερες ενδεχομένως απ’ όσες χρειαζόμαστε. Οπότε νομίζω ότι εδώ η Ευρώπη βρήκε τον ρυθμό της και κινήθηκε -έστω και καθυστερημένα- για να καλύψει το αρχικό χαμένο έδαφος», συμπλήρωσε χαρακτηρσιτικά. Παράλληλα, άνοιξε τη συζήτηση για τους εμβολιασμούς κάτω των 18 ετών λέγοντας: «Είναι πολύ θετικό ότι πια περισσότερα το ενός εμβόλια εγκρίνονται και για νεότερες ηλικίες, πράγμα το οποίο μάς δίνει την δυνατότητα να συζητήσουμε και να εξετάσουμε τον εμβολιασμό των παιδιών, τουλάχιστον από το Γυμνάσιο και πάνω, άνω των 12, που και αυτό νομίζω ότι από τη στιγμή που εγκριθούν τα εμβόλια αυτά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα δώσει μία νέα δυναμική στη διαδικασία του εμβολιασμού».

Τέλος, ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να έρχεται στη χώρα μας δεν επιβεβαιωσε ούτε διέψευσε τη σχετική είδηση. «Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εφόσον τα προγράμματά μας συμπέσουν, βεβαίως, και αν έρθει ο κύριος Τσαβούσογλου έχω όλη την καλή διάθεση να συναντηθώ μαζί του, όπως εξάλλου συναντήθηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν με τον Υπουργό Εξωτερικών όταν πήγε στην Τουρκία», σημείωσε.

Σε ερώτηση του Open αναφορικά με το αν έχουν βάση τα όσα είπε ο σύμβουλος της Ryanair για την ύπαρξη πρακτόρων της KGB μέσα στο αεροσκάφος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε στο Open: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός του αεροσκάφους συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής της πτήσης. Φαντάζομαι ότι θα είχαν βρει μάρτυρες να πιστοποιήσουν αυτό το γεγονός. Οι φήμες είναι παντελώς ανυπόσταστες».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε το αν στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στο περιστατικό. «Δεν υπάρχει πληροφορία ή εκτίμηση για εμπλοκή της Ρωσίας στο περιστατικό», τόνισε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria