Μείωση ενοικίου: «Κούρεμα» και τον Μάιο – Toν Ιούνιο οι αποζημιώσεις - OlaDeka

Μείωση ενοικίου: «Κούρεμα» και τον Μάιο – Toν Ιούνιο οι αποζημιώσεις

Οι κλειστές επιχειρήσεις από τους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου – Για ποιες καταργείται το μέτρο

Eπεκτείνεται τον Μάιο το μέτρο των μηδενικών ενοικίων για τις κλειστές επιχειρήσεις με διάταξη που περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Στις επιχειρήσεις με μηδενικά ενοίκια περιλαμβάνονται και τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές, οι παιδότοποι.

Το μέτρο καταργείται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες τους τελευταίους μήνες πλήρωναν ενοίκιο το οποίο ήταν κουρεμένο κατά 40%, ενώ οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή για ακόμη έναν μήνα θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Τι θα γίνει με τις δηλώσεις Covid

Τον Μάιο θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το μίσθωμα που έχουν συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές αλλά μέχρι και τον Απρίλιο περιλαμβάνονταν στη λίστα των πληττόμενων και δικαιούνταν κούρεμα ενοικίου κατά 40%. 

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν θα προηγηθεί η υποβολή δηλώσεων COVID ή θα ακολουθηθεί η αυτοματοποιημένη διαδικασία όπου προκαταβάλλονται οι αποζημιώσεις και ακολουθεί η υποβολή των δηλώσεων, όπως συνέβη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ειδικότερα για τον Απρίλιο συνεχίζεται το ευνοϊκό μέτρο που προβλέπει την προκαταβολή του ποσού της αποζημίωσης των εκμισθωτών, ώστε η καταβολή από το Δημόσιο να πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαΐου.

Θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις για την ένταξη στο ευνοϊκό αυτό μέτρο:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.
  • Να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria