Επιμένουν: Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας για το AstraZeneca - H απόφαση της Επιτροπής - OlaDeka

Επιμένουν: Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας για το AstraZeneca – H απόφαση της Επιτροπής

AstraZeneca: Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρξει αλλαγή στα όρια ηλικίας, ως προς την χορήγηση του εμβολίου

Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας δεν θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, Τετάρτη 26 Μαΐου 2021, αναμένεται να συστήσει στις γυναίκες 30-49 ετών -εφόσον υπάρχει η δυνατότητα -να επιλέξουν κάποιο άλλο εμβόλιο.

Περισσότερες διευκρινίσεις θα γίνουν στην απογευματινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, όπου θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, μαζί με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια.

Πάντως, από τη συγκεκριμένη σύσταση που αναμένεται να ανακοινωθεί, προκύπτουν πολλά ερωτήματα, όπως τι θα γίνει με όσες γυναίκες έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για το εμβόλιο ή όσες έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση.

Από την πλευρά της πάντως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αναφέρει πως ο κανόνας είναι «με όποιο εμβόλιο αρχίζεις με το ίδιο τελειώνεις.

Όπως είχε αναφέρει η κα. Θεοδωρίδου σε προηγούμενη ενημέρωση, το ίδιο εμβόλιο και στις δύο δόσεις είναι «ο πιο αποδεδειγμένος τρόπος από τις μελέτες που έχουν γίνει και το θέμα της ασφάλειας και της ανοσογονικότητας και της προστασίας.

Υπάρχουν όμως προγράμματα, μελέτες οι οποίες τρέχουν, ήδη δύο μελέτες έχουν εμφανίσει τα αποτελέσματά τους, με την ανάμειξη δύο διαφορετικών εμβολίων, αυτό το mix and match».

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής το εμβόλιο χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών.

Στο επίκεντρο των ειδικών τα ύποπτα περιστατικά

Σημειώνεται πως τα τελευταία περιστατικά που έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με περιπτώσεις θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, έχουν προκαλέσει νέες ανησυχίες.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό του θανάτου μιας 63χρονης που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης από την 1η Απριλίου με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, ενώ είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca, ένα μήνα πριν.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μέχρι και χθες, ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών.

Πάντως οι Έλληνες επιστήμονες παρακολουθούν στενά τόσο τα περιστατικά στη χώρα μας όσο και τη διεθνή βιβλιογραφία, η οποία ανανεώνεται συνεχώς.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria