Γιατί ανησυχούν όλοι για την ενεργειακή κατανάλωση του Bitcoin; - OlaDeka

Γιατί ανησυχούν όλοι για την ενεργειακή κατανάλωση του Bitcoin;

Από τον ιδρυτή της Tesla, Έλον Μασκ, μέχρι την Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ Τζάνετ Γέλεν, όλοι – πλέον – ανησυχούν για την υπέρογκη ενεργειακή κατανάλωση του Bitcoin, η οποία έχει φτάσει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που καταναλώνουν χώρες όπως η Σουηδία και η Μαλαισία.

Η διαδικασία της ψηφιακής εξόρυξης του Bitcoin, είναι η παράμετρος που δημιουργεί δεύτερες «σκέψεις» για την αγορά των κρυπτονομισμάτων, τουλάχιστον για όσους σκέφτονται την κλιματική αλλαγή, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τη βιωσιμότητα στον τομέα της ενέργειας. 

Οι ενεργειακές απαιτήσεις του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος έχουν αυξηθεί μετά την εκτόξευση της τιμής του Βitcoin τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας σχεδόν τα 50.000 δολάρια, από τα 5.000 δολάρια που ήταν τον περασμένο Μάρτιο.

Μόλις την Τετάρτη, ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως η Tesla δεν θα δέχεται πλέον bitcoin, ως μέσο πληρωμής για την αγορά αυτοκινήτων εξαιτίας του προβληματισμού που προκαλεί η «ραγδαία αύξηση στη χρήση ορυκτών καυσίμων για την  εξόρυξη bitcoin». 

Η κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων σίγουρα δεν είναι μία νέα πληροφορία για τον Έλον Μασκ, ο οποίος έχει βασίσει το brand της Tesla στην «καθαρή ενέργεια» με στόχο «να επιταχύνει τη μετάβαση του πλανήτη μας στη βιώσιμη ενέργεια». Αν μη τι άλλο, στον επίσημο ιστότοπο της Tesla αναφέρεται πως «όσο πιο γρήγορα ο κόσμος σταματήσει να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα και κινηθεί προς ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών, τόσο το καλύτερο».

Αυτό που άλλαξε είναι η ξαφνική αύξηση στην ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται για το Βitcoin, μια αύξηση που οφείλεται επί μέρους και στον ίδιο τον Μασκ. Πλέον, η Tesla δεσμεύεται πως δεν πρόκειται να πουλήσει κανένα από τα Βitcoin που έχει στην κατοχή της, και πως θα τα χρησιμοποιήσει ξανά «μόλις το mining κάνει την μετάβαση προς την βιώσιμη ενέργεια». 

Τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η έρευνα που φαίνεται να άλλαξε τη γνώμη του Μασκ, είναι αυτή του Πανεπιστήμιου του Cambridge, η οποία έδειξε ότι το δίκτυο Bitcoin χρησιμοποιεί περισσότερες από 121 terawatt-ώρες (TWh) ετησίως, ποσότητα που θα το κατέτασσε στους 30 κορυφαίους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, εάν το κρυπτονόμισμα ήταν χώρα.

Δεν είναι η πρώτη έρευνα που κρούει τον κώδωνα του «κινδύνου» για την ενενεργειακή κατανάλωση. Πρόμοια έρευνα είχε γίνει το 2018 από το επιστημονικό Ινστιτούτο Όακ Ρίντζ του Σινσινάτι, με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Sustainability”, η οποία έδειχνε ότι για να να παραχθεί ένα κρυπτονόμισμα αξίας ενός δολαρίου απαιτείται κατά μέσο όρο ενέργεια 17 μεγατζάουλ (17 εκατομμυρίων τζάουλ) για το bitcoin, επτά μεγατζάουλ για το Ethereum και επτά μεγατζάουλ για το Litecoin.

Τα νούμερα είναι πραγματικά μεγάλα και δεν είναι εφικτό να έχουμε «εικόνα» του πόσο μεγάλα είναι, αν δεν τα συγκρίνουμε με την ενεργειακή κατανάλωση ολόκληρων χωρών. Σύμφωνα με το Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, αν το Βitcoin ήταν χώρα, θα απορροφούσε περισσότερη ενέργεια από την Σουηδία ή την Μαλαισία.

Όμως γιατί;

Το Βitcoin δεν έχει φυσική μορφή, δεν βρίσκεται στο «υπόγειο» κάποιας κεντρικής τράπεζας, όπως τα συμβατικά νομίσματα. Το αγαπημένο κρυπτονόμισμα δημιουργείται μέσω μιας ψηφιακής «εξόρυξης», η οποία γίνεται εφικτή μόνο όταν διάφορα υπολογιστικά συστήματα συνδέονται με το δίκτυο κρυπτονομισμάτων, πιστοποιώντας τις συναλλαγές και παράγοντας νέα ψηφιακά νομίσματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως υπάρχουν ολόκληρες αποθήκες γεμάτες υπολογιστές – γνωστά και ως «ορυχεία», όπου προσπαθούν να «εξορύξουν» Βitcoin, καταναλώνοντας τεράστια ενεργειακά αποθέματα 24 ώρες το 24ωρο.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Bitcoin επιδεινώνονται από το γεγονός ότι η πλειονότητα των «ορυχείων» βρίσκονται στην Κίνα, όπου εκτιμάται πως τα 2/3 της ενέργειας προέρχονται από εξόρυξεις άνθρακα. Οι «κυνηγοι Bitcoin» στρέφονται προς τις περιοχές που η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη. Και συνήθως όχι «καθαρή».

Μόνη λύση – βιώσιμη – στο ζήτημα που προκύπτει είναι η φθηνή παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Και ίσως είναι το ίδιο το κρυπτονόμισμα που θα δώσει την ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria