Αναφορά της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: «Επαναλειτουργία του συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής» - OlaDeka

Αναφορά της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: «Επαναλειτουργία του συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής»

Αναφορά κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου προς τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, την επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού και Συλλογικών Φορέων της Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την επαναλειτουργία του συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής.

Η μη έγκαιρη έλευση «εποχικών μετακλητών εργατών γης» από τις όμορες χώρες, λόγω της αναστολής της λειτουργίας του Μεθοριακού Σταθμού της Κρυσταλλοπηγής έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις περισσότερες αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της ΠΕ Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής.

Η επαναλειτουργία του συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής είναι απαραίτητη ώστε οι εποχικοί εργάτες να μπορέσουν να εισέλθουν νόμιμα στην χώρα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του COVID 19.

Γραφείο Τύπου

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό  Πολιτικής Προστασίας

Θέμα: «Επαναλειτουργία του συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής»

H Βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Πολιτικής Προστασίας αναφορά του Αγροτικού Συνεταιρισμού και Συλλογικών Φορέων Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: «Επαναλειτουργία του συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής», στην οποία αναδεικνύεται το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε πληθώρα δραστηριοτήτων και εργασιών του πρωτογενούς τομέα της Π.Ε. Καστοριάς, ως απόρροια της μη έγκαιρης έλευσης «εποχικών μετακλητών εργατών γης» από τις όμορες χώρες, λόγω της αναστολής της λειτουργίας του Μεθοριακού Σταθμού της Κρυσταλλοπηγής.

Επισυνάπτεται επιστολή με τα αναφερόμενα σχετικά.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Καστοριά, 14 Μαΐου 2021 

H καταθέτουσα Βουλευτής

Τελιγιορίδου Ολυμπία

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΙ      & ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ                 ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
        CREATEDATE  \@ “dddd, d MMMM yyyy”  \* MERGEFORMAT Πέμπτη, 19 Μαιου 2021



ΠΡΟΣ:       Πρωθυπουργό της Ελλάδος                      κο Μητσοτάκη Κυριάκο

ΚΟΙΝ:        1) Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας                                κο Χαρδαλιά Νίκο.                        2) Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας                          κο Κασαπίδη Γιώργο


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε προσωπικά προκειμένου να αναδείξουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε πολλές δραστηριότητες και εργασίες του πρωτογενούς τομέα, ως απόρροια της μη έγκαιρης έλευσης «εποχικών μετακλητών εργατών γης» από όμορες χώρες.

            Αιτία της αδυναμίας εισόδου των απαραίτητων για την περιοχή μας μετακλητών εργατών γης, αποτελεί η αναστολή λειτουργίας του Μεθοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής.  

           Έχοντας προβλέψει το θέμα που θα δημιουργούνταν στον πρωτογενή τομέα για το λόγο αυτό, από καιρό, είχαμε προτείνει την λειτουργία του σταθμού για την διέλευση μόνο εργατών στον πρωτογενή τομέα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. 

Ο τερματισμός της αναστολής λειτουργίας του  Μ.Σ. Κρυσταλλοπηγής, για την διέλευση εργατών γης, θα έπρεπε να έχει γίνει τουλάχιστον προ ενός μηνός, όπως είχαμε επισημάνει σε επαφές που κάναμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.  Ήδη, αυτήν την εποχή οι αγροτικές εργασίες, βρίσκονται στην κορύφωση τους και δυστυχώς δεν μπορούμε να καλύψουμε την ανάγκη για εργάτες από το ντόπιο εργατικό δυναμικό. Ως εκ τούτου, πολλές εργασίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν στην κατάλληλη χρονική στιγμή.  

           Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι οικονομικές ζημίες στο σύνολο σχεδόν των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της ευρύτερης περιοχής.

Καθώς οι εργασίες του πρωτογενή τομέα «δεν μπορούν να περιμένουν», παρακαλούμε θερμά για τις άμεσες ενέργειες σας, προς επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με την έλλειψη «εποχικών μετακλητών εργατών γης». Η επίλυση του ανωτέρω θέματος είναι επιτακτική καθώς θα επηρεάσει άμεσα την βιωσιμότητα των αγροτών της περιοχής μας.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΟΠΗΓΗΣ, έτσι ώστε οι εποχικοί εργάτες να εισέλθουν νόμιμα στην περιοχή μας, συντεταγμένα, συγκροτημένα, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων ασφαλείας υγείας, που διέπουν τον COVID 19 και ορίζει η εθνική νομοθεσία.

            Με τιμή

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΑΣΟΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ

Τ.Ο.Ε.Β. ΠΡΕΣΠΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ 

ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΜΑΚΕΔΝΟΣ¨ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ  

          ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ «Γ.Ε.Ο.Κ»

Τ.Ο.Ε.Β ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ

Τ.Ο.Ε.Β ΚΟΡΗΣΟΥ

Τ.Ο.Ε.Β ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΣ

Τ.Ο.Ε.Β ΒΡΑΧΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΒΟΪΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΟΜΑΔΑ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΟΜΑΔΑ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria