S&P: Αναβάθμισε και τις ελληνικές τράπεζες μετά την οικονομία - OlaDeka

S&P: Αναβάθμισε και τις ελληνικές τράπεζες μετά την οικονομία

Το εγκώμιο της ελληνικής οικονομίας και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συνεχίζει να «πλέκει» ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s

Συγκεκριμένα, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε «BB» από «ΒΒ-» με θετικό outlook, και την εκρηκτική ανάπτυξη που αναμένει λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, ο οίκος αναβάθμισε και το rating των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. 

Έτσι, η S&P αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Alpha Bank σε «B+» από «B» και την Τράπεζα Πειραιώς σε «Β» από «B-». Παράλληλα τα senior preferred ομόλογα που εκδίδει η Eurobank αξιολογήθηκαν με «B+».

Όπως αναφέρει η S&P, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μαζί με την αναμενόμενη αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές προοπτικές, την προσφορά πιστώσεων και τη ζήτηση στην Ελλάδα και θα αυξήσει τη διάθεση των επενδυτών ως προς την αγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, βοηθώντας έτσι τις ελληνικές τράπεζες να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.

Η S&P αναμένει πως ο δείκτης των NPEs θα υποχωρήσει κάτω του 20% μέχρι το τέλος του 2022. Στις συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν το 2021 περιλαμβάνονται τα project της Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ της Αlpha Bank, το Mexico της Eurobank ύψους 3,3 δισ. ευρώ, και το Frontier της ΕΤΕ ύψους 6 δισ. ευρώ, και το Vega και Phoenix ύψους 7 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι τράπεζες συνεχίζουν την απομόχλευση με υψηλές πωλήσεις NPE, ενώ όπως επισημαίνει ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε στο 90% το 2020 από 103% το 2019. Συγκεκριμένα, οι εγχώριες καταθέσεις, αυξήθηκαν περισσότερο από περίπου 21 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια και έφτασαν τα 173,7 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους 2020. 

Από την άλλη, σημαντικό στήριγμα για τις τράπεζες αποτέλεσε και το έκτακτο πρόγραμμα την πανδημία της ΕΚΤ, θα συνεχίσει να απορροφά τα οικονομικά σοκ. Η απόφαση της ΕΚΤ να θεωρήσει τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα μέσα για χρηματοδότηση από τα TLTRO ήταν αρκετά επωφελής για τις τράπεζες, ιδίως για το κόστος χρηματοδότησής τους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria