Τουρκία: «Πού είναι τα 128 δισ. δολάρια;» - Οι αφίσες που εξοργίζουν τον Ερντογάν - OlaDeka

Τουρκία: «Πού είναι τα 128 δισ. δολάρια;» – Οι αφίσες που εξοργίζουν τον Ερντογάν

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Τούρκου προέδρου, στο στόχαστρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που τον κατηγορεί για λανθασμένους χειρισμούς όσον αφορά την οικονομική πολιτική της χώρας

Αφίσες του κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, οι οποίες αναρτήθηκαν χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες περιοχές της χώρας, κατέβασε σήμερα η τουρκική αστυνομία. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι αφίσες είχαν τοποθετηθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, διαχειρίστηκε στο παρελθόν τη νομισματική πολιτική της χώρας.

«Πού είναι τα 128 δισ. δολάρια;» έγραφαν οι αφίσες, οι οποίες, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, αφαιρέθηκαν με τη χρήση γερανών από την πρόσοψη των γραφείων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη. Το κόμμα της αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρώην υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του τον Νοέμβριο, ότι χρησιμοποίησε συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την τουρκική λίρα εν μέσω μείωσης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η πολιτική για τα αποθεματικά εκτελέστηκε από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας με ισχυρή υποστήριξη από το υπουργείο του Αλμπαϊράκ, καθώς προσπαθούσε μάταια να σταθεροποιήσει τις αγορές χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια -σε συνδυασμό με την «απέχθεια» του Ερντογάν στα υψηλά επιτόκια.

Όπως έχει υπολογίσει η Goldman Sachs, η «ανορθόδοξη» νομισματική πολιτική που ακολούθησε ο Αλμπαϊράκ κόστισε στην τουρκική οικονομία πάνω από 100 δισ. δολάρια.

Ο Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, έχει επανειλημμένα στηρίξει τον γαμπρό του όσον αφορά στους χειρισμούς του περί τη νομισματική πολιτική της χώρας, ενώ δεν πιστεύει ότι έχει κάνει κάτι μη σύννομο. «Αυτά τα χρήματα βρίσκονται στα δημόσια ταμεία», είχε πει ο Ερντογάν τον Μάρτιο. «Δεν έχει χαθεί τίποτα. Δόξα τω Θεώ, τα αποθέματά μας σε ξένο νόμισμα έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria