Τα νέα δεδομένα στην αγορά από Δευτέρα – Ποια καταστήματα θα ανοίξουν και πώς θα ψωνίζουμε - OlaDeka

Τα νέα δεδομένα στην αγορά από Δευτέρα – Ποια καταστήματα θα ανοίξουν και πώς θα ψωνίζουμε

Στα νέα δεδομένα που ισχύουν από τη Δευτέρα στην αγορά καλούνται να προσαρμοστούνέμποροι και καταναλωτές.

Τα εμπορικά καταστήματα επαναλειτουργούν με αυστηρούς κανόνες σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, για όποιες υπήρξε σχετική απόφαση το βράδυ της Παρασκευής λόγω της επιδημιολογικής τους εικόνας. Παράλληλα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά κέντρα (mall), τα εκπτωτικά καταστήματα (οutlet) και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops in a shop) ενώ στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, όπως η Αττική, θα παραμείνουν κλειστά, αντίθετα στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο click away.

Click away και click inside

Tα εμπορικά καταστήματα που θα ανοίξουν από τη Δευτέρα, θα λειτουργούν με τις μεθόδους click away και click inside και κατόπιν ραντεβού που θα κλείνει νωρίτερα ο πελάτης ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά. Σημειώνεται ότι μόνο για τις αγορές στα εμπορικά καταστήματα θα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις χωρίς χιλιομετρικό όριο.

Η καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού θα γίνεται από την επιχείρηση και θα αποστέλλεται στον πελάτη αποδεικτικό εγγράφου της αγοράς είτε ηλεκτρονικά είτε με sms στο οποίο θα υπάρχουν επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης και χρονικό διάστημα παραλαβής.

Η παραλαβή θα γίνεται μόνο από ένα άτομο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Στην περίπτωση της παραλαβής εκτός καταστήματος (click away) ισχύουν: τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο μέτρων μεταξύ πελατών, 9 άτομα μέγιστος αριθμός στην αναμονή και 10 λεπτά μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής.

Στην περίπτωση της παραλαβής/αγοράς εντός καταστήματος (click inside) η επιχείρηση έχει υποχρέωση για ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται. Εντός του καταστήματος, τηρείται η αναλογία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό των 20 ατόμων.

Παράλληλα προβλέπεται για τα καταστήματα προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 20:30 από Δευτέρα έως Σάββατο ενώ δεν επιτρέπεται η λειτουργία την Κυριακή.

Το νέο sms στο 13032

Από τη Δευτέρα ενεργοποιείται και ο νέος πενταψήφιος αριθμός 13032 αποκλειστικά για τις αγορές στα εμπορικά καταστήματα. Οι καταναλωτές αφού έχουν κλείσει το ραντεβού τους με το κατάστημα θα αποστέλλουν sms με το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση τους στο 13032 και από εκείνη την ώρα θα έχουν στη διάθεση τους 3 ώρες για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Επιτρέπεται η αποστολή μόνο ενός sms ημέρα καθώς σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να στείλει δεύτερο μήνυμα λαμβάνει την απάντηση «η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως».

Σούπερ μάρκετ

Μετά το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου επιστρέφουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα εκείνα για τα οποία είχε απαγορευτεί η πώληση τους, όπως ηλεκτρικές συσκευές, ενδύματα, παιχνίδια, βιβλία κτλ.

Εξαίρεση αποτελούν τα σούπερ μάρκετ στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, όπου θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση πώλησης των παραπάνω προϊόντων. Υπενθυμίζεται τέλος ότι για τα σούπερ μάρκετ εξακολουθεί να υπάρχει ο περιορισμός των διαδημοτικών μετακινήσεων και του ορίου των 2 χλμ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria