Πρωτοφανής καβγάς Δένδια - Τσαβούσογλου on camera - Οι κοινές δηλώσεις τους - OlaDeka

Πρωτοφανής καβγάς Δένδια – Τσαβούσογλου on camera – Οι κοινές δηλώσεις τους

Σε ένα πρωτοφανές στα διπλωματικά χρονικά και σκληρό μπρα ντε φερ εξελίχθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα του Νίκου Δένδια, και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια τις οποίες χαρακτήρισε «προκλητικές», αναφορικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών  για το Αιγαίο αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τέτοιες δηλώσεις» είπε ο κ. Τσαβούσογλου και εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση υπερασπιζόμενος το casus belli στο Αιγαίο αλλά και χαρακτηρίζοντας «ρωμιούς ορθοδόξους» την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του κ. Δένδια, ο οποίος έθεσε το ζήτημα του casus belli στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Επίσης, μίλησε και για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης και μίλησε για μουσουλμανική μειονότητα, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη της Λωζάνης. Μάλιστα αναφερόμενος στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παίρνοντας το λόγο έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Απευθυνόμενος στο Νίκο Δένδια είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτό τον καβγά ή αν θα βρούμε λύσεις να συνεχίσουμε το διάλογο και να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους». Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας πήρε ξανά το λόγο και τόνισε ότι «η θετική ατζέντα σημαίνει αντίληψη της θέσης του άλλου». «Στρατός στα νησιά υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Αν δεν υπάρχει αποβατική απειλή ας μας το πουν» τόνισε με νόημα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Μάλιστα ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Αναφερόμενος στα θέματα των χωρικών υδάτων αλλά και του εθνικού εναέριου χώρου στα οποία είχε αναφερθεί ο κ. Τσαβούσογλου, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι αυτό το θέμα υπάρχει από τη δεκαετία του 1930, ωστόσο η Τουρκία το θυμήθηκε τη δεκαετία του 1950. Τελικώς μετά από ένα συνεχές πινγκ πονγκ απαντήσεων και ανταπαντήσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών τελικώς τα πνεύματα ηρέμησαν και οι δύο υπουργοί αποχώρησαν για να συμμετάσχουν στο δείπνο.

Αρχικά, τίποτα δεν προμήνυε την τροπή που θα έπαιρναν οι δηλώσεις των δύο υπουργών. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε πως «υφίσταται διαφορά απόψεων για το Αιγαίο» ενώ τόνισε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προτείνει σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο. Μίλησε για οδικό χάρτη στη διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας «μιλήσαμε για την τουρκική μειονότητα που ζει στη Θράκη». Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε για «διάλογος άνευ όρων και προϋποθέσεων».

Από τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Δένδιας: Οι προκλητικές ρητορικές δεν βοηθούν το κλίμα συνεργασίας

«Η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας είναι απαραίτητη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και δήλωσε πως συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του πως υπάρχουν τομείς ανάπτυξης της συνεργασίας και συμφωνήσαμε, όπως είπε, να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα.

Για τη βελτίωση των σχέσεων όμως είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση και η αποφυγή δηλώσεων που δυναμιτίζουν τις σχέσεις ανέφερε ο κ.Δένδιας και τόνισε πως οι προκλητικές ρητορικές δεν βοηθούν το κλίμα συνεργασίας. Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο, είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και προσέθεσε πως δεν πρέπει να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα.

Η συνάντηση των δυο υπουργών

Να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντηση ξεκίνησε τις 16:30, όπως είχε προγραμματιστεί, και πραγματοποιήθηκε στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα του Προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας. Στη συνέχεια έγιναν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Οι δύο πλευρές εξέτασαν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, συζήτησαν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμή του, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού. Σημειώνεται πως τον κ. Δένδια συνοδεύουν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Ερντογάν – Δένδια

Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα. Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria