Μιχάλης Ιγνατίου: Ο πρίγκηψ Φίλιππος δεν κούνησε το δαχτυλάκι του για Ελλάδα και Κύπρο - OlaDeka

Μιχάλης Ιγνατίου: Ο πρίγκηψ Φίλιππος δεν κούνησε το δαχτυλάκι του για Ελλάδα και Κύπρο

Με τη Βρετανία να βρίσκεται σε οκταήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του πρίγκηπα Φίλιππου, η κηδεία του οποίου θα τελεστεί στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ το ερχόμενο Σάββατο 17 Απριλίου, στις 3 το απόγευμα τοπική ώρα, και ενώ οι ύμνοι “δίνουν και παίρνουν” στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την “ελληνική καταγωγή” του Πρίγκιπα, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου υπενθυμίζει στο hellasjournal.com, τη στάση που κράτησε ο δούκας του Εδιμβούργου απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Με αφορμή όλα όσα έχουν γραφτεί για τη σχέση του με την Ελλάδα, και με κάθε σεβασμό – όπως αναφέρει – για τον νεκρό, ο Μιχάλης Ιγνατίου, σημειώνει ότι «δεν κούνησε το δακτυλάκι του για να βοηθήσει τη Γενέτειρα», υπενθυμίζοντας τη στάση του όταν δεν έκανε κάτι για να σώσει τον μεγάλο ήρωα της Κύπρου, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο οποίος απαγχονίστηκε από τους Βρετανούς, σε ηλικία μόλις 19 ετών.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκηπας Φίλιππος

Αναλυτικά το άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου:

«Με όλο το σεβασμό στο νεκρό, προκαλούν κακή εντύπωση οι πολύ θετικές αντιδράσεις, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για το θάνατο του Πρίγκηπα Φίλιππου, συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ειπώθηκαν τόσα πολλά και έχουν γραφεί ακόμα περισσότερα για τον εν λόγω Πρίγκηπα. Και ειδικά για τη «σχέση» του με την Ελλάδα, η οποία -αν διαβάζω ορθά όσα γράφονται- δεν σήμαινε τίποτα για τον ίδιο. Κάπου διάβασα ότι δεν την επισκέφθηκε ποτέ. Κάπου αλλού ότι πήγε μόνο μία φορά στη χώρα, στην οποία γεννήθηκε, και στην Κέρκυρα.

Αλλά αυτά για κάποιους μπορεί να μην έχουν σημασία. Για τους πολλούς είναι σημαντικό ότι ήταν ο σύζυγος της κ. Ελισάβετ, αλλά δεν κούνησε το δακτυλάκι του για να βοηθήσει τη Γενέτειρα. Ούτε, ως Έλλην σύζυγος προσπάθησε να την επηρεάσει την κ. Ελισάβετ όταν της ζητήθηκε να χαρίσει τη ζωή στον μεγάλο μας ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, επειδή στην πραγματικότητα ήταν ένα παιδί. Είχε καλή δικαιολογία η Βασίλισσα για να το κάνει. Αλλά αρνήθηκε…

Προτομή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην Πάφο

Ήταν ετών 17 ο νεαρός Ευαγόρας όταν τον οδήγησαν μπροστά στην αγχόνη και τον απαγχόνισαν. Τον σκότωσαν με τον φρικτό αυτό τρόπο οι Εγγλέζοι ιμπεριαλιστές αποικιοκράτες που κατείχαν την Κύπρο.

Σύμφωνα με τις αφηγήσεις -χωρίς να έχω αποδείξεις- ζητήθηκε η βοήθεια όλων τότε, για να σωθεί ο νεαρός Ευαγόρας. Δεν κούνησε κανένας το δακτυλάκι του. Ούτε ο γεννηθείς στην Ελλάδα βασιλικός σύζυγος. Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι ύμνοι. Ο Πρίγκηπας Φίλιππος αποδείχθηκε πιο Εγγλέζος από τους Εγγλέζους».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria