“Μετωπική” εμπόρων Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Κοζάνης με την κυβέρνηση: Απειλούν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους * Επί τόπου τρεις υπουργοί - OlaDeka

“Μετωπική” εμπόρων Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Κοζάνης με την κυβέρνηση: Απειλούν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους * Επί τόπου τρεις υπουργοί

Διαστάσεις “αντάρτικου” κινδυνεύουν να προσλάβουν οι αντιδράσεις των εμπορικών συλλόγων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, κατά της απόφασης της κυβέρνησης να μην λειτουργήσει το τοπικό λιανεμπόριο και να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

Οι εμπορικοί σύλλογοι και οι δημοτικές αρχές στις περιοχές αυτές όπου κρίθηκε ότι δεν επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτροπή την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, δείχνουν την δυσαρέσκειά τους με κάθε τρόπο προγραμματίζοντας μάλιστα κινητοποιήσεις για το πρωί της Δευτέρας.

                      Εσπευσμένη αποστολή κυβερνητικού κλιμακίου

Οι αντιδράσεις αυτές ανάγκασαν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα επί τόπου. Έτσι, όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη μεταβαίνουν εκτάκτως τρεις υπουργοί για να έχουν επαφές με τοπικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, στην Πάτρα θα μεταβεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ενώ εντός της ημέρας θα αποφασιστεί ποιος θα πάει σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη και αποφάσισε να παραβεί την απόφαση και να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματα την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι οι καταστηματάρχες σκοπεύουν να τραβήξουν το δικό τους δρόμο και να ανοίξουν τα καταστήματά τους με τα μέτρα που ισχύουν για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Με ποια λογική ανοίγει η Αθήνα η οποία είναι κατακόκκινη επιδημιολογικά, αλλά όχι η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη;» αναρωτήθηκε μιλώντας στο thebest. gr ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Oι έμποροι θα συναντηθούν την Κυριακή στο Επιμελητήριο Αχαΐας με τον υφυπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ο οποίο έρχεται στην Πάτρα ακριβώς γι αυτό το λόγο.

Ο υφυπουργός Στέλιος Πέτσας, θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Κ. Πελετίδη στις 09:00 και αμέσως μετά θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εμπόρων, στο Επιμελητήριο.

Οι έμποροι στην Πάτρα αποφάσισαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους αλλά χωρίς προσωπικό, για να μην θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενούς τους.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας αποφασίστηκε επίσης μπαράζ κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες, ξεκινώντας από την Κυριακή και την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Το πρωί του Σαββάτου οι περισσότεροι ήταν στα καταστήματά τους. Είχαν προγραμματίσει τις τελευταίες προετοιμασίες για να είναι έτοιμοι τη Δευτέρα να υποδεχθούν τους πελάτες τους.

       Οργισμένοι οι έμποροι της Θεσσαλονίκης

Παρόμοιες αντιδράσεις μ’ αυτές των συναδέλφων τους της Πάτρας έχουν και οι καταστηματάρχες του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, με ορισμένους εξ αυτών, όπως στην περίπτωση της Πολίχνης, να βγουν στους δρόμους σήμερα το πρωί για  να διαμαρτυρηθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας μιλά για αιφνιδιαστική και δυσάρεστη εξέλιξη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης,  «οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έκαναν τον προγραμματισμό τους, και μετά από τόσους μήνες πιστής αντιμετώπισης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης».

Ο κ. Ζέρβας τονίζει ότι «οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια».

  • Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάνει έκκληση «προς τους αρμόδιους και όσους έχουν την ευθύνη των αποφάσεων να αναθεωρήσουν τη στάση τους».

Να αναιρέσει την απόφαση για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5/4 στη Θεσσαλονίκη, καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.

«Καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου, να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα, που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΕΘ με σημερινή του ανακοίνωση.

 Έμποροι Κοζάνης: «Αν ψάνχετε για εξιλαστήριο θύμα, το βρήκατε»

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν και οι έμποροι της Κοζάνης, θεωρώντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί εις βάρος τους διάκριση, όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν όπου αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για άλλη μια φορά δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης σεβασμός προς τους εμπόρους που από την Τετάρτη ετοιμάζονταν να ανοίξουν πάλι τα καταστήματα με δικές τους εισηγήσεις, της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Άνοιξε – κλείσε, Προσοχή – Ανάπαυση!!

Η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου μας προβλημάτιζε όλους πάρα πολύ και στην πλειοψηφία των συναδέλφων υπήρχε έντονος προβληματισμός για το αν θα έπρεπε να ανοίξουμε την δεδομένη στιγμή’ όταν βλέπουμε το σύστημα υγείας τόσο επιβαρυμένο με τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ και τους γιατρούς του Νοσοκομείου να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν ανθρώπους στη ζωή.

Είναι λυπηρό όμως να βάζουμε μόνο εμείς πλάτη και πάλι! Έχει πλέον αποδειχθεί ότι δεν ευθύνεται το λιανεμπόριο για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας. Και ενώ σε όλες τις περιοχές, που επίσης είναι υγειονομικά επιβαρυμένες, το λιανεμπόριο ανοίγει σαν βαλβίδα εκτόνωσης εδώ παραμένει κλειστό. Αν αυτό δεν είναι δυο μέτρα και δυο σταθμά τι είναι; Το Λιανεμπόριο είναι για άλλη μια φορά το εξιλαστήριο θύμα.

Αν πρέπει να παραμείνουμε κλειστοί να παραμείνουμε αλλά ΌΛΟΙ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ζούμε το θέατρο του παραλόγου με κλειστά καταστήματα, αλλά με ουρές στα σούπερ μάρκετ, ουρές στις Τράπεζες, ουρές στα καταστήματα τηλεπικοινωνιών, ουρές στις λαϊκές αγορές που συνεχίζουν να πωλούν προϊόντα τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης. Αν δεν κλείσουν τα πάντα από ότι φαίνεται δεν υπάρχει σωτηρία! Το σωστό και δίκαιο αυτό δεν είναι; Αν αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο τότε πρέπει να εστιάσουμε στην ατομική ευθύνη, στο σεβασμό του συνανθρώπου μας, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να λειτουργήσει και εδώ όπως σε όλες τις άλλες Περιφέρειες!

Πλέον η απελπισία μας είναι τεράστια μιας και βλέπουμε να μην έχουμε την οικονομική βοήθεια για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας αλλά ούτε και τη βοήθεια ρευστότητας που ζητάμε από την αρχή της πανδημίας για να διατηρήσουμε τα καταστήματά ανοιχτά και με εμπορεύματα. Απαιτούμε εκτός όλων των άλλων που κατατίθενται εδώ και ένα χρόνο, η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 να περιέχει αλγόριθμο που να διπλασιάζει τα ποσά που θα δίνονται σε επιχειρήσεις της Περιφερειακής μας ενότητας και επιτέλους να δοθούν οικονομικές αποζημιώσεις για το στοκ των εμπορευμάτων που έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη χρονιά αλλά και την συσσώρευση των υποχρεώσεων προς τρίτους που συνεχίζεται αμείωτη!»

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria