Λέχοβο: ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ (paths of peace) Μια πολύ ωραία πρόταση για φυσιολατρικό τουρισμό - OlaDeka

Λέχοβο: ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ (paths of peace) Μια πολύ ωραία πρόταση για φυσιολατρικό τουρισμό

Πολύ καλά μαντάτα για τους λάτρεις της πεζοπορίας και του ποδήλατου. Μια πολύ καλή είδηση, που ελπίζουμε να την αγκαλιάσουν όσοι θέλουν να γευθούν τη φύση και τις ομορφιές της.

​Ένα πρωτοποριακό έργο  ολοκληρώθηκε πριν από δύοχρόνια περίπου στο Λέχοβο της Φλώρινας. Το υλοποίησε ο Ενωτικός Σύλλογος Λεχοβιτών «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ», με χρηματοδότηση του Ελληνογερμανικού Ταμείου του Μέλλοντος,μέσω του Γερμανικού Γενικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης.​

​Δημιουργήθηκαν, σε εφαρμογή σχετικής μελέτης, 38 χιλιόμετρα πεζοπορικής διαδρομής, μέσα σ’ ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, με σκοπό να προσφέρουν στους εραστές της φύσης, της πεζοπορίας, της οικολογίας και του ορειβατικού τουρισμού μια ευκαιρία για άθληση και ξεκούραση από την τύρβη των πόλεων και τη μονοτονία της αστικής ζωής. Υπάρχουν και τμήματα των μονοπατιών σχεδιασμένα για ποδηλατικές διαδρομές, για όσους προτιμούν αυτό το μέσο περιήγησης.

Φωτογραφία από το Νυμφαίο με απέραντη θέα

Δίνεται επίσης η δυνατότητα να γνωρίσει ο επισκέπτης και την ταραγμένη ​ιστορία της περιοχής, να επισκεφτεί ιστορικά σημεία και να μάθει λεπτομέρειες, που θα του διηγηθούν οι κάτοικοι των χωριών.

​Ο γεωγραφικός χώρος, μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν τα Μονοπάτια, περιβάλλεται από έξι λίμνες, πολλά βουνά, μερικά των οποίων έχουν υψόμετρο κοντά στα 2.000 μέτρα, υπέροχα οροπέδια, μικρά χαριτωμένα ποτάμια, θαυμάσιες κοιλάδες και πάνω απ’ όλα μια πλουσιότατη χλωρίδα και πανίδα ασυναγώνιστη. Με ορμητήριο το Λέχοβο, οι περιπατητές μπορούν να επισκεφτούν τα χωριά Ασπρόγεια, Σκλήθρο, Νυμφαίο, Αγραπιδιά, Λιμνοχώρι,Αετό και τις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη. Καθένα από τα χωριά αυτά έχει τη δική του ιστορία, τα δικά του αξιοθέατα και αξίζει τον κόπο να τα γνωρίσει κανείς. Για τις γραφικές λίμνες ό,τι και να πούμε είναι πολύ λίγο. Μόνο με προσωπική επίσκεψη μπορεί κανείς να σχηματίσει γνώμη.

​Στην περιοχή αυτή λειτουργεί και ο «Αρκτούρος» με τις δραστηριότητες του, για την προστασία της Αρκούδας, του Λύκου και του Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου. Οι δυνατότητες επομένως των επισκεπτών, να δουν απίθανα τοπία και δραστηριότητες, είναι πολλές.

​Οι δρόμοι είναι ασφαλείς, σχεδιασμένοι από ειδικούς μελετητές, με την απαραίτητη ολοκληρωμένη σήμανση, μέσα σε δάση οξιάς, κυρίως, αλλά και βελανιδιάς, αγριοκαστανιάς, φλαμουριάς, πεύκων και άλλων τοπικών δέντρων και προσφέρουν άπειρες συγκινήσεις. Το φυσικό περιβάλλον  στο χωριό Λέχοβο αλλά και στα γύρω χωριά έχει διατηρηθεί αλώβητο από ανθρώπινες παρεμβάσεις και δεν έχει χάσει ούτε γραμμάριο από το φυσικό κάλλος εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

​Μια πληροφορία που πρέπει ακόμη να δώσουμε για τους ενδιαφερόμενους είναι η εξής. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά ποιοτικά ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης, με ευρωπαϊκές διακρίσεις στο ενεργητικό τους. Πολλές καφετερίες και αναψυκτήρια, με τιμές λογικότατες, ένα ωραίο συγκοινωνιακό δίκτυο και τρία αεροδρόμια σε γειτονικές πόλεις. Άρτιες υγειονομικές υπηρεσίες άριστα εξοπλισμένες και πάνω απ’ όλαυπέροχες φυσικές ομορφιές και μια διάθεση όλων των κατοίκων της περιοχής, να χαρίσουν τη γνήσια μακεδονίτικη φιλοξενία, με χαμόγελο και απέραντη αγάπη.

​Οι πεζοπόροι της Ελλάδας και πολλών άλλων χωρών άρχισαν να ανακαλύπτουν αυτές τις διαδρομές με τ’ όνομα «ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ» ή «PATHS OF PEACE» και, μέρα με τη μέρα, αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών. Οι περίπατοι μπορούν να γίνουν όλους τους μήνες του χρόνου χωρίς καμία εξαίρεση.

​ Το εμπόδιο της πανδημίας, που τόσο ταλαιπώρησε την Ελλάδα κι όλο τον κόσμο, ήταν ένας πολύ σοβαρός ανασχετικός παράγοντας, που ελπίζουμε το φετινό καλοκαίρι να έχει εκλείψει.Υπάρχουν φέτος  όλες οι προϋποθέσεις, για να επισκεφτεί κάποιος τη Δυτική Μακεδονία και, με έδρα το Λέχοβο, να κάνει τις περιηγήσεις του στα Μονοπάτια της Ειρήνης, μέσα σε μια οργιώδη βλάστηση, σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.

​Η πεζοπορία είναι αναπτυγμένη πάρα πολύ στην Ευρώπη και υπάρχουν σε πολλές χώρες ειδικές διαδρομές, που προσφέρονται για το πολύ ωραίο αυτό άθλημα. Στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί πολλά Μονοπάτια Ειρήνης, κυρίως στα νησιά μας κι έχει αναπτυχθεί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, η πεζοπορία.

​ Με την πρωτοβουλία αυτή του Ενωτικού Συλλόγου Λεχοβιτών, η Δυτική Μακεδονία μπήκε δυναμικά στο χώρο αυτό και, ελπίζουμε, να αυξηθούν και στη χώρα μας οι άνθρωποι, που θα απολαύσουν αυτόν τον υγιεινό και πολύ ευχάριστο τρόπο ζωής.

Μια ωραία φωτογραφία από κάποιο Μονοπάτι της Ειρήνης μέσα σ’ ένα ανοιξιάτικο φόντο

Το έμβλημα των Μονοπατιών της Ειρήνης


Εργασίες για την σήμανση των Μονοπατιών της Ειρήνης

​Πλήρη οδηγό μπορεί να βρει κάποιος  στην ιστοσελίδα«ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ» ή «PATHS OF PEACE», για να λύσει όλες τις απορίες του και να χαράξει εύκολα και με σιγουριά τις λεπτομέρειες της επίσκεψής του.

​Τα μηνύματα άρχισαν να έρχονται και οι υποψήφιοι επισκέπτες – περιπατητές περιμένουν πώς και πώς ν’ ανοίξουν οι δρόμοι, για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.​

​  ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΧΟΒΙΤΩΝ

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria