Εστίαση: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται στήριξη έως 100.000 ευρώ - Τα κριτήρια ένταξης - OlaDeka

Εστίαση: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται στήριξη έως 100.000 ευρώ – Τα κριτήρια ένταξης

Τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επιπλέον 330 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση της εστίασης ανακοίνωσε την Πέμπτη 1 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2 έως 3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.   Οπως ανακοινώθηκε, η δράση που τίθεται σε εφαρμογή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.

Τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων εστίασης 

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι τα παρακάτω:

  1. Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
  2. Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  3. Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
  4. Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
  5. Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Επισημαίνεται ότι:

  • Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.
  • Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την ΕΕ

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν ν ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα. Σημειώνεται ότι λόγω ένταξης στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, ως δράση πανδημίας, θα εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria