Ερώτηση Τελιγιορίδου για την οικονομική ενίσχυση πωλητών βιομηχανικών προϊόντων λαϊκών αγορών της Π.Ε. Καστοριάς - OlaDeka

Ερώτηση Τελιγιορίδου για την οικονομική ενίσχυση πωλητών βιομηχανικών προϊόντων λαϊκών αγορών της Π.Ε. Καστοριάς

Ερώτηση κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων ζητώντας την αποζημίωση και την ενίσχυση των πωλητών βιομηχανικών προϊόντων λαϊκών αγορών της Π.Ε. Καστοριάς.

Οι πωλητές βιομηχανικών προϊόντων λαϊκών αγορών έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την μη πώληση βιομηχανικών προϊόντων στους πάγκους των λαϊκών αγορών της Π.Ε. Κοζάνης σε συνδυασμό με τον περιορισμό του 50%, κινδυνεύουν να χάσουν και τη σεζόν του Πάσχα.

Η κυβέρνηση καλείται να λάβει μέτρα για την ενίσχυση των πωλητών βιομηχανικών προϊόντων λαϊκών αγορών της Π.Ε. Καστοριάς αποδεικνύοντας έμπρακτα την στήριξή της στους εμπόρους που όλο αυτό το διάστημα συμμορφώθηκαν στις κρατικές εντολές χωρίς να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα.

 Γραφείο Τύπου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: Οικονομική ενίσχυση πωλητών βιομηχανικών προϊόντων λαϊκών αγορών της Π.Ε. Καστοριάς

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις 11 Απριλίου 2021, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς, εμπορικούς και λοιπούς θεσμούς της Π.Ε. Κοζάνης, ανακοινώθηκε ότι στους υπαιθρίους πάγκους των λαϊκών αγορών της Π.Ε. Κοζάνης δεν θα πωλούνται τα βιομηχανικά προϊόντα που εντάσσονται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.82 και 47.89 από τη Δευτέρα 12 Απριλίου και έως ότου επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα, για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας στην περιοχή και προκειμένου να διασφαλισθούν οι συνθήκες του υγιούς ανταγωνισμού στην τοπική οικονομία. 

Αυτό σημαίνει πως από τις λαϊκές αγορές της ΠΕ Κοζάνης αποκλείονται και οι έμποροι βιομηχανικών ειδών της Π.Ε. Καστοριάς, που δραστηριοποιούνται σε αυτές, για το διάστημα που παραμένουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα. Σύμφωνα μάλιστα με τα ισχύοντα μέτρα για τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων βιομηχανικών ειδών σε υπαιθρίους πάγκους και αγορές στη διάρκεια της πανδημίας, το μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαϊκές αγορές δεν μπορεί να ξεπερνάει το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.

Οι έμποροι βιομηχανικών ειδών της ΠΕ Καστοριάς από την αρχή της πανδημίας υποχρεωθήκαν με κρατική εντολή σε αναστολή λειτουργίας από 23-3-2020 έως 11-05-2020 και από 16-10-2020 μέχρι και την περίοδο των Εορτών των Χριστουγέννων, χωρίς να μεριμνήσει η πολιτεία για την απελπιστική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω φαίνεται αμφίβολη η δυνατότητά τους να ασκήσουν την εμπορική τους δραστηριότητα καλύπτοντας καταναλωτικές ανάγκες εν όψει του Πάσχα παρόλο που με μεγάλη οικονομική δυσχέρεια έχουν προβεί ήδη στην αγορά των εμπορευμάτων τους.

Όλο αυτό το διάστημα δεν είχαν καμιά ουσιαστική στήριξη από το κράτος, εκτός από τα 800 ευρώ που τους δόθηκαν τον Μάιο του 2020, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων βιομηχανικών ειδών αποκλείεται από την είσπραξη οικονομικής ενίσχυσης από τα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής λόγω μη κάλυψης των προαπαιτούμενων που τίθενται κάθε φορά.

Επειδή το διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα οι έμποροι βιομηχανικών ειδών λαϊκών αγορών εργάζονται εκ περιτροπής λόγω του περιορισμού στο 50% των συμμετεχόντων,

Επειδή συμμορφώθηκαν στις κρατικές εντολές χωρίς να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα για την οικονομική στήριξή τους,

Επειδή η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί είναι ανεπανόρθωτη,

Επειδή έχουν ήδη προμηθευτεί τα προϊόντα που προορίζονταν για πώληση την περίοδο του Πάσχα,

Επειδή η Π.Ε. Καστοριάς έχει πληγεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες,

Επειδή η χρονική διάρκεια της πανδημίας δεν μπορεί να προβλεφθεί από κανέναν με ασφάλεια,

Επειδή είναι υποχρέωση του κράτους να στηρίξει τους εμπόρους βιομηχανικών ειδών των λαϊκών αγορών,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αποζημιώσει και να στηρίξει τους εμπόρους βιομηχανικών ειδών της Π.Ε. Καστοριάς που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές της Π.Ε. Κοζάνης;

2. Προτίθεται η κυβέρνηση να ενισχύσει έστω και με καθυστέρηση ενός χρόνου τους εν λόγω επαγγελματίες οι οποίοι πλήττονται ανεπανόρθωτα από την υγειονομική κρίση;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria