Αυξημένες κρατικές ενισχύσεις για Δυτική Μακεδονία - Μέχρι 80% οι επιδοτήσεις - OlaDeka

Αυξημένες κρατικές ενισχύσεις για Δυτική Μακεδονία – Μέχρι 80% οι επιδοτήσεις

Όπως ανέφερε χθες ο Κωστής Μουσουρούλης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, στο «11th Annual Capital Link Sustainability Forum» το νέο πλαίσιο για τις περιφερειακές ενισχύσεις που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει ειδική διάταξη που επιτρέπει την παροχή πρόσθετων ποσοστών κρατικών ενισχύσεων για τις περιοχές μετάβασης

«Μπόνους» στα ποσοστά επιδότησης των επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές (Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη) αλλά και τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, εξασφάλισε η κυβέρνηση καθώς οι σχετικές προτάσεις εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις περιοχές αυτές θα επιτρέπονται μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και θα φθάνουν μέχρι 80%.

Όπως ανέφερε χθες ο Κωστής Μουσουρούλης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, στο «11th Annual Capital Link Sustainability Forum» το νέο πλαίσιο για τις περιφερειακές ενισχύσεις που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει ειδική διάταξη που επιτρέπει την παροχή πρόσθετων ποσοστών κρατικών ενισχύσεων για τις περιοχές μετάβασης. Οι αυξήσεις αυτές κυμαίνονται από 15-25% έναντι των ποσοστών που ισχύουν σήμερα, με τα νέα ποσοστά να φτάνουν στο 40-60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 50-70% για τις μεσαίες και 60-80% για τις μικρές επιχειρήσεις.

«Τεκμηριώσαμε με συγκεκριμένα στατιστικά και επιστημονικά στοιχεία την αναγκαιότητα ειδικής αντιμετώπισης των περιοχών Δίκαιης Μετάβασης και πετύχαμε την αύξηση των μέγιστων ποσοστών ενίσχυσης. Τα ποσοστά αυτά, όπως τελικά εγκρίθηκαν, προσεγγίζουν -ουσιαστικά ταυτίζονται με- τους στόχους που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, όταν παρουσιάσαμε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης», ανέφερε ο κ. Μουσουρούλης.

Το Σχέδιο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων που υφίστανται οι περιοχές που εξαρτώνται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από την λιγνιτική παραγωγή, εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης.

Σε ό,τι αφορά τα νησιά, ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε: «Μετά από πολύμηνες συγκροτημένες παρεμβάσεις των ελληνικών αρχών, πετύχαμε επίσης να συμπεριλάβουμε και τα νησιά μας στις επιλέξιμες για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης περιοχές, ώστε και αυτά να επωφεληθούν από τα νέα, αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης, που επίσης εγκρίθηκαν για τις Περιφέρειες του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση επενδύσεων στα νησιά οι οποίες θα περιορίσουν την εξάρτησή τους από τους παραδοσιακούς τομείς και θα επιτρέψουν την ουσιαστική συμμετοχή τους στη νέα οικονομία».

Το νέο πλαίσιο για τις περιφερειακές ενισχύσεις θα ισχύσει από την αρχή του 2022 μέχρι το τέλος του 202

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας:

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria