Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σχετικά με τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον παγετό - OlaDeka

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σχετικά με τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον παγετό

Σημαντικές ζημιές προκάλεσε ο παγετός που χτύπησε τις προηγούμενες ημέρες πολλές περιοχές στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα σε Πολυκάρπη, Μαύροβο, Τοιχιό, Αμύνταιο, Βελβεντό, Μεσόβουνο, Πύργους, Κομνηνά. Ενώ το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν και άλλοι παγετοί, αυτή τη φορά η καταστροφή είναι πολύ μεγάλης έκτασης και σε πολλές περιπτώσεις φτάνει στο 100% της παραγωγής. Ο παγετός χτύπησε όλων των ειδών τις δενδροκαλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας, όπως μήλα, αχλάδια, κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, λοτούς.

Το γεγονός ότι για πολλοστή φορά καταστρέφονται καλλιέργειες λόγω παγετού ή άλλων φυσικών φαινομένων στην περιοχή αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που αφήνουν εκτεθειμένους τους βιοπαλαιστές αγρότες. Γιατί δεν είναι θέμα «της κακιάς στιγμής», αλλά έχει να κάνει με την ανυπαρξία μέτρων ουσιαστικής προστασίας της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα και των ελλείψεων σε απαραίτητες υποδομές. Σήμερα με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, έργα όπως για  αντιπαγετική προστασία, θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν τις καταστροφές της αγροτικής παραγωγής.

Ως αποτέλεσμα για ακόμη μια χρονιά οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστροφή της παραγωγής τους και τη νέα τεράστια απώλεια στο εισόδημά τους, γεγονός που έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την επιβίωσή τους και τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα υπέρογκα έξοδα των καλλιεργειών τους.

Ο ΕΛΓΑ ισχυρίζεται ότι οι δενδροκαλλιέργιες βρίσκονται σε στάδιο πριν την άνθιση και γι’ αυτόν το λόγο, με βάση τον κανονισμό του, δεν μπορεί να τις εντάξει σε μελλοντικές αναγγελίες. Ακόμη και αν δοθεί το πράσινο φως, η όποια αποζημίωση των πληττόμενων παραγωγών δεν πρόκειται να καλύψει ούτε κατ’ ελάχιστο τις μεγάλες απώλειές τους, λόγω του ισχύοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των αγροτών, τα δίκαια αιτήματά τους και καλεί τους ίδιους να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που μοιράζουν υποσχέσεις. Γιατί ταυτόχρονα με τα “φιλικά χτυπήματα στην πλάτη” εφαρμόζουν με χέρια και με πόδια την πολιτική που τους πετάει έξω από το χωράφι, έξω από την παραγωγή με το αυξημένο κόστος παραγωγής, με τις εξευτελιστικές τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Οι αγρότες να κάνουν δική τους υπόθεση μέσα από το συλλογικό  αγώνα τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα άμεσα, ώστε:

– Να γίνει άμεση και γρήγορη καταγραφή των ζημιών. 

– Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί στο 100% της ζημιάς από κάθε φυσική καταστροφή, χωρίς εξαιρέσεις, σε όλα τα στάδια της παραγωγής. 

– Να δοθούν άμεσα προκαταβολικές ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που επλήγησαν. 

– Να δοθεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση στον ΕΛΓΑ και να στελεχωθεί με το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. 

– Να μη γίνει καμία διακοπή οικιακού ή αρδευτικού ηλεκτρικού ρεύματος βιοπαλαιστή αγρότη. 

– Να παγώσουν όλες οι οφειλέςσε εφορία, τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria