Google: Γιατί το 2020 «έκοψε» πάνω από 3,1 δισ. διαφημίσεις - OlaDeka

Google: Γιατί το 2020 «έκοψε» πάνω από 3,1 δισ. διαφημίσεις

Την Έκθεση Ασφάλειας Διαφημίσεων για το 2020 δημοσίευσε η Google – Η χρονιά συνοδεύτηκε από μία παγκόσμια πανδημία αλλά και σειρά εκλογικών αναμετρήσεων σε όλο τον κόσμο – 6,1 δισ. διαφημίσεις μπήκαν σε περιορισμό – «Μπλόκο» και σε πάνω από 99 εκατ. διαφημίσεις για την Covid-19

Μια σειρά από μέτρα, προγράμματα και πολιτικές χρειάστηκε να εφαρμόσει η Google το 2020, στο πλαίσιο της πρόληψης της κακόβουλης χρήσης στις διαφημιστικές πλατφόρμες. Μάλιστα, η πλατφόρμα κατέβασε πάνω από 3,1 δισεκατομμύρια διαφημίσεις που παραβίαζαν τις πολιτικές της, έθεσε περιορισμούς σε άλλες 6,1 δισεκατομμύρια ενώ απενεργοποίησε 1,7 εκατομμύρια διαφημιστικούς λογαριασμούς.

Η περσινή χρονιά, όπως αναφέρει και ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Διαφημίσεων και Ασφάλειας, Σκοτ Σπένσερ, στην Έκθεση Ασφάλειας Διαφημίσεων της Εταιρείας, σημαδεύτηκε από μία παγκόσμια πανδημία, αλλά και μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων σε όλο τον κόσμο.

«Το 2020, οι πολιτικές μας και η επιβολή τους δοκιμάστηκαν από μια παγκόσμια πανδημία, από μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων σε όλο τον κόσμο, καθώς και από το διαρκή πόλεμο εναντίον ανθρώπων που αναζητούσαν συνέχεια νέους τρόπους για να εκμεταλλεύονται online τους συνανθρώπους μας. Χιλιάδες εργαζόμενοί μας εργάστηκαν 24 ώρες το 24ωρο, προκειμένου να παρέχουν μια ασφαλή εμπειρία σε χρήστες, δημιουργούς, εκδότες και διαφημιζόμενους», αναφέρει ο Σπένσερ.

google_ekthesi_restrictedads

Τι περιλαμβάνει η Έκθεση Ασφάλειας Διαφημίσεων

Η Έκθεση Ασφάλειας Διαφημίσεων αποτελεί για την Google, εργαλείο διαφάνειας. Την περασμένη άνοιξη, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα εξακρίβωσης ταυτότητας των διαφημιζόμενων, που εφαρμόζεται σε πάνω από 20 χώρες, ώστε οι χρήστες να γνωρίζουν ποιοι βρίσκονται πίσω από μία διαφήμιση.

Το 2020, εν μέσω πανδημίας, η εταιρεία χρειάστηκε να προσθέσει ή να αναβαθμίσει πάνω από 40 πολιτικές για διαφημιζόμενους και εκδότες.

Προγράμματα για την προβολή των διαφημίσεων

Η Google υιοθέτησε ως κεντρικό άξονα της στρατηγικής της την οριοθέτηση των διαφημίσεων. Ως εκ τούτου, η προσέγγιση της εταιρείας διαμορφώνεται ανάλογα με τη γεωγραφική θέση, την τοπική νομοθεσία και τα προγράμματα των πιστοποιήσεων. Στόχος είναι να προβάλλονται οι εγκεκριμένες διαφημίσεις μόνον όπου θεωρούνται κατάλληλες και νόμιμες.

Για παράδειγμα τα online φαρμακεία καλούνται να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα πιστοποίησης, την οποία μόλις λάβουν, μπορούν να προβάλλουν διαφημίσεις μόνον σε χώρες που επιτρέπεται η online πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Αφαιρέθηκαν 1,3 δισ. διαφημίσεων έναντι 21 εκατ. το 2019

Μέσω της αυτοματοποιημένης τεχνολογίας ανίχνευσης, η Google προχώρησε στη σάρωση του διαδικτύου. Με τον τρόπο αυτό, διερεύνησε αν υπάρχει σε ευρεία κλίμακα συμμόρφωση των εκδοτών.

«Χάρη σ’ αυτή την επένδυση, σε συνδυασμό και με διάφορες άλλες νέες πολιτικές, αυξήσαμε κατά πολύ τις απαραίτητες επιβολές και, το 2020, αφαιρέσαμε διαφημίσεις από 1.3 δις σελίδες εκδοτών, σε σχέση με 21εκ. το 2019. Επίσης, διακόψαμε την προβολή διαφημίσεων με εκτεταμένες ή κατάπτυστες παραβιάσεις, σε πάνω από 1.6 δις ιστοσελίδες εκδοτών», αναφέρει ο Σπένσερ.

google_ekthesi_publisher

«Μπλόκο» σε πάνω από 99 εκατ. διαφημίσεις για την Covid-19

Η Google, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 χρειάστηκε να μπλοκάρει πάνω από 99 εκ. διαφημίσεις σχετικές με την COVID-19. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται διαφημίσεις που αφορούσαν σε «θαυματουργές θεραπείες», μάσκες τύπου N95 (που είχαν έλλειψη στην αγορά) και, πρόσφατα, σε παραπληροφόρηση για τις δόσεις των εμβολίων.

Για την αντιμετώπιση των κακόβουλων συμπεριφορών, η πλατφόρμα εμφανίζει ευελιξία, που θεωρεί ότι θα της επιτρέψει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τυχόν μελλοντικές απάτες και παραπλανητικούς ισχυρισμούς.

Η πανδημία, όπως είναι φυσικό, χρειάστηκε ειδική μέριμνα. Η Google εφάρμοσε την πολιτική ευαίσθητων γεγονότων (sensitive events policy) για να εμποδίσει συμπεριφορές κερδοσκοπίας σε προϊόντα μεγάλης ζήτησης, όπως αντισηπτικά χεριών, προστατευτικές μάσκες, χαρτιά υγείας κλπ, καθώς και διαφημίσεις για παραπλανητικές μεθόδους θεραπείας.

Παράλληλα, με βάση τις οδηγίες των οργανισμών υγείας επέτρεψε σε ιατρικούς προμηθευτές, οργανισμούς υγείας, τοπικές αρχές και αξιόπιστες επιχειρήσεις να ανεβάζουν κρίσιμες ενημερώσεις και έγκυρο περιεχόμενο, ενώ δεν σταμάτισε να εμποδίζει περιστατικά κακόβουλων παραβιάσεων.

Μάχη χρειάστηκε να δοθεί και για τις θεωρίες συνωμοσίας για την προέλευση και διάδοση του κορωνοϊού. «Εφαρμόσαμε μια νέα πολιτική, απαγορεύοντας τόσο διαφημίσεις όσο και πληρωμένο περιεχόμενο σχετικά με την COVID-19 ή άλλα παγκόσμια σοβαρά θέματα υγείας, που έρχονται σε αντίθεση με τα κοινώς αποδεκτά δεδομένα της επιστήμης», αναφέρει ο Σπένσερ.

Αυξήθηκαν οι παραπλανητικές διαφημίσεις από κακόβουλους χρήστες

Άλλωστε η πανδημία αποτέλεσε ευκαιρία για κακόβουλους που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τους χρήστες του διαδικτύου. Πέρυσι υπήρξε αύξηση των ευκαιριακών παραπλανητικών διαφημίσεων και συνεχής αύξηση μεθόδων συγκάλυψης, για να μην γίνονται αντιληπτοί από τα συστήματα της εταιρείας. Παράλληλα, επιτήδειοι προσπάθησαν να προωθήσουν ανύπαρκτες ψηφιακές εταιρείες και διαφημίσεις για τηλεφωνικές κλήσεις – απάτες, που είτε αποφεύγουν εντοπισμό ή δελεάζουν ανυποψίαστους καταναλωτές εκτός των πλατφορμών μας με στόχο την εξαπάτηση τους.

Για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων συμπεριφορών, η Google παρουσίασε νέες πολιτικές και προγράμματα, όπως το πρόγραμμα εξακρίβωσης ταυτότητας των διαφημιζόμενων (advertiser identity verification program) και το πρόγραμμα εξακρίβωσης λειτουργίας επιχειρήσεων (business operations verification program). Επίσης, επένδυσε στην τεχνολογία να να εντοπίσει τις συντονισμένες εχθρικές συμπεριφορές και να αναστείλει μαζικά τη δράση κακόβουλων χρηστών, ενώ βελτίωσε την αυτοματοποιημένη λειτουργία ανίχνευσης.

«Ο αριθμός διαφημιστικών λογαριασμών που απενεργοποιήσαμε εξαιτίας παραβίασης των πολιτικών μας αυξήθηκε κατά 70%, από 1 εκ. σε πάνω από 1.7 εκ. Επίσης, μπλοκάραμε ή κατεβάσαμε πάνω από 867 εκ. διαφημίσεις, μέσα από τις οποίες έγινε προσπάθεια αποφυγής των ανιχνευτικών συστημάτων μας, καθώς και 101 εκ. επιπλέον διαφημίσεις που παραβίασαν τις πολιτικές μας περί διαστρέβλωσης. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται συνολικά σε πάνω από 968 εκ. διαφημίσεις», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του αρμόδιου τμήματος.

Για την προστασία των εκλογικών αναμετρήσεων

Πέραν της πανδημίας, το 2020 στήθηκαν σειρά από κάλπες σε σειρά χωρών. Μετά τις αυστηρές πολιτικές της Google, προκειμένου οι διαφημίσεις να προσφέρουν έγκυρη πληροφόρηση, δημιούργησε ολοκληρωμένες πολιτικές βιβλιοθήκες διαφημιστικού υλικού σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΕΕ, Ισραήλ, αλλά και άλλες χώρες, ενώ υπήρξε μέριμνα για να προστατευτούν οι πλατφόρμες από κακόβουλες συμπεριφορές.

Το 2020 χρειάστηκε να ταυτοποιηθούν πάνω από 5.400 εκλογικούς διαφημιζόμενους. Στις ΗΠΑ, όπου το εκλογικό αποτέλεσμα καθυστέρησε, η Google εφάρμοσε την πολιτική για ευαίσθητα γεγονότα. Το συγκεκριμένο διάστημα έπαψαν προσωρινά πάνω από 5 εκατομμύρια διαφημίσεις και μπλόκαραν οι διαφημίσεις σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια αναζητήσεις στο Search, που αναφέρονταν στις εκλογές, τους υποψήφιους και το αποτέλεσμα. Η απόφαση ήθελε να περιορίσει την πιθανότητα να αυξηθεί η σύγχυση της μετεκλογικής περιόδου μέσω των διαφημίσεων.

google_ekthesi

Απαξιώνοντας το μίσος και τη βία

Η αυτοματοποιημένη τεχνολογία αποδείχθηκε κρίσιμη το 2020, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση στη ρητορική μίσους και στις εκκλήσεις για βία στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την Google, η συγκεκριμένη τεχνολογία τη βοήθησε να αποτρέψει τη δημιουργία εσόδων από επιβλαβές περιεχόμενο. H δράση αυτή, σχετικά με τις πολιτικές για επικίνδυνο ή υποτιμητικό περιεχόμενο, εφαρμόστηκε σε περίπου 168 εκατομμύρια σελίδες.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα, «οι εκδότες του ειδησεογραφικού τομέα έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στο να παραμένουν οι άνθρωποι ενημερωμένοι, προετοιμασμένοι και ασφαλείς. Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι η ψηφιακή διαφήμιση, συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων που προσφέρουμε για να συνδέουμε τους διαφημιστές με τους εκδότες, υποστηρίζει το περιεχόμενο αυτό. Έχουμε τις κατάλληλες πολιτικές για να προστατεύουμε και τις μάρκες και τους χρήστες».

Οι προτεραιότητες για το 2021

Παράλληλα, ο Σκοτ Σπένσερ περιγράφει τους στόχους της εταιρείας για το 2021, στο κομμάτι της διαφήμισης.

«Φέτος θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε πολιτικές, στους ειδικούς μας και στην τεχνολογία επιβολής ώστε να προλαμβάνουμε πιθανές απειλές. Παράλληλα παραμένουμε σταθεροί στην κλιμάκωση των προγραμμάτων μας εξακρίβωσης σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να ενισχύουμε τη διαφάνεια και να καθιστούμε διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εμπειρία των διαφημίσεων», καταλήγει στο σημείωμά του.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria