Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει στην αγορά, ο «πόλεμος της φέτας» που προέκυψε με αφορμή την υπόθεση σχετικά με προϊόν ελληνικής εταιρείας που διακινείται στη γερμανική αγορά και το οποίο χαρακτηρίστηκε ως νοθευμένο, βάσει των προαπαιτούμενων προδιαγραφών για το ποσοστό αγελαδινού γάλακτος που επιτρέπεται να περιέχει, έπειτα από δειγματοληπτική έρευνα που υλοποίησαν εργαστήρια στη Γερμανία.
Ο αρμόδιος εποπτευόμενος φορέας ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ προέβη την Τετάρτη, σε προσωρινή ανάκληση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή της «ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ» στην εταιρεία, μέχρι την ολοκλήρωση της διενέργειας ελέγχων και την εφαρμογή διορθωτικών ενεργειών από την επιχείρηση, όπως επεσήμανε. Ακολούθησε το βράδυ, ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία έκανε λόγο για «απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου για την προστασία των ελληνικών προϊόντων και καμία ανοχή στις ελληνοποιήσεις» υπογραμμίζοντας ότι μετά την προσωρινή ανάκληση της άδειας πιστοποίησης «ο έλεγχος εξελίσσεται και αναμένεται η έκδοση του σχετικού πορίσματος του ΕΛΓΟ».
Η απάντηση της εταιρείας
Νωρίτερα η «Όμηρος Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕΒΕ» είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστό, ότι το ζήτημα με το συγκεκριμένο προϊόν αφορά την ίδια, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για «νοθεία φέτας» αλλά «για βιομηχανικό λάθος συσκευασίας του προϊόντος» καθώς και ότι η εταιρεία ενημέρωσε υπεύθυνα και από την πρώτη στιγμή σχετικά με αυτό, ανακαλώντας μάλιστα αμέσως την προβληματική παρτίδα.
«Και πραγματικά είναι απορίας άξιο πως μπορεί να πιστεύουν κάποιοι ότι μετά από 35 χρόνια άριστης συνεργασίας και αψεγάδιαστης παρουσίας μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θα λάμβανε κανείς την απόφαση εδώ στην «Όμηρος» να προβεί σε «νοθεία» φέτας όπως επικαλούνται καταστρέφοντας έτσι εύκολα όλα όσα τόσα χρόνια έχουν επιτευχθεί με πολύ κόπο και σκληρή δουλειά» ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση προσθέτοντας ότι «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο Υπουργείο και στις αρμόδιες αρχές ότι θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις αναφορικά με το ζήτημα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».
Όσον αφορά δε, στη διάσταση που πήρε το θέμα στον συγκεκριμένο κλάδο που δραστηριοποιούνται με εξαγωγές αρκετές τυροκομικές επιχειρήσεις, η εταιρεία επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «είμαστε βέβαιοι πως είναι σε όλους αντιληπτό τι προσπαθούν να πετύχουν κάποιοι με αυτή την ιστορία, δυστυχώς με αθέμιτα μέσα και διαδικασίες».
Πώς ξεκίνησε η υπόθεση
Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε αρχίσει να παίρνει άλλες διαστάσεις μετά τη διαδικασία διερεύνησης που ξεκίνησε πριν από μερικές μέρες η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, γνωστοποιώντας ότι «όπως διαπιστώθηκε από την δειγματοληπτική έρευνα που υλοποίησαν δύο διαφορετικά ανεξάρτητα εργαστήρια στην Γερμανία, τα πορίσματα των οποίων κοινοποιήθηκαν και στην ΔΟΦ, τα προϊόντα φέτας που εξετάστηκαν ήταν νοθευμένα, καθώς σε αυτά ανιχνεύθηκε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό από 50% έως 80% αντί των προαπαιτούμενων προδιαγραφών (70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα)».
Σύμφωνα με την ίδια, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΔΟΦ, «ζητήθηκε από την καταγγελθείσα εταιρεία να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, το οποίο και έκανε. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η σύσταση 3μελούς επιτροπής η οποία θα διερευνήσει σε βάθος το θέμα με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι στο σύνολο του κλάδου και θα καταλήξει σε πόρισμα το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, ζητήθηκε η παραίτηση της εν λόγω εταιρείας από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, η οποία και τελικά υποβλήθηκε».
Κάτι που ωστόσο διέψευσε στη συνέχεια η «Όμηρος Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕΒΕ», καθώς στην ανακοίνωση της τόνιζε ότι «ουδεμία παραίτηση υπήρξε από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας της εταιρείας μας». «Σε ό,τι αφορά όλους αυτούς που αυτές τις ημέρες επιχείρησαν να συκοφαντήσουν την εταιρεία και τους εργαζόμενους της, δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας για την προστασία της φήμης και της αξιοπρέπειάς μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η εταιρεία.
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα μένει να διευρυνθεί από τα αρμόδια όργανα προκειμένου να ελεγχθεί τι έχει συμβεί και ποια είναι η πραγματική διάσταση της υπόθεσης.
Πηγή