Συνάντηση της ΤΕ Καστοριάς-Βοΐου του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία του σωματείου παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών Καστοριάς - OlaDeka

Συνάντηση της ΤΕ Καστοριάς-Βοΐου του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία του σωματείου παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών Καστοριάς

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα 3/3/2021 από αντιπροσωπεία της ΤΕ Καστοριάς – Βοΐου του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Κανάτσιο Γιάννη,γραμματέα της ΤΕ και μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ,  και την Αννέτα Γραμμένου, μέλος της ΤΕ και δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Άργος Ορεστικό, με 4μελή αντιπροσωπεία του Σωματείου Παραγωγών και Πωλητών λαϊκών αγορών Καστοριάς.

Στη συνάντηση το σωματείο ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για την κατάσταση που επικρατεί στις λαϊκές αγορές του νομού και τα προβλήματα που υπάρχουν και έχουν οξυνθεί ακόμη περισσότερο εν μέσω πανδημίας. Ακόμα, παρέδωσαν υπόμνημα με τις προτάσεις τους για το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο ότι ζητούν να αποσυρθεί, διότι θα είναι ταφόπλακα για τους παραγωγούς και πωλητές των λαϊκών αγορών. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις.

Η αντιπροσωπεία στάθηκε αρχικά και ανέδειξε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και παραγωγοί των λαϊκών αγορών υφίστανται τις συνέπειες από τη διαχείριση της πανδημίας με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μειωμένοι τζίροι,συσσώρευση χρεών στην εφορία. Την ίδια στιγμή η όποια στήριξη αυτό το διάστημα είναι μακριά από τις ανάγκες και την απώλεια εισοδήματος.

Ακόμη, εκτενώς στάθηκε η συζήτηση στις βασικές αλλαγές που προωθούνται με βάση το νομοσχέδιο  που έχει δοθεί από τον Δεκέμβριο του 2020 για διαβούλευση στις Ομοσπονδίες των παραγωγών και εμπόρων λαϊκών αγορών και προβλέπει μεταξύ άλλων:• Κατάργηση της μόνιμης άδειας πωλητή λαϊκών αγορών και της δυνατότητας μεταβίβασής της, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Πλέον η κάθε θέση θα βγαίνει σε «πλειστηριασμό» με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.• Στην αλλαγή του συστήματος μοριοδότησης, καταργώντας ουσιαστικά και τα τελευταία ψήγματα κοινωνικών κριτηρίων στη διαδικασία χορήγησης των αδειών. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι τώρα τα κριτήρια ήταν κυρίως «κοινωνικά» (ανεργία, πολύτεκνοι, ποσοστό αναπηρίας κλπ.), το νέο στοιχείο που εισάγεται είναι αυτό της υψηλότερης οικονομικής προσφοράς του αιτούντος, το οποίο συγκεντρώνει το 60% της συνολικής μοριοδότησης, έναντι 40% των υπόλοιπων κριτηρίων.• Η δυνατότητα πλέον αδειοδότησης σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες), πέρα από τα φυσικά πρόσωπα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Τονίστηκε ταυτόχρονα ότι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία και τις βασικές αλλαγές που θα προωθήσουν καταργούνται τα όποια στοιχεία προστασίας των αυτοαπασχολούμενων έχουν απομείνει και «απελευθερώνεται» η δυνατότητα επιχειρηματικής δράσης στη βάση των κανόνων της αγοράς.

Στην πράξη αυτό που θα συμβεί θα είναι να τεθούν εκτός οι μικροί επαγγελματίες παραγωγοί και έμποροι βιομηχανικών ειδών.

Τέλος, η αντιπροσωπεία εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ για αυτό το νομοσχέδιο που κινείται σε αρνητική κατεύθυνση και στάθηκε στην ανάγκη να γίνει πλατιά συζήτηση με τον κόσμο, γιατί όλη αυτή η διαδικασία θα έχει την αντανάκλασή της και στις τιμές των προϊόντων, στη λαϊκή κατανάλωσηαπό την πλευρά της πρόσβασης σε φρέσκα και φτηνά προϊόντα.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria