Κορονοϊός: Ολοταχώς για Απρίλιο το άνοιγμα στο λιανεμπόριο - Τα σενάρια για την εστίαση - OlaDeka

Κορονοϊός: Ολοταχώς για Απρίλιο το άνοιγμα στο λιανεμπόριο – Τα σενάρια για την εστίαση

Προς νέα παράταση το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τα δεδομένα και το στοίχημα των Αρχών

Ηασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού δεν αφήνει πολλά περιθώρια για νέες αποφάσεις άρσης του lockdown, ειδικά σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο και την εστίαση. Μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει σε περεταίρω άνοιγμα (έπειτα από αυτό με τα κομμωτήρια, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις πλατείες) είναι ο εμβολιασμός και η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος, που σύμφωνα με τους επιστήμονες αναμένεται αρχές Απριλίου.

Αυτή είναι και η ημερομηνία κλειδί, καθώς το σενάριο για άνοιγμα στο λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου απομακρύνεται ενώ για την εστίαση η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα ανοίξουν περί τα μέσα Απριλίου τα καφέ σε εξωτερικούς χώρους. Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα, 29 Μαρτίου, εξέφρασε και ο καθηγητής καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε δε ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική. Στο άνοιγμα των κομμωτηρίων, των κέντρων περιποίησης νυχιών και των αρχαιολογικών χώρων από σήμερα, αλλά και στο ενδεχόμενο λειτουργίας της αγοράς αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. «Σήμερα ξεκίνησε η λειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης νυχιών, καθώς και των αρχαιολογικών χώρων, τονίζοντας ότι τους αρχαιολογικούς χώρους μπορούν να επισκεφτούν μόνο οι κάτοικοι του Δήμου στον οποίο βρίσκονται, ενώ για τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών μπορεί να υπάρξει μετακίνηση σε κοντινούς δήμους για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών, πάντοτε με τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι η απαγόρευση μετακινήσεων αφορά εν πολλοίς και την αποφυγή κινητικότητας και συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ είπε ότι έχουν προστεθεί λεωφορεία στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει επίταξη στον εν λόγω τομέα. Είπε ακόμη ότι η απαγόρευση μετακινήσεων ιδιοκτητών και προς τα εξοχικά σπίτια που διαθέτουν εντάσσεται στο πλαίσιο αποτροπής της μετάδοσης του κορονοϊού, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου είπε ότι μελλοντικά οι αγορές μας από το λιανεμπόριο θα γίνονται με την αποστολή sms στο 13032, απέφυγε ωστόσο να πει αν αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου, τονίζοντας ότι η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής, είναι μάλλον αποθαρρυντική προς την κατεύθυνση του περαιτέρω ανοίγματος της αγοράς από τις 29 Μαρτίου, όπως είχε εκτιμηθεί από την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, είπε, τα δεδομένα που θα υπάρχουν προς το τέλος της εβδομάδας είναι εκείνα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις.

Το στοίχημα του τουρισμού

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό όπως έγραψε το ethnos.gr, ο Απρίλιος θα είναι καθοριστικός μήνας για τον τουρισμό και η μάχη θα κριθεί από την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση, πάντως, είναι να εμβολιαστεί αρκετός αριθμός πολιτών για να ανοίξει και η εστίαση. Η μεγάλη διάθεση στον εμβολιασμό αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο, όταν και η χώρα μας αναμένεται να λάβει 1.971.000 δόσεις, κάτι που θα αποκλιμακώσει τα περιοριστικά μέτρα. Στην κυβέρνηση, θέλουν, μέχρι το Πάσχα να μπορέσει να ανοίξει η μετακίνηση από νομό σε νομό για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε στο χωριό μας και να ανοίξει και ο τουρισμός.

Ο σχεδιασμός είναι η Ελλάδα να ανοίξει τις πύλες της στους τουρίστες στις 14 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία σχεδιάζεται και το άνοιγμα της κρουαζιέρας και του yachting.

Μία εβδομάδα ακόμα πίεσης

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εκτός από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, σχολίασε και την εικόνα με τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός που έχει γίνει viral, τονίζοντας ότι «είναι η εικόνα της πανδημίας, των πολλών κρουσμάτων, των πολλών βαριών ασθενών» επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο. «Για περίπου μια εβδομάδα ακόμα θεωρώ ότι θα συνεχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας σημείωσε ότι «έχουμε πόλεμο και πρέπει να βοηθήσουν όλοι». 

Για τα self test εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ένα μέτρο που θα λειτουργήσει, αν και όπως είπε, θα πρέπει να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση του κόσμου πώς θα το χρησιμοποιεί και τι θα κάνει εφόσον βγει θετικό. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria