Η αύξηση των κρουσμάτων πάγωσε το ΥΠΟΙΚ - Πότε θα ανοίξει η αγορά - OlaDeka

Η αύξηση των κρουσμάτων πάγωσε το ΥΠΟΙΚ – Πότε θα ανοίξει η αγορά

Ημερομηνία σταθμός η 16η Μαρτίου – Ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση

Εντονη είναι η ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών από την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν να αλλάξει το μείγμα των μέτρων και ανοίξει σταδιακά η οικονομία μέσα στον επόμενο μήνα και σίγουρα πριν από το Πάσχα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο. Η σημερινή μάλιστα εξέλιξη με την αύξηση των κρουσμάτων «πάγωσε» τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι πλέον θα πρέπει να αναθεωρήσουν εκ νέους τις απόψεις τους και να κάνουν και πάλι νέους σχεδιασμούς, όχι ως προς την ουσία, αλλά ως προς τον χρόνο υλοποίησης του ανοίγματος της αγοράς και της οικονομίας.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες όλοι στην κυβέρνηση έχουν πειστεί ότι τα σκληρά μέτρα και το σκληρό lockdown είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί στο εξής και όσο ο καιρός θα γίνεται ανοιξιάτικος. Στο πλαίσιο αυτό έχουν λάβει την απόφαση να ανοίξει η αγορά και η οικονομία στο σύνολό της, αλλά ταυτόχρονα να ληφθούν έξυπνα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει εξάπλωση του ιού.

Ανοιγμα με νέο μείγμα μέτρων 

Για το ποιο θα είναι αυτό το μείγμα των μέτρων, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου ζητούν τις υποδείξεις ειδικών, όχι πλέον μόνο λοιμωξιολόγων, αλλά και κοινωνιολόγων και άλλων που μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την δύσκολη εξίσωση. Η φετινή Άνοιξη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μοιάζει με την περυσινή, που ο κόσμος υπάκουσε και έμεινε στα σπίτια του. Φέτος οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Όχι μόνο σε επίπεδο κοινωνίας, αλλά και σε επίπεδο οικονομίας.

Τα χρήματα εξαντλούνται και πλέον το λένε ανοικτά στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε χθες σε συνέντευξή του ότι, «καμία οικονομία δεν αντέχει να στηρίζει τους πάντες για πάντα». Λίγες ημέρες πριν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, είχε δηλώσει ότι «τα χρήματα για την στήριξη της οικονομίας δεν είναι πεπερασμένα».

Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι τα οριζόντια μέτρα στήριξης φτάνουν προς το τέλος τους, όπως η κλειστή αγορά. Ισως με τα τελευταία δεδομένα, να παρατηρηθεί μία μικρή καθυστέρηση, αλλά μέχρι εκεί.

Ημερομήνια σταθμός η 16η Μαρτίου 

Η ημερομηνία που σήμερα βρίσκεται στο τραπέζι για να ξεκινήσει ξανά η μηχανή της αγοράς, με το λιανεμπόριο, ίσως και τα σχολεία, είναι η 16η Μαρτίου, την επομένη της Καθαρής Δευτέρας. Αν δεν υπάρξει άμεσα βελτίωση της κατάστασης, τότε είναι πιθανό να δοθεί μία μικρή παράταση.

Βασικός στόχος είναι να ανοίξει η οικονομία και να μην ξανακλείσει και σε αυτό εκτός του εμβολιασμού μπορούν να βοηθήσει και το νέο μείγμα μέτρων που θα πέσουν στο τραπέζι.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria