Εντός της εβδομάδας οι οριστικές αποφάσεις για το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης του Lockdown αλλά και οι ημερομηνίες που θα ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο - OlaDeka

Εντός της εβδομάδας οι οριστικές αποφάσεις για το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης του Lockdown αλλά και οι ημερομηνίες που θα ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, που εκτός απροόπτου θα συνεδριάσει την Τετάρτη, αναμένεται να προσμετρήσει όλα τα δεδομένα, επιδημιολογικούς δείκτες αλλά και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ προκειμένου να κάνει τις σχετικές εισηγήσεις για τα ζητήματα των διαδημοτικών μετακινήσεων, του ανοίγματος των σχολείων και του λιανεμπορίου.

Η συνεδρίαση θα γίνει σε συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν την ίδια μέρα ή την Πέμπτη.

Προτεραιότητα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και όχι των σχολείων φαίνεται πως σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση αφού σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, αποτελεί την πρώτη δραστηριότητα, πέρα από τις διαδημοτικές μετακινήσεις, η οποία θα κάνει restart ανεξάρτητα από το εάν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα self test.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εφόσον τα υγειονομικά δεδομένα το επιτρέψουν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο άνοιγμα του λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου ενώ τα σχολεία θα ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα.

Κρίσιμη μέρα αποφάσεων φαίνεται πως θα είναι η Τετάρτη 31/3 καθώς συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και δεν θεωρείται απίθανο να έχουμε ανακοινώσεις για μέτρα χαλάρωσης του lockdown ακόμη και την ίδια ημέρα ή ένα 24ωρο αργότερα 1/4.

«Αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή ή ακόμα και την Πέμπτη, αν θέλουμε να προλάβουμε κάποια πράγματα» δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος ο οποίος τόνισε ότι συζητείται το θέμα της απελευθέρωσης της κινητικότητας και τόνισε πως αν και υπάρχει κόπωση από όλους στην τήρηση των μέτρων, «θα ήταν όλα καλύτερα αν τα τηρούσαμε».

«Κλειδί» για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων δεν αποτελεί πάντως, ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά οι εισαγωγές και τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Σε κάθε περίπτωση όσον αφορά τις μετακινήσεις από νομό σε νόμο, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν πως είναι νωρίς ακόμη και για μια συζήτηση πάνω στο ζήτημα. Ως εκ τούτου, τίθεται εν αμφιβόλω το εάν τελικά θα μπορέσουν να γίνουν μετακινήσεις στην επαρχία για τον εορτασμό του Πάσχα.

Συγκεκριμένο, το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού αναμένεται να εξεταστεί από τους ειδικούς το αργότερο στις 23 Απριλίου, την Παρασκευή δηλαδή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων

Δεν θα προτρέξω ανακοινώνοντας ημερομηνίες δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ερωτώμενος σχετικά με το πότε είναι πιθανό ένα νέο άνοιγμα ενώ επισήμανε πως τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται πίεση.

«Δεν έδωσα ποτέ ημερομηνίες, είναι ύπουλος ο ιός» ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων επισημαίνοντας πως το ζήτημα αυτό θα επεξεργαστεί περαιτέρω η επιτροπή επιστημόνων. Προτεραιότητα μας είναι η δημοσιά υγεία, τόνισε ο κος Κικίλιας και πρόσθεσε πως τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται μεγάλη πίεση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ANT1 σημείωσε ότι «ο στόχος της κυβέρνησης, εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση το επιτρέψει, είναι να προχωρήσει σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων του κορωνοϊού και στο άνοιγμα δραστηριοτήτων -όπως του λιανεμπορίου- με αυστηρούς κανόνες».

Όπως είπε, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία με πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια. «Θέλουμε να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα, να δοθούν “ανάσες” στην κοινωνία και να επιτραπούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Mega, είπε πως αυτό προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. Είχαμε συζήτηση την Παρασκευή με την επιτροπή, και παρουσιάσαμε ένα πλήρες σχέδιο για το άνοιγμα σε πρώτη φάση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή γυμνασίων και λυκείων. Ο στόχος είναι για την άλλη εβδομάδα κάποια στιγμή. Θα συνοδεύεται από το συμπληρωματικό μέτρο του self-testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως μιλώντας στο Mega.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria