Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου για ελληνοαμερικανικές σχέσεις: Μια πολύ καλή μέρα για την Ελλάδα - OlaDeka

Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου για ελληνοαμερικανικές σχέσεις: Μια πολύ καλή μέρα για την Ελλάδα

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Μπάιντεν σηματοδοτεί τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών – Αναλύει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Σε λίγες ώρες είναι προγραμματισμένη η πρώτη επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑΤζο Μπάιντεν, ο οποίος συμμετέχει και στη Σύνοδο Κορυφής, στέλνοντας μήνυμα πως οι ΗΠΑ επιστρέφουν την Ευρώπη. Οπως μετέδωσε στο OPEN TV από τις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, η επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν πιθανότατα θα σηματοδοτήσει στρατηγική σχέση ανάμεσα στις 2 χώρες.

Αρχικά ο Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής των ξένων ηγετών στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την 25η Μαρτίου του 1821. «Το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν ήταν εξαιρετικό. Είναι πολύ καλή μέρα η σημερινή για την Ελλάδα και εξαιρετικά τα μηνύματα. Ακόμα πιο σημαντική είναι η στήριξη χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ρωσία κ.α», τόνισε. Παράλληλα, ο αναλυτής υπογράμμισε πως η επέτειος «σηματοδοτεί για τη χώρα την ένταξή της σε ένα στρατηγικό τόξο που θα μπορούσε να είναι κρίσιμο για την ασφάλειά της». 

«Οι Αμερικανοί εξέφρασαν ποικιλοτρόπως αυτή την υποστήριξη. Προηγήθηκε το Κογκρέσο δια της Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και ακολούθησαν ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. θα έλεγα πως ο Λευκό Οίκος ξεπέρασε κάθε προσδοκία», σημείωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης – Μπάιντεν στην αποψινή τους συνομιλία

Οπως ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου, «ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συνομιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 22:40 (ώρα Ελλάδος) και θα ακολουθήσει η συμμετοχή του προέδρου σε μία συζήτηση με παράγοντες την ελληνικής κοινότητας. Και αυτή είναι πολύ σημαντική κίνηση καθώς είναι όλοι φίλοι του προέδρου, μερικοί από την έναρξη της πολιτικής του σταδιοδρομίας από τη δεκαετία του ‘70», τόνισε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Οσον αφορά στο τι πρέπει να περιμένουμε από το τηλεφώνημα ο ανταποκριτής του OPEN TV υπογράμμισε: «Η σχέση συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, πιστεύω θα μετατραπεί σε στρατηγική και προς τα εκεί οδεύουμε ολοταχώς. Ο στρατηγικός διάλογος που ξεκίνησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάει εξαιρετικά. Οσο συνεχίζεται η αντιπαράθεση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο οι Αμερικανοί θα έχουν την ανάγκη των μεσογειακών χωρών και θα δίνεται όλο και περισσότερο σημασία στη στρατηγική θέση της Ελλάδας».

«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ πως η σημερινή Αμερική δεν βλέπει την Ελλάδα μέσα από τη σχέση της με την Τουρκία, όπως γινόταν στο παρελθόν, Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό ξεκίνησε με τον Μάικ Πομπέο, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη για να δείξει πως η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας, πάνω στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η Αμερική. Τώρα το συνεχίζει και η νέα κυβέρνηση», σημείωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου. Για τη σημασία της σημερινής επετείου στις ΗΠΑ, ο Μιχάλης Ιγνατίου τόνισε πως: «Η σημερινή ημέρα στις ΗΠΑ ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη συγκεκριμένη ημέρα ως «Μέρα της ελληνικής Δημοκρατίας».  

Η συμμετοχή Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής σηματοδοτεί την επιστροφή των ΗΠΑ

Για την τηλεφωνική συμμετοχή του προέδρου Μπάιντεν στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε ο Μιχάλης Ιγνατίου σχολίασε πως «είναι η μεγάλη επιστροφή των ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Ο κ. Μπάιντεν θα δείξει από εδώ και πέρα ποιος είναι το “αφεντικό” ανάμεσα σε ίσους ηγέτες». 

Για την υπόθεση του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2 ο κ. Ιγνατίου τόνισε πως «οι κυρώσεις σε γερμανικές εταιρείες είναι στη “γωνία”  και έρχονται. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μπλίνκεν το είπε στον Γερμανό ομόλογό του και θα είναι μία δραματική εξέλιξη αν συμβεί. Οι Αμερικανοί ελπίζουν πως οι Ευρωπαίοι που αναμειγνύονται σε αυτή την υπόθεση αθ κάνουν ένα βήμα πίσω», συμπλήρωσε

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria