Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Καστοριάς: «Καταδικάζουμε την στάση της Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς...» - OlaDeka

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Καστοριάς: «Καταδικάζουμε την στάση της Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς…»

Πρότυπα – Πειραματικά Σχολεία

Το προηγούμενο διάστημα, το υπουργείο Παιδείας, εφαρμόζοντας τον νόμο 4692/2020 με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις», άρθρα 20 και  21, κάλεσε τους Συλλόγους Διδασκόντων να αποφασίσουν αν θέλουν το σχολείο τους να χαρακτηριστεί ως Πρότυπο ή Πειραματικό.

Χαιρετίζουμε τη στάση των σχολικών μονάδων της Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς που στο σύνολό τους καταδίκασαν την επιλογή της επέκτασης των πειραματικών σχολείων. Χαιρετίζουμε τη στάση των σχολικών μονάδων της Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς που στη συντριπτική τους πλειοψηφία εναντιώθηκαν στα πρότυπα σχολεία.

Καταδικάζουμε την στάση της Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς η οποία, κάτω από τις εντολές του Υπουργείου Παιδείας, δε σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και προσπαθεί να μεθοδεύσει την ίδρυση πειραματικού σχολείου στον Νομό μας.

Τα πειραματικά σχολεία (24 σήμερα στην Ελλάδα στην Α΄βάθμια και 10 στη Β΄βάθμια) έχουν λόγο ύπαρξης και περιεχόμενο δίπλα στις Παιδαγωγικές Σχολές. Η παιδαγωγική επιστήμη, και όλες οι επιστήμες γενικά, οφείλουν να δοκιμάζουν το καινούριο, το πρωτοπόρο, να εξελίσσονται. Να μελετούν αποτελέσματα διδακτικών πρακτικών, να δοκιμάζουν προγράμματα σπουδών και όταν αυτά κρίνονται άξια γενίκευσης, να αλλάζει το ενιαίο πρόγραμμα σπουδών σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

Τα πρότυπα σχολεία (28 σήμερα στην Ελλάδα στην Β΄βάθμια), έρχονται να εισάγουν επικίνδυνες πρακτικές στην παιδαγωγική επιστήμη. Αφορούν την«…καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας…», για αυτό η επιλογή των μαθητών γίνεται έπειτα από εξετάσεις. Ακόμα και το όνομα είναι λάθος. Δε γίνεται να χωρίζονται τα σχολεία σε Πρότυπα και Δευτέρα, γιατί αυτομάτως τα άλλα θα είναι υποβαθμισμένα. Τα ανφάν γκατέ και η πλέμπα.

Η γενίκευση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων σε κάθε περιοχή, η επιλογή και η συγκέντρωση των «καλών» μαθητών υποβαθμίζει το σύνολο των σχολείων, ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό, καταργεί τα γεωγραφικά όρια, ανοίγει το δρόμο για την επιλογή σχολείου από τους γονείς. Αντικειμενικά, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα. Οι στοχεύσεις της λεγόμενης «εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης» που απέρριψε μαζικά ο κλάδος με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία – αποχή υπηρετούνται και μέσα από την επέκταση τέτοιων θεσμών.

Στην πράξη, το «πρότυπο και πειραματικό» στοιχείο που στοχεύει η κυβέρνηση να καλλιεργήσει στα σχολεία αυτά είναι να ανοίγουν το δρόμο για την καθολική εφαρμογή των πιο αντιδραστικών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, την πλήρη εφαρμογή της αξιολόγησης παντού, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. 

Εδώ και χρόνια η ΕΕ, η αστική τάξη στην Ελλάδα, θέλει να παράγει λίγους καλά μορφωμένους μαθητές, που θα στελεχώσουν την έρευνα τους, τις επιχειρήσεις τους. Ταυτόχρονα, χρειάζονται πολυάριθμους μισομορφωμένους, με εφήμερη ειδίκευση και δεξιότητες, ανάλογα με τις απαιτήσεις των καιρών. Το φθηνό εργατικό δυναμικό δηλαδή των ημιαπασχολούμενων με μισθούς 400€/μήνα.

Η μάχη που δίνουν οι εκπαιδευτικοί σήμερα να διατηρήσουν τον ενιαίο χαρακτήρα των σχολείων, είναι μάχη αντίστασης στα σχέδια της αστικής τάξης στην Ελλάδα. Είναι μάχη για την ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου ανεξαιρέτως όλων των παιδιών ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση, τη φυλή, το χρώμα και τη θρησκεία. Μπαίνει δίπλα σε ιστορικές μάχες άλλων εποχών, όπως π.χ. της επικράτησης της δημοτικής γλώσσας έναντι της καθαρεύουσας ώστε να μπορούν να μορφώνονται όλοι.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να δυναμώσουν, από κοινού με τους γονείς, τον αγώνα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών του λαού μας.

Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε,

συνάδελφέ μου, απ’ τον κόσμο.

Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο!!!

27/3/2021

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria