Lockdown: «Κόφτης» στη μετακίνηση εργαζομένων - Τι αλλάζει από Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου - OlaDeka

Lockdown: «Κόφτης» στη μετακίνηση εργαζομένων – Τι αλλάζει από Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου

Να βάλει φρένο στις ψευδείς βεβαιώσεις μετακίνησης στην Αττική επιχειρεί η κυβέρνηση – Εντατικοποιούνται και οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας

«Κόφτες» στη μετακίνηση εργαζομένων που είναι σε τηλεργασία ή σε αναστολή εργασίας επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με στόχο να περιορίσει την αυξημένη κινητικότητα στους δρόμους. Από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου μπαίνει σε λειτουργία νέο έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης στο σύστημα «Εργάνη» με «κόφτη» για τους εργαζόμενους σε αναστολή και τηλεργασία.

Αλλαγές δεν αποκλείονται και στην βεβαίωση Τύπου Α στο forma.gov.gr. Στόχος είναι να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν με βεβαιώσεις για εργασία μισθωτοί σε τηλεργασία ή σε αναστολή. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που μετακινούνται με τη βεβαίωση του συστήματος «Εργάνη» θα πρέπει να επανεκδώσουν από τη Δευτέρα τη νέα βεβαίωση με βάση τη νέα φόρμα που θα μπει σε εφαρμογή.

Εναλλακτικά θα μπορούν να μετακινούνται και με τη βεβαίωση τύπου Α από το forma.gov.gr. Βεβαιώσεις που έχουν δοθεί σε τηλεργαζόμενους και μισθωτούς σε αναστολή παύουν να ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο και εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, «είναι κρίσιμο να καταγραφεί σε ποιους χώρους και κλάδους εργασίας έχουμε την μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού, ώστε να υπάρχουν και τα αντίστοιχα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Πώς γίνεται η μετακίνηση ελεύθερων επαγγελματιών

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται: 

  • υπεύθυνη δήλωση από την Εργάνη ή βεβαίωση τύπου Α 
  • αλλά και εκτύπωση από taxis φορολογικών στοιχείων και επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Την ίδια στιγμή όμως οι δικηγόροι έχουν αρχίσει ήδη να αντιδρούν. Στόχος είναι η διαλειτουργικότητα των συστημάτων να δίνει πρόσβαση στους ελεγκτές στα στοιχεία τηλεργασίας και αναστολών σε πραγματικό χρόνο. Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει από την Δευτέρα και μέχρι την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν προαναγγελθεί οι αναστολές των εργαζομένων στις κλειστές επιχειρήσεις. Προαναγγελία ισχύει και για την τηλεργασία του 50% των μισθωτών που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση με απειλή προστίμου 3.000€.

Σαφάρι ελέγχων

Την Δευτέρα θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το «σαφάρι» ελέγχων που θα επικεντρωθεί σε κλάδους με ιστορικό παραβατικότητας όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.ά. Όπως έχει αποκαλύψει το ethnos.gr, στο lockdown του Νοεμβρίου υπήρχαν μαϊμού χειρόγραφες βεβαιώσεις κυκλοφορίας εργαζομένων με ψεύτικες σφραγίδες ανύπαρκτων επιχειρήσεων, ενώ μισθωτοί δηλωμένοι σε τηλεργασία και αναστολή αναγκάζονταν να πάνε κανονικά στη δουλειά τους.

100% αύξηση την πρώτη μέρα

Σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε ακόμα και το 100%, κατέγραψε το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, σήμερα, Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα του lockdown σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή ημέρα του lockdown στις 23 Μαρτίου. Συνολικά η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλες τις οδικές αρτηρίες διαπιστώθηκε αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη πρώτη περσινή ημέρα και μειωμένη σε ποσοστό 7% συγκριτικά με την χθεσινή ημέρα. Τα σχετικά στοιχεία προκύπτουν με την αξιοποίηση 1000 μετρητών που έχει εγκαταστήσει η Περιφέρεια στους κυριότερους οδικούς άξονες αρμοδιότητάς της. Κι όλα αυτά κι ενώ από σήμερα (11/2) το πρωί έχει επιβληθεί απόλυτο lockdown στην Αττική, με όλο το λιανεμπόριο κλειστό και την τηλεργασία σε ποσοστό 50%!

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria