Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί για επερχόμενη κλιματική καταστροφή και προτρέπει τα πλούσια κράτη να μεταβούν στο “100% συνθετικό βόειο κρέας” προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου που οδηγούν την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.
Στο νέο του βιβλίο, “Πώς να αποφύγετε μια καταστροφή του κλίματος”, ο δισεκατομμυριούχος που ταράζει συχνά τα νερά του παγκόσμιου διαλόγου, τονίζει ότι, ενώ παραμένει δυνατό για την ανθρωπότητα να αποτρέψει την καταστροφή μέσω τεχνολογικών επιτευγμάτων, αυτό που τελικά θα είναι καθοριστικό είναι οι κυβερνητικές πολιτικές.
Μιλώντας στο περιοδικό MIT Technology Review, είπε “Δεν νομίζω ότι οι φτωχότερες 80 χώρες θα τρώνε συνθετικό βόειο κρέας. Πιστεύω ότι όλες οι πλούσιες χώρες πρέπει να μετακινηθούν στο 100% συνθετικό βόειο κρέας. ”
Οι αγελάδες που εκτρέφονται για την παραγωγή βόειου κρέατος συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στις εκπομπές του μεθανίου που συγκαταλέγεται στα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου, το οποίο έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Η ποσότητα του μεθανίου στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε μαζικά μεταξύ 2000 και 2017, οδηγώντας σε αυτό που πιστεύουν οι ερευνητές ότι θα μπορούσε να είναι μια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έως και τέσσερις βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο κατώφλι το οποίο οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο φυσικών καταστροφών λόγω της οικολογικής διαταραχής η που θα μπορούσε να προκαλέσει λιμούς και μεταναστεύσεις. μαζικό λιμό και μετανάστευση.
“Οι εκπομπές από βοοειδή και άλλα μηρυκαστικά είναι σχεδόν τόσο μεγάλες όσο εκείνες από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων”, σύμφωνα με τον Δρ Robert Jackson. “Οι άνθρωποι αστειεύονται με τις αγελάδες χωρίς να συνειδητοποιήσουν πόσο μεγάλη είναι η πηγή [μεθανίου].”
Ο λόγος πίσω από το επιτακτικό αυτό αίτημα για μείωση της παραγωγής βοείου κρέατος είναι ότι οι αγελάδες παράγουν μεθάνιο μετά την πέψη του χόρτου, ένα στοιχείο που είναι 28 φορές ισχυρότερο στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα.
Σε μια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών μεθανίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 9% από το 2000, ο Γκέιτς λέει ότι τα φυτικά προϊόντα από εταιρείες όπως το Impossible Meats και το Beyond Meat είναι ποιοτικά και με μικρότερο κόστος, γεγονός που τις καθιστά εντελώς ανταγωνιστικές».
“Νομίζω ότι όλες οι πλούσιες χώρες πρέπει να μετακινηθούν στο 100% συνθετικό βόειο κρέας. Μπορείτε να συνηθίσετε στην διαφορά γεύσης και θα έχει ακόμη καλύτερη γεύση με την πάροδο του χρόνου” τονίζει ο Γκέιτς.
Κλιματική αλλαγή, κορωναϊός και θεωρίες συνωμοσίας
Οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή είναι πιο επικίνδυνες ακόμη και από την πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και εξέφρασε την έκπληξή του για τις θεωρίες συνωμοσίας κατά των εμβολίων και του ιδίου.
«Μου είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθώ γιατί θα πρέπει να θέλω να παρακολουθώ τους ανθρώπους. Και ποια είναι η σχέση μεταξύ μικροτσίπ και εμβολίων. Δεν το καταλαβαίνω καθόλου. Μερικοί έχουν ξεφύγει τόσο που πρέπει κανείς να αναρωτηθεί αν πρέπει καν να τους απαντάει», δήλωσε ο αμερικανός μεγιστάνας, αναφερόμενος στην σχετική θεωρία που κυκλοφορεί.
- Ο Γκέιτς απέρριψε ακόμη τον ισχυρισμό ότι ο ίδιος κερδίζει από την πανδημία. «Όλη η δουλειά μου είναι εθελοντική. Ο πλούτος μου μειώνεται κάθε χρόνο λόγω του Ιδρύματος, το οποίο τώρα επενδύει σε αυτές τις εκστρατείες», είπε χαρακτηριστικά.
Κατά την άποψή του, πολύ πιο επικίνδυνες από την τρέχουσα πανδημία είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες, όπως είπε, «δυστυχώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο εύκολα, όπως με ένα εμβόλιο». Πρέπει, πρόσθεσε, να ληφθεί εδώ υπ’όψιν όλη η οικονομία. Απαιτείται τεράστια αλλαγή, αλλά ακόμη δεν υπάρχει για αυτό σχέδιο, τόνισε.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η ατομική ενέργεια μπορεί να αποδειχθεί πολύ ισχυρό όπλο σε αυτή την προσπάθεια και αναφέρθηκε στην εταιρία του, η οποία, όπως εξήγησε, δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την προστασία του κλίματος και έχει αναπτύξει μια εξαιρετικά ασφαλή τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας. Δεν επέκρινε ευθέως την απόφαση εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας που έχει λάβει το Βερολίνο, ζήτησε όμως «να έχουμε ανοιχτό μυαλό και να παραμείνουμε ανοιχτοί σε κατασκευές που προσφέρουν εντελώς διαφορετικά πρότυπα ασφάλειας απ’ αυτά που γνωρίζαμε στο παρελθόν».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Sky news, ΜΙΤ Technology Review