Πολύ σημαντικές εξαγγελίες Πέτσα για την Αυτοδιοίκηση στη συνάντηση με Κουράκη: Νέα οικονομική ενίσχυση των Δήμων - OlaDeka

Πολύ σημαντικές εξαγγελίες Πέτσα για την Αυτοδιοίκηση στη συνάντηση με Κουράκη: Νέα οικονομική ενίσχυση των Δήμων

Σε σημαντικότατες διαβεβαιώσεις – εξαγγελίες για « καυτά» θέματα της Αυτοδιοίκησης , προέβη ο αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών , Στέλιος Πέτσας, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης , Γιάννη Κουράκη.
Σύμφωνα μ΄ ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης , μετά τη συνάντηση, που όπως τονίζεται , έγινε σε πολύ καλό κλίμα , ο κ. Πέτσας τον διαβεβαίωσε ότι:

– Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των Δήμων λόγω μείωσης εσόδων εξαιτίας Covid
– Θα διασφαλιστεί ότι όλοι οι Δήμοι θα ενισχυθούν με χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης για την υλοποίηση έργων και δράσεων που έχουν ανάγκη οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες.
– Θα στελεχωθεί η ΕΕΤΑΑ με μηχανικούς για την υποστήριξη των Δήμων και θα λειτουργήσουν άμεσα τα γραφεία της στην Κρήτη.
– Εξετάζεται το ζήτημα της κινητικότητας και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.
Από τη πλευρά του , ο κ. Κουρκάκης , μεταξύ άλλων , ανάφερε :

1. Για το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”:

Ο κ. Κουράκης εξέφρασε στον κ. Υπουργό την ανησυχία για τη συνέχιση του προγράμματος και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των δράσεων του.
Τόνισε ότι δεν πρέπει να συμψηφιστούν τα ποσά που έχουν λάβει οι Δήμοι από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα( π.χ. Φιλόδημος).
Ακόμη, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης ζήτησε να ανοίξει ο άξονας του προγράμματος για τα αντιπλημμυρικά έργα.

2. Για την Κινητικότητα των υπαλλήλων:

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ζήτησε από τον κ. Πέτσα να ανασταλεί ο κύκλος της κινητικότητας που είναι σε εξέλιξη λόγω και του Covid-19 και να γίνει ανασχεδιασμός του προγράμματος από κοινού με την ΚΕΔΕ.

3. Για την Οικονομική Ενίσχυση των Δήμων της Κρήτης λόγω Covid 19:

Ο κ. Κουράκης ζήτησε να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους Δήμους λόγω της απώλειας εσόδων που εμφανίζουν και με βάση πάντα τα απολογιστικά στοιχεία που υποβάλλουν στον κόμβο διαλειτουργικότητας του ΥΠΕΣ.
Όλοι οι Δήμοι της Κρήτης έχουν πληγεί, υπογράμμισε λόγω της μείωσης εσόδων και εξαιτίας κυρίως του πλήγματος στον κλάδο του τουρισμού αλλά και σε μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων (πχ εστίαση, αγροτοδιατροφικός τομέας).

4. Για τα θέματα Αιγιαλού -Παραλιών και Ναυαγοσωστικής Κάλυψης:

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης μετέφερε στον κ. Πέτσα την καθολική πρόταση των Δήμων της Κρήτης να αναθεωρηθεί η σχετική ΚΥΑ αλλά και το καθεστώς της ναυαγοσωστικής κάλυψης.
Για το συγκεκριμένο θέμα συμφωνήθηκε η ΠΕΔ Κρήτης να αποστείλει υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις.

Κατά τη συνάντηση έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου σχετικά με το εκλογικό σύστημα στην Τοπ. Αυτοδιοίκηση, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου η ΠΕΔ Κρήτης θα συμμετάσχει ενεργά στη διαβούλευση που θα διεξαχθεί και θα καταθέσει απόψεις.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria