Πετρέλαιο: Εκτίναξη των τιμών στα 100 δολάρια βλέπουν μεγάλες τράπεζες - OlaDeka

Πετρέλαιο: Εκτίναξη των τιμών στα 100 δολάρια βλέπουν μεγάλες τράπεζες

«Θα έχουμε έλλειμμα πετρελαίου έως ότου φτάσουμε να μην το χρειαζόμαστε τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής της JPMorgan για το πετρέλαιο και το αέριο

Δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street – η JPMorgan Chase και η Goldman Sachs – κάνουν λόγο για έναν νέο μεγάλο κύκλο των τιμών του πετρελαίου, προβλέποντας ότι αυτές θα εκτιναχθούν όταν υποχωρήσει η πανδημία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι πιο αισιόδοξοι προβλέπουν ότι οι διεθνείς τιμές του αργού θα κινηθούν προς την περιοχή των 100 δολαρίων το βαρέλι – ένα επίπεδο που είχε σημειωθεί το 2014 για τελευταία φορά. Η αναμενόμενη εκτίναξη βασίζεται στην πεποίθηση ότι η δημοσιονομική στήριξη θα ενισχύσει την κατανάλωση, την ώρα που δεν γίνονται επενδύσεις για αύξηση της προσφοράς.

Αυτή η αποσύνδεση της ζήτησης από την προσφορά θα τροφοδοτήσει μία σταθερή αύξηση των τιμών. Θα μεταβάλει τους όρους στον πετρελαϊκό κλάδο, ο οποίος σφυροκοπήθηκε πέρυσι από την πτώση της ζήτησης λόγω του κορονοϊού και καταστροφολογικές προβλέψεις για τη σημασία που θα έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην αγορά.

«Θα έχουμε έλλειψη πετρελαίου έως ότου φτάσουμε να μην το χρειαζόμαστε τα επόμενα χρόνια», είπε ο επικεφαλής της JPMorgan για το πετρέλαιο και το αέριο σε πελάτες της εταιρείας σε βιντεοδιάσκεψη την περασμένη εβδομάδα. «Θα μπορούσαμε να δούμε το πετρέλαιο να κινηθεί προς ή ακόμα και πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι», πρόσθεσε.

 Η τιμή του μπρεντ, που είναι και ο διεθνής δείκτης αναφοράς, έχει αυξηθεί περισσότερο από τα δύο τρίτα από τα τέλη Οκτωβρίου στα 63 δολάρια το βαρέλι, λόγω της αισιοδοξίας για τους εμβολιασμούς και τις μειώσεις της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ.

Ο βετεράνος αναλυτής της Goldman Sachs, Jeffrey Currie, δήλωσε στους FT ότι πιστεύει πως υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι η τιμή του πετρελαίου να διαπραγματεύεται στην περιοχή των 80 δολαρίων ή ακόμη και υψηλότερα φέτος.

Αυτή τη φορά, όμως, δεν είναι η πεινασμένη για ενέργεια Κίνα που ο ίδιος προβλέπει ότι θα ενισχύσει την κατανάλωση, αλλά τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, όπως το πακέτο των 1,9 τρις. δολαρίων που έχει προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. «Αυτή η μορφή της στήριξης που στοχεύει σε μεσαίες και χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις νοικοκυριών δημιουργεί σημαντική κατανάλωση, καθώς αυτές οι τάξεις έχουν πολύ υψηλότερη ροπή για κατανάλωση», δήλωσε ο Currie.

Πρόωρη η πρόβλεψη για εκτίναξη των τιμών λέει ο Arjun Murti

Arjun Murti έγινε από τους πιο φημισμένους αναλυτές για το πετρέλαιο του τελευταίου μεγάλου κύκλου των τιμών του, καθώς το 2005 είχε πει ότι το αργό θα ξεπερνούσε τα 100 δολάρια το βαρέλι. Αργότερα είχε προβλέψει ότι θα έφθανε έως τα 150-200 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας πράγματι έως τα 147 δολάρια πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Σήμερα, εργάζεται ως σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου ενεργειακής εταιρείας και πιστεύει ότι το να γίνεται λόγος για μεγάλο κύκλο μπορεί να αποδειχθεί «πρόωρο», αλλά σημειώνει ότι μπορεί να φαντασθεί σενάρια που οι τιμές του πετρελαίου θα ενισχυθούν σημαντικά. Υπάρχουν, λέει, ακόμη κάποια εμπόδια να υπερπηδηθούν αλλά πολλά θα καθοριστούν από την ισχύ της ζήτησης.

Πριν την πανδημία, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ήταν περί τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά μειώθηκε κατά μέσο όρο σε περίπου 90 εκατ. βαρέλια πέρυσι και οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι απίθανό να φθάσει στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2022, όταν τα προγράμματα εμβολιασμών θα επιτρέψουν μία ευρύτερη ανάκαμψη των μακρινών αεροπορικών ταξιδιών.

Ο Murti  υποστηρίζει ότι αν η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τα επόμενα χρόνια, δεν θα είναι αρκετή για να δημιουργήσει μεγάλο χάσμα με την παραγωγή. Ωστόσο, αν η ζήτηση αυξάνεται κατά 1,2 έως 1,4 εκατ. βαρέλια – όπως στην περίοδο που ακολούθησε το κραχ των τιμών του αργού το 2014/15 – θα μπορούσε να προκαλέσει έναν νέο μεγάλο κύκλο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria