Μπάφετ: Οι επενδυτές ομολόγων αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον - OlaDeka

Μπάφετ: Οι επενδυτές ομολόγων αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον

«Μπορείτε να πιστέψετε ότι το εισόδημα που κέρδιζε κάποιος πρόσφατα από ένα 10ετές ομόλογο του αμερικανικού δημοσίου – η απόδοση του οποίου ήταν 0,93% στο τέλος του έτους – έχει μειωθεί 94% καθώς τον Σεπτέμβριο του 1981 η απόδοση του ομολόγου ήταν 15,8%;» έγραψε ο Μπάφετ

Προειδοποίηση ότι οι επενδυτές ομολόγων παγκοσμίως «αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον», απηύθυνε ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, Γουόρεν Μπάφετ, με την ετήσια επιστολή προς τους μετόχους της εταιρείας του Berkshire Hathaway.

«Τα ομόλογα δεν είναι το μέρος που πρέπει να είσαι αυτές τις ημέρες», έγραψε ο Μπάφετ, σύμφωνα με δημοσίευμα του yahoo.finance.

Η προειδοποίηση του μεγαλοεπενδυτή σημειώνεται σε μία περίοδο σημαντικής αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα έτος.

Ο Μπάφετ εστίασε την προειδοποίησή του και στο γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούσαν επί 40 χρόνια και ότι σήμερα σε κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία και την Ιαπωνία, είναι αρνητικές.

«Μπορείτε να πιστέψετε ότι το εισόδημα που κέρδιζε κάποιος πρόσφατα από ένα 10ετές ομόλογο του αμερικανικού δημοσίου – η απόδοση του οποίου ήταν 0,93% στο τέλος του έτους – έχει μειωθεί 94% καθώς τον Σεπτέμβριο του 1981 η απόδοση του ομολόγου ήταν 15,8%;», έγραψε στην επιστολή του, προσθέτοντας: «Σε ορισμένες μεγάλες και σημαντικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία – οι επενδυτές έχουν αρνητική απόδοση από κρατικά ομόλογα ύψους τρισ. δολαρίων. Οι επενδυτές σε τίτλους σταθερού εισοδήματος παγκοσμίως – είτε συνταξιοδοτικά ταμεία είτε ασφαλιστικές εταιρείες ή συνταξιούχοι – αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον».  

Ανοδος των αποδόσεων στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ μεταφέρθηκε πολύ γρήγορα και στην Ευρώπη, με τις αποδόσεις όλων των κρατικών ομολόγων να σημειώνουν σημαντική άνοδο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρωζώνη, αυξήθηκε έως το -0,287% το βράδυ της Παρσσκευής, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο– κατά24 μονάδες βάσης– από τον Ιανουάριο του 2018. Οι αποδόσεις των γαλλικών και των αυστριακών ομολόγων πέρασαν χθες σε θετικό έδαφος, για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο.

Μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, το οποίο εκτινάχθηκε στο 1,10% από 0,57% που ήταν πριν από λίγες εβδομάδες. 

Στουρνάρας: Να αυξήσει τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ

H αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων είναι αδικαιολόγητη και θα ήταν ενδεδειγμένο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τον ρυθμό των αγορών τίτλων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της λόγω της πανδημίας (PEPP), δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Κατά την άποψή μου, υπάρχει μία αδικαιολόγητη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, επομένως θα ήταν ίσως ενδεδειγμένο η ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών στο πλαίσιο του PEPP για να διασφαλίσει ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει ουσιαστική δικαιολογία για μία αύξηση στις ονομαστικές αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων», πρόσθεσε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria