Κομισιόν: Θα ξεπεράσουν τα 11 δισ. τα μέτρα στήριξης το 2021 - Τι λέει για τράπεζες και μεταρρυθμίσεις - OlaDeka

Κομισιόν: Θα ξεπεράσουν τα 11 δισ. τα μέτρα στήριξης το 2021 – Τι λέει για τράπεζες και μεταρρυθμίσεις

Θετική αλλά με αστερίσκους είναι η ένατη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης για τη χώρας που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν. Η έκθεση αναγνωρίζει ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της πανδημίας κινούνται στην ορθή κατεύθυνση καθώς συνέβαλαν στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και τη διάσωση των επιχειρήσεων. 

Ωστόσο, όπως αναφέρεται η Ελλάδα έχει προχωρήσει καλά με την εφαρμογή ορισμένων δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις, αλλά η δυναμική των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί, λόγω των δύσκολων συνθηκών  που προκαλούνται από την πανδημία.

Σύμφωνα με την έκθεση το πακέτο μέτρων θα αυξηθεί σε πάνω από 11 δισ. ευρώ, από 7,5 δισ. ευρώ που ανέφερε ο προϋπολογισμός καθώς υπολογίζει το ύψος του στο 6,5% του  ΑΕΠ. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επιστρεπτέες προκαταβολές, παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, νέο σύστημα εγγύησης και το νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείου, για τις μικρές επιχειρήσεις και το πρόγραμμα αποζημίωσης παγίων δαπανών.  

Tην ίδια ώρα προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ύφεση κατά 10% το 2020, με μερική ανάκτηση του χαμένου εδάφους το 2021. Η αποτυχία της τουριστικής σεζόν του 2020, επέδρασε αρνητικά στο ελληνικό ΑΕΠ, δεδομένης της υψηλής επιρροής του τουριστικού κλάδου στην οικονομία.

Όσον αφορά το 2021, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής, το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 3,5%, ενώ το 2022 θα επιταχυνθεί στο 5%, λόγω της εγχώριας ζήτησης.

Ωστόσο όπως επισημαίνεται πως η ανάκαμψη κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι αναιμική ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές  της οικονομίας παραμένει υψηλή καθώς συνδέεται με την εξέλιξη της πανδημίας και την επιτυχία των εμβολιασμών. Αβεβαιότητα εκφράζεται και για τις δημοσιονομικές εξελίξεις. Όπως τονίζεται η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας παραμένει μεγάλη και κρύβει σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους ως περαιτέρω παράταση των μέτρων περιορισμού και της σχετικής δημοσιονομικής στήριξης, η οποία θα πρέπει να είναι τόσο στοχευμένη όσο και προσωρινή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του φορολογικού κόστους.

Η πιθανότητα αξιοποίησης των κρατικών εγγυήσεων θα αυξηθεί με τη διάρκεια της κρίσης ενώ κινδύνους κρύβουν οι αποφάσεις για αναδρομικές συντάξεις και δικαστικές υποθέσεις εναντίον της ΕΤΑΔ . «Kαμπανάκι» χτυπάει για τη  λήξη των τραπεζικών moratorium μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω απομειώσεις λόγω επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων. Όπως τονίζεται το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολούθησε να μειώνεται, κυρίως χάρη στο σχήμα του Ηρακλή αλλά και εξαιτίας της 9μηνης αναστολής πληρωμών. Αναφορές κάνει και στα κέρδη των τραπεζών που είναι πιθανόν να παραμείνουν υπό πίεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών αναμένεται έως τον Μάρτιο και στη συνέχεια οι αρχές θα ολοκληρώσουν την ουδέτερη απόδοση στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας έως τα τέλη Απριλίου. Οι προβλέψεις της Επιτροπής δεν ενσωματώνουν τον οικονομικό αντίκτυπο του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη, όπως τονίζεται.

Ιδιαίτερη σύσταση γίνεται  για την ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης, που θα πρέπει να  σχεδιαστεί προσεκτικά για να αποφευχθούν οι πτωχεύσεις. Όπως σημειώνεται, οι αρχές εξακολουθούν να στοχεύουν στην υποστήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria