Καστοριά - Τελικά πόσο επικίνδυνη είναι μια εγκατάσταση υγραερίου; Απαντά στο oladeka.com ο Παναγιώτης Πανίδης (PR Gas) - OlaDeka

Καστοριά – Τελικά πόσο επικίνδυνη είναι μια εγκατάσταση υγραερίου; Απαντά στο oladeka.com ο Παναγιώτης Πανίδης (PR Gas)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το oladeka.com συνάντησε τον Παναγιώτη Πανίδη, υπεύθυνο της PR Gas, η οποία είναι αντιπρόσωπος της FGas στον νομό Καστοριάς. Η PR Gas είναι μια νέα επιχείρηση του νομού μας που δραστηριοποιείται στη διανομή υγραερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπως και στην εμπορία δεξαμενών υγραερίου.  Η συζήτηση αφορούσε στο κατά πόσο είναι ασφαλής μια εγκατάσταση υγραερίου.

Ερ.: Τι πρέπει να προσέξει κάποιος που θέλει να βάλει στο σπίτι ή στην επιχείρησή του μια εγκατάσταση υγραερίου;

Απ.: Το υγραέριο είναι μια από τις πιο συμφέρουσες μορφές ενέργειας, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την περιοχή μας που όπως γνωρίζετε πρόκειται για μια από τις πιο κρύες περιοχές της Ελλάδος. Για να τοποθετήσουμε όμως μια εγκατάσταση υγραερίου οφείλουμε να ακολουθήσουμε τους κανόνες που προβλέπονται έτσι ώστε να έχουμε μια ασφαλή λειτουργία. 

Ερ.: Πολλοί φοβούνται ότι σε ανύποπτο χρόνο μπορεί να υπάρξει μια διαρροή υγραερίου στον χώρο που βρίσκεται ο λέβητας, π.χ όταν ο ιδιοκτήτης λείπει ή το βράδυ όταν κοιμάται. Τι έχετε να πείτε πάνω σε αυτό;

Απ.: Όλα είναι θέμα σωστών προδιαγραφών. Θα σας αναφέρω κάποια βασικά χαρακτηριστικά:

  • Η εγκατάσταση του υγραερίου θα πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένο συνεργείο. 
  • Η δεξαμενή, που είναι δοχείο αποθήκευσης υγραερίου, πρέπει να τοποθετείται βάσει των αποστάσεων ασφαλείας που προβλέπει η νομοθεσία.
  • Να χρησιμοποιούνται οι δικλίδες ασφαλείας (ανιχνευτές, ηλεκτροβάνες) έτσι ώστε σε περίπτωση διαρροής να διακόπτεται αυτόματα η παροχή υγραερίου.
  • Ο λέβητας υγραερίου να τοποθετείται σε ερμάριο, κατά προτίμηση σε ισόγειο μέρος του κτίσματος και να αποφεύγονται υπόγειοι ή μη επαρκώς αεριζόμενοι χώροι.  

Βεβαίως τα παραπάνω τα συμβουλεύουν και οι ειδικοί προς αποφυγή ατυχημάτων. Καταλαβαίνω βέβαια ότι η σωστή εγκατάσταση μπορεί να έχει επιπλέον κόστος αλλά στην προκειμένη περίπτωση τονίζω ότι το κόστος δεν θα πρέπει να είναι το πρώτο κριτήριο επιλογής. Τα πρώτα κριτήρια επιλογής θα πρέπει να είναι ο κατάλληλος τεχνικός, τα σωστά υλικά και τελευταίο το κόστος.

Ερ.: Για την σωστή λειτουργία των εγκαταστάσεων υγραερίου παίζει ρόλο και το είδος του καυσίμου;

Απ.: Βεβαίως παίζει ρόλο και μάλιστα πολύ μεγάλο. Και για την σωστή λειτουργία και συντήρηση του λέβητα αλλά και για την θερμιδική απόδοση που θα επιφέρει. Υπάρχουν χονδρικά δυο είδη υγραερίου το προπάνιο και το μείγμα. Το ιδανικό καύσιμο για τους λέβητες υγραερίου είναι αδιαμφησβήτητα το προπάνιο και αυτό γιατί:

  • Η θερμιδική του απόδοση σε σχέση με το μείγμα είναι μεγαλύτερη. 
  • Το προπάνιο υγροποιείται στους -25 Co ενώ το μείγμα στους -5 Co. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν μια δεξαμενή που περιέχει μείγμα βρεθεί σε εξωτερική θερμοκρασία -5 Co σταματάει να αποδίδει αέρια φάση υγραερίου. Στο προπάνιο αυτό συμβαίνει στους -25 Co
  • Τέλος το προπάνιο είναι ένα καύσιμο πολύ καθαρότερο και δεν αφήνει υπολείμματα στον καυστήρα. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου από συστηματική χρήση μείγματος δημιουργούνται προβλήματα κακής καύσης.

Ερ.: Θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι ακόμα;

Απ.: Ναι και κάτι τελευταίο, το υγραέριο, μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης, υπάγεται πλέον σε καθεστώς επιδότησης, ανάλογα με την περιοχή, το εισόδημα και τα τετραγωνικά του κτίσματος.

Τέλος θα ήθελα να πω ότι είμαι στην διάθεση κάθε συμπολίτη μου ώστε να βοηθήσω στην απάντηση οποιασδήποτε απορίας πάνω στο θέμα του υγραερίου. Η σωστή ενημέρωση θα επιφέρει μια σωστή και ασφαλή εγκατάσταση και σε συνδυασμό με το κατάλληλο καύσιμο ένα αποδοτικό και οικονομικό αποτέλεσμα ανώτερο των προσδοκιών σας. 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria