Θ. Λιβάνιος: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ - OlaDeka

Θ. Λιβάνιος: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

«Στις 31.12.2022 θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών και στις 30.6.2023 θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών»

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Oλομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά.

Από την ψηφοφορία είχε αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ., «παρών» το Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή οδηγία 2010/13 όπως αυτή τροποποιήθηκε με την οδηγία 2018/2808, σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων.

Μεταξύ άλλων, επανακαθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις δικαιοδοσίας των παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας και το καθεστώς λήψης και αναμετάδοσης υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων.

Επίσης, επικαιροποιείται το πλαίσιο προστασίας ανηλίκων, καθώς και προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων.

Επιπλέον, καθορίζονται τα μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν οι πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο για την προστασία των πολιτών από προγράμματα που ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε αυτούς.

Προβλέπεται δε η υποχρέωση εγγραφής των παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας στο μητρώο επιχειρήσεων που τηρείται στο Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας του ΕΣΡ και επικαιροποιείται το πλαίσιο σχετικά με τη μεταβίβαση ή τον μετασχηματισμό επιχείρησης που κατέχει άδεια τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης.

Επιπλέον, επιτρέπεται στους εποπτευόμενους από το ΕΣΡ ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς να αλλάξουν μία μόνο φορά τη φυσιογνωμία του προγράμματός τους μέχρι την έκδοση της σχετικής προκήρυξης για χορήγηση αδειών λειτουργίας.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της οδηγίας που ενσωματώνεται και βρέθηκαν στην αιχμή της συζήτηση στη Βουλή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος τόνισε ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει μια οδηγία που ρυθμίζει το σύγχρονο πεδίο των οπτικοακουστικών μέσων, δεδομένου ότι η «εισβολή», τα τελευταία χρόνια του διαδικτύου στον τομέα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, «είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει συντελεστεί», όπως τόνισε.

Ο ίδιος επισήμανε, μιλώντας στη Βουλή, ότι για πρώτη φορά μπαίνουν κανόνες στον τρόπο που πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο προβάλλουν το περιεχόμενο τους, μπαίνουν κανόνες και στις διαφημίσεις που έχουν στόχο τα παιδιά ώστε να προστατεύονται από οτιδήποτε τα βλάπτει ηθικά, ψυχικά ή σωματικά.

«Επαναλαμβάνω ότι αυτό έχει να κάνει με τους παρόχους και όχι με τους καλλιτέχνες», είπε ο κ. Λιβάνιος, ενώ αναφέρθηκε και στη φορολόγηση στις πλατφόρμες περιεχομένου κατά παραγγελία που θα αποδίδεται στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Σε ό,τι αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας, ο υφυπουργός είπε ότι ο αριθμός των 400 εργαζομένων παραμένει, αλλά αυτό που αλλάζει είναι ότι ποσοστό 15% μπορεί να απασχολείται αποκλειστικά σε συνδεδεμένες εταιρείες.

Επανέλαβε δε ότι στις 31.12.2022 θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών και στις 30.6.2023 θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών.

Για το ζήτημα της παραγραφής των κυρώσεων που μπορεί να επιβάλει το ΕΣΡ, ο υφυπουργός είπε ότι «τα 4 χρόνια είναι αρκετά ώστε και το ΕΣΡ να μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο του και να φύγουμε από το παράδοξο να καλούνται σε ακρόαση κανάλια, για κάτι που έγινε πριν από 7 χρόνια». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, όποιες ανάγκες έχει το ΕΣΡ, σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τις καλύψει.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria