Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021: Ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά και τους νέους - OlaDeka

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021: Ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά και τους νέους

Σήμερα, 9 Φεβρουαρίου 2021, εορτάζεται η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η ημέρα αυτή, την οποία διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2004 μέχρι σήμερα το δίκτυο των κέντρων ασφαλούς διαδικτύου που λειτουργούν στα κράτη μέλη με χρηματοδότηση της ΕΕ, πλέον εορτάζεται σε πάνω από 170 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η φετινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, με θέμα «Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο», απευθύνει πρόσκληση σε όλους και όλες να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου και καλύτερου διαδικτύου, ιδίως για τα παιδιά και τους νέους.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Οι νέοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ανεξάρτητοι όταν ταξιδεύουν στον κόσμο του διαδικτύου, ώστε να μπορούν να ωφεληθούν στο μέγιστο βαθμό από τον ψηφιακό κόσμο. Με το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση, θέτουμε την ψηφιακή εκπαίδευση στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, προωθώντας τον ψηφιακό γραμματισμό για την καταπολέμηση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης, στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς και τους διδάσκοντες και διασφαλίζοντας ποιοτική ηλεκτρονική μάθηση». 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν προσέθεσε: «Η κρίση του κορονοϊού μας ανάγκασε να μεταφέρουμε τις περισσότερες καθημερινές μας δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Θέλουμε τα παιδιά μας να είναι προστατευμένα όταν τα αφήνουμε να περιδιαβαίνουν το διαδίκτυο. Είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε ώστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός να ωφελήσει τους πάντες με απόλυτη ασφάλεια. Ό,τι είναι παράνομο εκτός διαδικτύου πρέπει να είναι παράνομο και στο διαδίκτυο. Αναμένουμε από τον τεχνολογικό κλάδο να παίξει χωρίς καθυστέρηση τον ρόλο που του αναλογεί για ένα ασφαλές διαδίκτυο που σέβεται τους κανόνες της ΕΕ».

Η πρόσφατα αναθεωρημένη οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επιβάλλει στις διαδικτυακές πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο να περιορίζουν την πρόσβαση των παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο, ενώ οικανόνες για τις ψηφιακές πλατφόρμες που προτάθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 προβλέπουν ειδικές υποχρεώσεις των πολύ μεγάλων πλατφορμών για την αντιμετώπιση σημαντικών κινδύνων που υπονομεύουν την ευημερία των ανηλίκων.

Επιπλέον, η πλατφόρμα «Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά», μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα που εντάσσεται στηνευρωπαϊκή στρατηγική για ένα διαδίκτυο καλύτερα προσαρμοσμένο στα παιδιά, παρέχει στα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς πληθώρα σχετικών πληροφοριών και πόρων.

Για την καλύτερη προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, η Επιτροπή παρουσίασε πέρυσι τη στρατηγική της ΕΕ για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, που εστιάζει στη συνεργασία με τον κλάδο, στην ενίσχυση της πρόληψης, της επιβολής του νόμου και στην εκπόνηση και υλοποίηση ενός στέρεου νομικού πλαισίου.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΚΟΜΙΣΙΟΝ)

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria