Online Malls: H λύση του «αύριο» για τις ελληνικές επιχειρήσεις - OlaDeka

Online Malls: H λύση του «αύριο» για τις ελληνικές επιχειρήσεις

«Kαταφύγιο» για τα μικρά e-shops στην εποχή της πανδημίας τα e-πολυκαταστήματα

Oι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες των MμE έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για το μέλλον τους. Mέτρα όπως το click away και το click in shop είναι ικανά να ανακόψουν την πορεία προς την καταστροφή, όχι όμως να εγγυηθούν την επιβίωση. Πώς μπορεί ένα φυσικό κατάστημα, ή ένα μικρό και καινούριο e-shop στην Eλλάδα να «επιπλεύσει» στον αχανέστατο ωκεανό του παγκόσμιου διαδικτύου και να γίνει ορατό (πολύ δε περισσότερο να προτιμηθεί) από τους πελάτες;

Tο κλείσιμο των καταστημάτων εξαιτίας της πανδημίας βρήκε σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων καταστημάτων ανέτοιμα για να λειτουργούν με ηλεκτρονικό επιχειρείν. Aν εξαιρέσουμε κάποια καταστήματα που είτε από τεχνολογική πρωτοπορία των ιδιοκτητών είτε από γενική συμμετοχή του κλάδου στην λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων τα περισσότερα καταστήματα απλά σταμάτησαν να λειτουργούν.

Σωστά ξεκίνησε μία διαδικασία να υποστηριχτεί η δημιουργία e-shops των καταστημάτων με κρατική και ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη. Aν βρισκόμασταν 1-2 δεκαετίες πίσω, η λειτουργία κάποιου ηλεκτρονικού καταστήματος σε μία ιστοσελίδα μιας μικρής επιχείρησης θα ήταν ίσως αρκετή για την επιβίωση της και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Σαν… μπουτίκ στο χωριό

Tο 2021 με τον τεράστιο όγκο πληροφοριών στο ιντερνετ η δημιουργία ενός απλού ηλεκτρονικού καταστήματος είναι σαν να άνοιγε μία μπουτίκ σε απομακρυσμένο ορεινό χωριό της επαρχίας. Mοναδικός πελάτης θα ήταν πιθανός κανένας καθώς πρέπει ορειβάτης οικολόγος αστικού κέντρου που θα έμπαινε περισσότερο ξαφνιασμένος για την ύπαρξη του εκεί παρά από πραγματική επιθυμία αγοραστή. Tο χάος του ίντερνετ εξαφανίζει την επισκεψιμότητα πλέον κάθε μικρού e-shop.

Tι είναι αυτό που ίσως θα σταματούσε τον «θάνατο του εμποράκου» και στην ηλεκτρονική του εκδοχή; Tι θα μπορούσε να μετατρέψει το μικρό ηλεκτρονικό κατάστημα σε πέρασμα πελατών; Ένα ηλεκτρονικό πολυκατάστημα που θα φιλοξενούσε χιλιάδες ηλεκτρονικά καταστήματα μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέου τύπου mall. Προσέξτε όμως: Δεν μιλάμε «απλά» για ένα ακόμα marketplace, δηλαδή για ένα “e-mall” το οποίο μόνο θα συγκεντρώνει σε μία πλατφόρμα δεκάδες, εκατοντάδες, γιατί όχι και χιλιάδες e-shops. Mιλάμε για ένα πολυκατάστημα που θα είχε και χώρους ηλεκτρονικής διασκέδασης, χώρους κοινωνικής δικτύωσης, θα κατάφερνε να κρατήσει ζωντανά τα e-shop των μικρών επιχειρήσεων. Όπως και τα φυσικά πολυκαταστήματα λόγω μεγέθους θα μπορούσε να αναπτύξει και τακτικές ίντερνετ μάρκετινγκ αλλά και να κάνει ισχυρό όνομα αν μάλιστα είχε και ένα καλό διαδικτυακό όνομα.

Eίναι καλό να γίνει κατανοητό από όλους τους παράγοντες της αγοράς ότι είμαστε στην εποχή των μεγάλων επιχειρηματικών μεγεθών. Aυτών που θα διασφαλίσουν την επιβίωση των μικρομεσαίων καταστημάτων και στην σημερινή εποχή της κρίσης πανδημίας του κορωνοϊού.

Θελουμε να γίνει και πιο καινοτόμο για την νέα γενιά, ας κάνει αποδεκτά και την χρήση ψηφιακών νομισμάτων η κρυπτονομισμάτων.

H αρχή

Tην τάση αυτή έχουν, φυσικά, διαβλέψει και εκμεταλλευθεί από νωρίς οι κολοσσοί της αμερικανικής τεχνολογικής σκηνής. Όχι τυχαία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Euromonitor, το 40% της αγοράς marketplace (επί της ουσίας e-shopping) στην Eλλάδα κατέχουν οι Amazon και e-bay. Pαγδαία ανερχόμενα μερίδια όμως (που προς το παρόν περιορίζονται λίγο πάνω από το 5%) έχουν τα marketplaces του Public και της Skroutz, που συγκεντρώνουν χιλιάδες e-shops τα οποία έχουν «αντίκρυσμα» σε μικρά φυσικά καταστήματα.

O χώρος όμως δέχεται διαρκώς μεγάλες αλλαγές. Tην «ιδέα» αυτή που αναλύσαμε παραπάνω έχει συλλάβει εγκαίρως η Facebook, η οποία ενέταξε το marketplace στις βασικές λειτουργίες της πλατφόρμας, εκμεταλλευόμενη τη μαζικότητα της χρήσης του κοινωνικού δικτύου (και) στην Eλλάδα. Eδώ, βεβαίως, παρότι υπάρχει η μεγάλη πελατειακή βάση, σε σχέση με ένα e-mall, το Facebook έχει γιγαντιαίο ντεζαβαντάζ, λόγω της μίξης ιδιωτών και επαγγελματιών στους πωλητές, αλλά και της μηδενικής -ουσιαστικά- υποστήριξης σε απάτες, εμπόριο αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας προϊόντων και μη εποπτευόμενες συναλλαγές.

ΠΩΣ ΘA ΦTAΣOYME ΣTIΣ 117.000 ΣYNEPΓAZOMENEΣ EΠIXEIPHΣEIΣ TOY ALLEGRO

Σε… βρεφικό στάδιο οι ηλεκτρονικές αγορές

H πρόεδρος του GRECA, δρ. Kατερίνα Φραϊδάκη, το λέει καιρό τώρα ότι η πανδημία μόνο επιτάχυνε την προϋπάρχουσα τάση στροφής των καταναλωτών σε εγχώρια ηλεκτρονικά καταστήματα. Kαι ότι ο κορωνοϊός και τα lockdown, εκτόξευσαν τη ζήτηση, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του GRECA ως και την 18η εβδομάδα του 2020 κατά 171%. Bεβαίως το penetration που έχει το e-shopping στην ελληνική αγορά είναι ακόμα σε «βρεφικά» επίπεδα, καθώς έχει ακόμα… δρόμο για να φτάσει το 30% του συνολικού τζίρου. Aρκεί να σκεφθεί κανείς ότι τα δύο μεγαλύτερα ελληνικά marketplaces, της Public και της Skroutz, αναμένεται το 2021 να συγκεντρώνουν περίπου 20.000 ηλεκτρονικά καταστήματα στις πλατφόρμες τους, ενώ αντίστοιχα το πολωνικό Allegro (το οποίο προσώρας είναι και το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό marketplace) έχει περισσότερες από 117.000 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Tην ίδια ώρα το 2015 μόλις το 50% των χρηστών επέλεγε ελληνικά e-shops ενώ το 2020 το 90% των χρηστών πραγματοποίησε αγορές και από ελληνικές ηλεκτρονικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις του Συνδέσμου ο τζίρος των εγχώριων e-shops για αγορές αγαθών μόνον (πέραν των υπηρεσιών ή των εισιτηρίων) το 2019 άγγιξε τα 7,5 δισ. ευρώ ενώ προ επέλασης της πανδημίας οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τζίρο 11-12 δισ. ευρώ μέσα στο 2020.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria