Ύστατη ελπίδα των εμπόρων οι χειμερινές εκπτώσεις – Τι θα γίνει από Δευτέρα στο λιανεμπόριο - OlaDeka

Ύστατη ελπίδα των εμπόρων οι χειμερινές εκπτώσεις – Τι θα γίνει από Δευτέρα στο λιανεμπόριο

Παίζει τα «ρέστα» του στις εκπτώσεις το λιανεμπόριο, προκειμένου να πάρουν «ανάσα» οι έμποροι. Τη Δευτέρα ανοίγουν ξανά τα καταστήματα, με εξαίρεση εκείνα που βρίσκονται στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές.

Το… πολυπόθητο «πράσινο φως» που περίμενε ο εμπορικός κόσμος για το άνοιγμα της αγοράς δόθηκε τελικά από τους λοιμωξιολόγους και τα καταστήματα, με εξαίρεση εκείνα που βρίσκονται στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές, επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα.

Οι έμποροι επιθυμούσαν διακαώς το άνοιγμα των καταστημάτων και ιδιαίτερα εν μέσω των χειμερινών εκπτώσεων, χαρακτηρίζοντας καταστροφικό το ενδεχόμενο να χαθεί ο τζίρος και αυτής της περιόδου μετά την απώλεια του εορταστικού τζίρου. Η επαναφορά του click away που βρισκόταν αρχικά στο τραπέζι των συζητήσεων εθεωρείτο από τους εμπόρους ως ημίμετρο, έπειτα από μια μακρά περίοδο σε lockdown και με σχεδόν μηδενικά έσοδα στα ταμεία τους. Οι θεσμικοί εκπρόσωποί τους μάλιστα, επαναλάμβαναν πως είναι εφικτό οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν, υποδεχόμενες τους καταναλωτές εντός των καταστημάτων, τηρώντας παράλληλα και τους υγειονομικούς κανόνες.

Η θετική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων την Παρασκευή, άνοιξε τελικά τον δρόμο, με τον υπουργό Ανάπτυξης στη συνέχεια να ανακοινώνει την επαναλειτουργία της αγοράς.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Από τη Δευτέρα λοιπόν, ανοίγουν με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας 7 το πρωί έως 8 το βράδυ, όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου καθώς και κομμωτήρια, κουρεία και κέντρων αισθητικής και υπηρεσίες διαιτολογίας. Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές αυξημένου κινδύνου, στις οποίες θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα και μόνο με τη μέθοδο click away.

Οι καταναλωτές θα πηγαίνουν στα καταστήματα στέλνοντας SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης ενώ θα πρέπει να διατηρούν το μήνυμα που έχει αποστείλει  προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης. Στη συνέχεια θα έχουν στη διάθεσή τους δύο ώρες προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος.

Μέσα στα καταστήματα ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τέσσερα άτομα για χώρους έως 100 τ.μ. ενώ για άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον. Στα εμπορικά κέντρα ο μέγιστος αριθμός είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου. Προβλέπεται ακόμη,  απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής τους στα ταμεία.

Η διαδικασία στα κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και τις διαιτολογικές υπηρεσίες διαφοροποιείται καθώς οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν καθημερινά να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ.  ενώ για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον.

Οι προσδοκίες των εμπόρων

Οι έμποροι ελπίζουν ότι έστω και μία εβδομάδα μετά τη έναρξη των εκπτώσεων, το άνοιγμα της αγοράς θα τους δώσει «ανάσα» σε μία περίοδο που αρκετές επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακή κατάσταση

«Ευελπιστούμε σε τζίρο πάνω από το 50% των περσινών 5 δισ. ευρώ των χειμερινών εκπτώσεων» σημειώνει στο insider.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης, σημειώνει ότι «οι χειμερινές εκπτώσεις, υπό τις νέες ευχάριστες προϋποθέσεις, μπορούν να βοηθήσουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και να απομακρύνουν τον ορατό κίνδυνο πτωχεύσεων και ανεργίας».

Οι εκπτώσεις στα καταστήματα από τη Δευτέρα, όπως σημειώνουν οι έμποροι, θα είναι γενναίες, μεγαλύτερες από άλλες χρονιές. Άλλωστε τα ράφια των καταστημάτων τους είναι γεμάτα από εμπορεύματα, τα οποία παραμένουν αδιάθετα λόγω του παρατεταμένου lockdown και οι ίδιοι προσδοκούν έως το τέλος Φεβρουαρίου να «ξεστοκάρουν» και να φέρουν έσοδα στα ταμεία τους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria