Τι αλλάζει το 2021 σε υπερωρίες, μισθούς, ωράριο -Μπαίνει στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο - OlaDeka

Τι αλλάζει το 2021 σε υπερωρίες, μισθούς, ωράριο -Μπαίνει στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο

Εντός του Ιανουαρίου πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα εργασιακά από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με
σημαντικές παρεμβάσεις όσον αφορά στην παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας σε εργοδότες και εργαζομένους σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο απασχόλησης, αλλά και την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και του ψηφιακού ωραρίου.

Με άλλες διατάξεις οριοθετείται το καθεστώς της τηλεργασίας, ενώ θα αλλάξει εκ βάθρων ο συνδικαλιστικός νόμος με την πλήρη καταγραφή των συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και την υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας.

Μισθοί

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες από 1/1/2021 θα προκαλέσει αναπροσαρμογή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Η αύξηση ξεκινά από τα 8 ευρώ τον μήνα στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει έως και 23 ευρώ το μήνα για μισθωτούς με μηνιαίες απολαβές πάνω από 2.000 ευρώ.

Για τους εργοδότες, το αντίστοιχο όφελος από το «κούρεμα» των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινά από 12 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και ξεπερνά τα 35 ευρώ, εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι μισθωτοί κερδίζουν:  

  • 8 ευρώ το μήνα και 112 ευρώ το χρόνο – για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ
  • 10 ευρώ το μήνα και 140 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 800 ευρώ
  • 12 ευρώ το μήνα και 168 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.000 ευρώ
  • 14 ευρώ το μήνα και 196 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.200 ευρώ
  • 18 ευρώ το μήνα και 252 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.500 ευρώ
  • 23 ευρώ το μήνα και 322 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ.

Ωράριο

Εργασία έως και 2 ώρες την ημέρα πλέον του οκταώρου, χωρίς έξτρα αμοιβή προβλέπει σχετική διάταξη του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

Την απόφαση για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα λαμβάνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), μετά από όχληση της επιχείρησης, εφόσον  δεν καταστεί εφικτή η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με το οικείο σωματείο.

Σύμφωνα με την σχετική διάταξη δεν θα επηρεάζεται ο συνολικός αριθμός ωρών ετήσιας απασχόλησης και κατά συνέπεια ο μισθός, καθώς ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 40 ώρες ανά εργαζόμενο με σύμβαση 5ήμερης εργασίας και 8ωρης απασχόλησης.

Η σχετική διάταξη προβλέπει πως οι επιχειρήσεις θα μπορούν να στρέφονται στη λύση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε 6μηνη ή ετήσια βάση μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, το οποίο θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει την πρόταση.

Σε περιόδους αυξημένης ζήτησης που υπάρχει ανάγκη για επιπλέον εργασία από το προσωπικό, θα μπορεί η επιχείρηση να ζητά και να λαμβάνει έγκριση από το ΑΣΕ ώστε να το απασχολήσει πέραν των νόμιμου ωραρίου, με την δέσμευση οι επιπλέον ώρες να συμψηφιστούν σε μια άλλη περίοδο μειωμένης απασχόλησης.

Αν για παράδειγμα, εργαζόμενος δουλεύει αντί για οκτώ 10 ώρες ημερησίως την μια εβδομάδα, θα πρέπει να εργαστεί 6 ώρες ημερησίως μια επόμενη εβδομάδα για να ισχύει η διευθέτηση. Ακόμη κι αν υπερβεί μία ημέρα το νόμιμο οκτάωρο με μια ώρα επιπλέον, τότε την επόμενη ημέρα θα πρέπει να δουλέψει μία ώρα λιγότερο, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο. 

Ο συμψηφισμός θα αφορά είτε λιγότερες ώρες σε μια άλλη περίοδο, ή ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό), ή συνδυασμό μειωμένων ωρών εργασίας και ρεπό. 

Υπερωρίες

Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών πιθανότατα πάνω και από τις 120 ώρες τον χρόνο που ισχύει σήμερα για το εμπόριο, ενώ το όριο θα είναι ενιαίο για όλους τους κλάδους.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στη βιομηχανία, ο αριθμός των νόμιμων υπερωριών που εγκρίνονται ανά 6μηνο δεν ξεπερνά τις 45 ώρες.

Εισηγήσεις υπάρχουν επίσης για προσθήκη κάποιων επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή.

Ρόλο «κλειδί» στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα διαδραματίσει η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την online παρακολούθηση του πραγματικού
ωραρίου των εργαζομένων. 
Η ψηφιακή κάρτα θεσμοθετείται μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ II» και επιδιώκεται να συμβάλει στην καταπολέμηση της μαύρης
εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών.

Οι εργοδότες θα δηλώνουν πλέον ψηφιακά τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου, ώστε να διασταυρώνονται αυτόματα σε πιθανό έλεγχο από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Μέσω της ψηφιακής κάρτας του εργαζόμενου, που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» σε πραγματικό χρόνο, θα υπάρχει καλύτερη διασταύρωση των στοιχείων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την επιβολή προστίμων σε περίπτωση πραγματοποίησης υπερωριών που δεν πληρώνονται.

Μέσω της κάρτας θα καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνονται.

Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως σε τράπεζες και σε σούπερ μάρκετ, ενώ σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria