Τζουζέπε Κόντε: Παραιτήθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός – Ραγδαίες εξελίξεις [vid] - OlaDeka

Τζουζέπε Κόντε: Παραιτήθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός – Ραγδαίες εξελίξεις [vid]

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε δεκτό τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, το μεσημέρι της Τρίτης 26 Ιανουαρίου 2021. Ο Ματαρέλα κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την επίλυση της πολιτικής αυτής κρίσης.

Όπως έγινε γνωστό από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, οι διαβουλεύσεις του Ιταλού Προέδρου πρόκειται να ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, το απόγευμα. Στις διαβουλεύσεις αυτές αναμένεται να πάρουν μέρος μόνον οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και ενδεχομένως οι αρχηγοί τους, λόγω της περιορισμένης συμμετοχής που επιβάλλουν τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού.

Ο Κόντε μέσα στο αυτοκίνητο, κατευθύνεται στο προεδρικό μέγαρο

Παράλληλα, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν ο Τζουζέπε Κόντε θα καταφέρει να εξασφαλίσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με ενισχυμένη κοινοβουλευτική στήριξη και αν θα μπορέσει να γεφυρωθεί, ενδεχομένως, το χάσμα που δημιουργήθηκε με το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι.

Διαφορετικά, ο πρόεδρος Ματαρέλα, σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι υπάρχει η αναγκαία συναίνεση, μπορεί να ακολουθήσει την οδό που οδηγεί στην σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με περιορισμένες προγραμματικές προτεραιότητες.

Κόντε: Προσπάθησα να κρατήσω τον Ρέντσι

Ο Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας πριν λίγες μέρες με στενούς του συνεργάτες, αναφέρθηκε στην απόφαση του Ματέο Ρέντσι να αποσύρει τους δυο υπουργούς του κόμματός του από την κυβέρνηση.

«Προσπάθησα, μέχρι την τελευταία στιγμή, να κρατήσω τον Ρέντσι στην κυβέρνηση. Είστε μάρτυρες των προσπαθειών μου, με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία» είπε ο Κόντε, κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου.

«Δεν είπαμε ποτέ όχι στον διάλογο, αλλά όλη αυτή η διαδικασία γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, όταν αναγκάζεσαι να κινηθείς σε ναρκοθετημένο πεδίο», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου», είχε πει ο Ρέντσι, λίγο μετά την απόσυρση των υπουργών του από την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρέντσι είχε εδώ και καιρό προειδοποιήσει για την παραίτησή του από την κυβέρνηση, εκφράζοντας στην ουσία την αντίθεσή του στα σχέδια του Κόντε για τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή των δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria