Τζεφ Μπέζος-Ελον Μασκ: Σε τροχιά σύγκρουσης SpaceX και Amazon - OlaDeka

Τζεφ Μπέζος-Ελον Μασκ: Σε τροχιά σύγκρουσης SpaceX και Amazon

SpaceX και Amazon διαγκωνίζονται για το δορυφορικό ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων. Ο Ελον Μασκ, που ήδη έχει θέσει σε τροχιά πάνω από 1.000 δορυφόρους, επιτίθεται στον Τζεφ Μπέζος με αφορμή το υψόμετρο στο οποίο θα βρίσκονται οι δορυφόροι

Οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη διαγκωνίζονται ενώπιον των ρυθμιστικών Αρχών των ΗΠΑ για τα γιγαντιαία πρότζεκτ δορυφορικού ίντερνετ που αναπτύσσουν οι εταιρείες τους. Σήμερα, Τρίτη 26 Ιανουαρίου, ο Έλον Μασκ πήρε θέση μέσω Twitter, καθώς η εταιρεία του επιχειρεί να πείσει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ ώστε να επιτρέψει στη SpaceX να μεταφέρει κάποιους από τους δορυφόρους τής Starlink σε χαμηλότερο υψόμετρο απ’ ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Ποιες εταιρείες αντιδρούν έντονα σε αυτό του το αίτημα; Μεταξύ άλλων, η Amazon του Τζεφ Μπέζος, με την αιτιολογία ότι η τροποποίηση θα δημιουργήσει προβλήματα σε άλλους δορυφόρους.

Το αιχμηρό tweet του Μασκ για την Amazon  

«Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κοινού η παρεμπόδιση της Starlink σήμερα, για ένα δορυφορικό σύστημα που η Amazon, στην καλύτερη περίπτωση, θα θέσει σε λειτουργία σε μερικά χρόνια», ήταν το tweet-φαρμάκι για την Amazon που έγραψε ο Έλον Μασκ.

Η Starlink αποτελεί το φιλόδοξο σχέδιο της SpaceX για τη δημιουργία ενός δικτύου δορυφορικού ίντερνετ με περίπου 12.000 δορυφόρους, οι οποίοι θα παρέχουν ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Ήδη η εταιρεία του Έλον Μασκ έχει θέσει σε τροχιά πάνω από 1.000 δορυφόρους, καλύπτοντας σε πρώτη φάση τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία.

Το πρότζεκτ του Τζεφ Μπέζος, κόστους 10 δισ. δολ.

Την ίδια ώρα, η Amazon εργάζεται πυρετωδώς για το δικό της πρότζεκτ δορυφορικού ίντερνετ, με την ονομασία Project Kuiper. Σχεδιάζει να εκτοξεύσει 3.236 δορυφόρους σε χαμηλό υψόμετρο -ένα σύστημα που θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό της Starlink του Έλον Μασκ. Και μολονότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Amazon έκανε ένα σημαντικό βήμα για τις κεραίες που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει για να υπάρχει σύνδεση στο δορυφορικό δίκτυο, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να παράγει ή να εκτοξεύει τους δορυφόρους της.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) ενέκρινε τον περασμένο Ιούλιο την πρόταση της Amazon για το Project Kuiper, πρότζεκτ για το οποίο λέει ότι θα επενδύσει πάνω από 10 δισ. δολάρια.

Το σχόλιο του Έλον Μασκ στο Twitter ήρθε αφότου ο διευθυντής της SpaceX, Ντέιβιντ Γκόλντμαν, μίλησε με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών -την περασμένη εβδομάδα- για την πρόταση της εταιρείας κάποιοι δορυφόροι της Starlink να μετακινηθούν σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Επίθεση της SpaceX στην Amazon

Στην παρουσίαση της πρότασης στην FCC, ο Γκόλντμαν τόνισε ότι οι εκπρόσωποι της Amazon «πραγματοποίησαν 30 συναντήσεις για να αντιταχθούν στη SpaceX», αλλά «δεν έχουν κάνει συναντήσεις για να λάβει εξουσιοδότηση το δικό τους σύστημα», υποστηρίζοντας ότι ο γίγαντας της τεχνολογίας (η Amazon δηλαδή) προσπαθεί να «καταπνίξει τον ανταγωνισμό».

Τα δορυφορικά δίκτυα και των δύο εταιρειών αποτελούν ιδιαίτερα φιλόδοξα σχέδια, με τη SpaceX -όπως και η Amazon- να λέει ότι το δίκτυό της θα κοστίσει τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια για να δημιουργηθεί. Αλλά η διοίκηση της SpaceX εκτιμά ότι η Starlink θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 30 δισ. δολαρίων ετησίως.

Η SpaceX πριν από λίγες ημέρες επέκτεινε το δοκιμαστικό της πρόγραμμα δορυφορικού ίντερνετ, καλύπτοντας τη Βρετανία και τον Καναδά. Η εταιρεία σχεδιάζει να απλώσει την πρόσβαση στο δορυφορικό της δίκτυο σε πολλές χώρες και όπως αναφέρει το CNBC, ανάμεσα στις χώρες όπου φαίνεται πως ήδη έχει πάρει το ΟΚ είναι και η Ελλάδα, όπως και σε Αυστρία, Αυστραλία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Χιλή, Κολομβία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Νότια Αφρική και Ισπανία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria