Τα Ραγκουτσάρια των social media (Γράφει ο Δημήτρης Σ. Ιατρού) - OlaDeka

Τα Ραγκουτσάρια των social media (Γράφει ο Δημήτρης Σ. Ιατρού)

Το αναμενόμενο έγινε δυστυχώς και τα πολυαγαπημένα μας Ραγκουτσάρια δεν πραγματοποιήθηκαν φέτος.

Για εμάς τους Καστοριανούς, αλλά και για πολλούς φίλους που έχουμε μυήσει στο έθιμο ανά τα χρόνια, ήταν κάτι που δεν χωνεύεται!

Επίσης, ζήσαμε και την ιστορική στιγμή να είμαστε εμείς οι γενιές που έζησαν να δουν για πρώτη φορά, σύμφωνα με μαρτυρίες, την αναβολή του εθίμου, καθώς αυτό πραγματοποιούνταν χωρίς διακοπή εδώ και περίπου 110 χρόνια (σύμφωνα με επίσημες αναφορές).

Φέτος όμως είδαμε κάτι που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα είχαμε την ευκαιρία να το δούμε.

Στις 6,7 και 8 Ιανουαρίου του 2021, πληθώρα Ραγκουτσάρηδων, Καστοριανών και μη, «πλημμύρισαν» τα social media (facebook κ.α.) με τραγούδια, βίντεο και φωτογραφίες περασμένων Ραγκουτσαριών, κείμενα βγαλμένα από την ψυχή τους αφιερωμένα στο έθιμο και έβγαλαν έναν μεγάλο καημό για την αναβολή του.

Όταν είδα ένα μπαράζ από πολλούς φίλους, να αλλάζουν την εικόνα προφίλ τους στο facebook με μια άλλη, ντυμένοι καρναβάλια (κάθε χρόνο γίνεται αλλά φέτος ξέφυγε!), ακολούθησε ένα ντόμινο απίστευτο και αυτό έγινε αυθόρμητα, χωρίς καμία συνεννόηση, όπως ακριβώς προστάζει το έθιμό μας!

Μουσικοί που είναι μέλη ορχηστρών και παίζουν κάθε χρόνο στην Καστοριά αυτή την περίοδο, ανέβαζαν τραγούδια, έπαιζαν απ’το σπίτι τους για τις παρέες τους, αφιέρωναν και εκείνοι κείμενα στα Ραγκουτσάρια και έδειξαν πόσο τους έλειψαν και πόσο πραγματικά το αγαπούν και αυτοί!

Θα πει κάποιος «Ε καλά οι οργανοπαίκτες πληρώνονται από το έθιμο γι’ αυτό», φυσικά αλλά προσωπικά πιστεύω ότι αν είχαν μόνο εκεί το μυαλό τους, δεν θα κάθονταν να γράφουν ολόκληρα κείμενα για το έθιμο. Απλά θα το άφηναν να περάσει.

Τα φετινά Ραγκουτσάρια, κατά κάποιον τρόπο έγιναν από τα σπίτια μας λοιπόν (μη με φάτε καταλαβαίνετε πώς το εννοώ), μέσω των social media.

Μουσικές στα σπίτια, ποτά, η πλειοψηφία αυτών που γνωρίζω εγώ τουλάχιστον, φόρεσαν στολές και περούκες και προσπάθησαν να ξορκίσουν τη χρονιά που πέρασε!

Σκεφτείτε αυτό..Οι φίλοι που κάθε Καστοριανός έχει πχ στο facebook και είναι από άλλο μέρος της Ελλάδας ή και του κόσμου, κατάλαβαν πόσο πολύ «πονέσαμε» που δεν πραγματοποιήθηκαν Ραγκουτσάρια φέτος και θα αναρωτήθηκαν «Ρε σεις τόσο πολύ πόνος και κλάψα για ένα καρναβάλι;».

Όποιος δεν το έχει ζήσει δεν το καταλαβαίνει, αλλά μέσω των παραπάνω που σας ανέφερα, τους προκαλέσαμε-προσκαλέσαμε να το ζήσουν του χρόνου (μακάρι).

Για κάτι καταγγελίες που έγιναν σε συμπολίτες μας οι οποίοι έβαζαν αυτές τις ημέρες χάλκινα από ηχεία σε ώρες φυσιολογικές και όχι ώρες κοινής ησυχίας δεν θα το γράψω τώρα.

Θα αφιερώσω νέο ολόκληρο άρθρο για αυτούς τους «γλυκύτατους» συμπολίτες – ρουφ…(ας μη χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη δεν μου αρέσει).

Τα Ραγκουτσάρια 2021 για μένα θα μείνουν ως «Τα Ραγκουτσάρια των social media» και όχι του κορωνοϊού.

Τα λέμε του χρόνου (μακάρι) στους δρόμους!

Δημήτρης Σ. Ιατρού

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria