Τα γεγονότα, οι μαρτυρίες, οι τελευταίες στιγμές του Καστορίας Σεραφείμ - OlaDeka

Τα γεγονότα, οι μαρτυρίες, οι τελευταίες στιγμές του Καστορίας Σεραφείμ

«Πολλές διακυμάνσεις, πολλές φορές την ημέρα άλλαζαν τα ιατρικά δεδομένα. Τελικά, το μοιραίο επήλθε από ένα μικρόβιο το οποίο μέσα σε μισή ώρα δημιούργησε κατακλυσμιαία κατάρρευση του συστήματος». Αυτές και άλλες, συγκλονιστικές λεπτομέρειες, αποκάλυψε έμπλεος συγκίνησης ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας π. Νικόλαος Γιαννουσάς σε συνέντευξη στο  Antennes 93.6 και στον Χρήστο Νατσούλη επ’ αφορμή της κοιμήσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ.

«Ήδη, από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, ήταν σε καθολική υποστήριξη, μηχανική και φαρμακευτική, με ισχυρά θρομβολυτικά, με απόλυτη υποστήριξη και στο οξυγόνο του. Οι γιατροί μάς είχαν πει, ότι, αν δεν επέμβει ο Θεός να κάνει το θαύμα, θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά».

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ: ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!

Ο Πρωτοσύγκελλος π. Νικόλαος Γιαννουσάς μαρτυρεί: «Ο Δεσπότης ήταν χαρούμενος. Μίλησα κι εγώ μαζί του, μου έδωσε κάποιες οδηγίες και φυσικά τι να κάνουμε όταν θα έρθει η ώρα να φύγει από τη ζωή αυτή. Μάλιστα, οι τελευταίες λέξεις ήτανε: Να έχει ο κόσμος την ευλογία του Θεού! Αλλά, το είπε με χαρούμενο τρόπο. Εγώ είμαι βέβαιος, κ. Νατσούλη, ότι ο Δεσπότης μας έβλεπε την Αγία Σοφία και τον Άγιο Βασίλειο τον Νεομάρτυρα που του λέγανε, σε περιμένουμε, έλα! Δε νομίζω ο Δεσπότης να βοήθησε τους γιατρούς στην εντατική. Τον καθυστερούσαμε να πάει εκεί, όπου ήθελε να πάει».

«Εδώ στη Γη ο Δεσπότης μας δεν απόλαυσε τίποτα» αναφέρει ο π. Νικόλαος σε άλλο σημείο της ίδιας συγκινητικής μαρτυρίας. «Τουλάχιστον εκεί, θα απολαύσει».

ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΕΞΗ ΘΕΟΣ, Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ

«Μετά τη λέξη Θεός, η Καστοριά ήταν στο στόμα του, σε συχνότητα» συνεχίζει στο ίδιο συγκινητικό κλίμα ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως. Παρακάτω, στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξή του, αναλύεται σε κλάματα: «Ο Δεσπότης μας κι εκεί που είναι, πάλι για την Καστοριά θα μιλάει. Θα λέει, Θεέ μου, οι Καστοριανοί, να τους ενισχύεις, να τους θεραπεύεις, να τους βοηθάς».

«Η Καστοριά είναι η οικογένεια μου» έλεγε ο μακαριστός. «Είχε γίνει σχεδόν κουραστικός, όταν μιλούσε με τους Μητροπολίτες, με τους Αρχιερείς, με όποιον συναντούσε όλα τα χρόνια της ζωής του. Είχε γίνει σχεδόν κουραστικός λέγοντάς τους και σχεδόν τον ειρωνεύονταν κιόλας. Αυτός, λέει, μυρίζει λιβάνι και Καστοριά!».

«Ο Δεσπότης έζησε ταπεινός και αγαθός. Εύκολο θύμα σε όποιον ήθελε να του κάνει κακό. Έφυγε αγαθός λευίτης» καταλήγει ο π. Νικόλαος.

«ΡΩΤΗΣΑΜΕ, ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΒΑΛΟΥΜΕ; ΕΧΩ, ΛΕΕΙ, ΠΑΤΡΙΔΑ, ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΜΕ ΒΑΛΕΤΕ».

Στο Χρήστο Νατσούλη και στο Antennes 93.6, επ’ αφορμή της κοιμήσεως του Καστορίας κυρού Σεραφείμ, μίλησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος. «Ρωτήσαμε, που θέλεις να σε βάλουμε; Αν γίνει το μοιραίο. Να σε πάμε στην Καρδίτσα; Να σε πάμε στην Αθήνα; Ακόμη και στο Άγιο Όρος, του προτείνανε. Έχω, λέει, πατρίδα. Στην Καστοριά θα με βάλετε. Γιατί να ξεσπιτωθώ; Έχω σπίτι. Στο Επισκοπείο. Έχω, λέει, την Καστοριά. Έχω, λέει, τα παιδιά που θα με φροντίζουν. Έχω, λέει, οικογένεια. Έχω τους ανθρώπους μου. Έχω τόσες χιλιάδες κόσμο. Δικά μου παιδιά».

ΕΙΧΕ ΑΚΟΙΜΗΤΗ – 24ΩΡΗ ΛΑΜΠΑΔΑ ΣΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ

Ο Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος αποκαλύπτει ότι με πρωτοβουλία και μέριμνα του μακαριστού Σεραφείμ, έκαιγε και καίει, επί πάρα πολλά έτη, ακοίμητη λαμπάδα μέσα στο τοπικό Επισκοπείο. «Κάθε μέρα στο Επισκοπείο καίει ακοίμητη λαμπάδα, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο για τους Καστοριανούς, για τους ασθενείς, για τους αποδήμους, για τους ανέργους, για τους φτωχούς, για τους πλουσίους, για όλον τον κόσμο, και αρκετά κεριά όταν κάποιος τον έπαιρνε τηλέφωνο και του ζητούσε την προσευχή του για κάποια συγκεκριμένη υπόθεση, άναβε πάλι κερί. Όλο κεριά».

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

«Μας έλεγε πάντοτε» εξομολογείται με συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος, «ότι πρέπει να προσερχόμαστε συχνά στη Θεία Κοινωνία και να μετανοούμε καθημερινά. Τρία πράγματα θέλω από εσάς, έλεγε. Αγάπη στην Παναγία και στους Αγίους και στον Χριστό, συχνή Θεία Κοινωνία με καθαρότητα και μετάνοια καθημερινή. Σαν παρακαταθήκη αυτό μάς άφησε: Μετάνοια, Θεία Κοινωνία και Παναγία».

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΣΒΗΣΜΕΝΗ ΦΩΝΗ ΠΗΡΕ ΝΑ ΕΥΧΗΘΕI ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

Επ’ αφορμή της κοιμήσεως του μακαριστού Σεραφείμ, μίλησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. «Πάντα ήταν κοντά μου» είπε. «Είχαμε διαρκή επικοινωνία. Κι αυτές τις ημέρες που ήταν στο νοσοκομείο, με συγκίνησε πάρα πολύ που την ημέρα του Αγίου Ελευθερίου που έχει την εορτή της η μητέρα μου, μέσα από το νοσοκομείο με σχεδόν σβησμένη φωνή, τηλεφώνησε να της ευχηθεί κι ήμουν κι εγώ κοντά και μιλήσαμε και τότε».

ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Περαιτέρω, ο Σεβασμιώτατος Φθιώτιδος αποκάλυψε ότι πρώτος ο ίδιος πληροφόρησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την κοίμηση του Καστορίας Σεραφείμ, ώρα ξημερώματα, τέσσερις, πέντε το πρωί. «Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος το πληροφορήθηκε από εμένα, στις τέσσερις πέντε το πρωί, του τηλεφώνησα. Τον ενημέρωνα συνέχεια. Και το βράδυ αργά μιλήσαμε και είναι συγκλονισμένος και συντετριμμένος».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria